Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Widzisz Kolego, rzecz w tym, że ja rozumiem jak to działa.
I oto właśnie chodzi, kiedyś byli tacy co rozumieli, że przed automobilem musi biec posłaniec z latarnią bo inaczej to katastrofy.
Byli tacy też co rozumieli że nic co cięższe od powierza nie może latać.
Na szczęście byli też nierozgarnięci i nie douczeni którzy tego nie rozumieli ....i mamy samoloty
jp
Nie chcę być złośliwy, ale Kolega to chyba niczego na miarę samolotu nie wymyśli.
Ona nie ma 5d mk III. Kupowanie takiego aparatu do zdjęć psów byłoby wielkim oddaniem fotografii. :) Lepiej od razu dobrze naświetlić niż ratować...
Ale miło, że w tak banalnym temacie, padło sporo bzdur (w tym i moje o zbyt małej korekcie na plus), trochę niedomówień i jeszcze zdążyliście się pokłócić.
Nie widzę żadnej kłótni.
Obaj zgadzamy się, że trzeba pilnować świateł
Ja : jestem zaskoczony, jak dużo teraz da się wyciągnąć z nowych matryc przy zapisie RAW
Kolega : ....to dramatyczna naprawa własnych błędów lub brutalny kompromis
Ja : proponuję więc by sprawdził
Kolega : nawet nie mam zamiaru..... bo ja rozumiem jak to działa
jp
Przy tak niewielkiej rozpiętości tonalnej sceny nie ma sensu doktoryzować się z pomiarów, ETTRów, dark current noisów i narzekać na nieliniowy histogram.
Robić w RAW. Cienie otworzyć suwaczkiem:
Można też zastosować prastarą metodę w PS - skopiować warstwę tła, inwersja (ctrl+I), zmiana trybu mieszania warstwy na overlay (nakładka), maseczka na ciemny kształt, ew. zduplikować warstwę:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
I oto właśnie chodzi, kiedyś byli tacy co rozumieli, że przed automobilem musi biec posłaniec z latarnią bo inaczej to katastrofy.
Histogram faktycznie wyświetlany jest dla zaszytego w rawie jpega, a ten wołany jest w puszce przy użyciu odpowiedniej krzywej (zgodnie z użytym picture style).
Żeby zobaczyć czy faktycznie mamy przepały (a nie "zebrę" wynikającą z podbicia jasności na krzywej) wystarczy użyć np. CineStyle.
Jeśli z takim picture style będzie migać, to nawet 5D MkIV ci nie pomoże...
To wtedy już jesteśmy blisko końca możliwości, ... ale być może jeszcze nie na końcu, .... nawet przy 5D3.:???:
Teraz pomóc nam może to co kolega opisał :
Wyciąganie przepalonych świateł, to proces odtwarzania przepalonych kanałów na podstawie informacji z jeszcze nieprzepalonej okolicy. To jest leczenie syfa pudrem. Nie ma możliwości wyciągnięcia rzeczywistej informacji z nasyconego przetwornika, ....rzecz w tym, że ja rozumiem jak to działa.
Z tym rozumieniem to chyba nie do końca jest tak.
Interpolacja informacji, ów proces odtwarzania informacji na podstawie informacji z okolicy, jest kluczowym procesem w każdym współczesnym aparacie cyfrowym.
Nie wiem jak się ów kolega powinien czuć, gdy np. patrzy na niebo na swoim zdjęciu, przy prawidłowym histogramie. Tam rzeczywista informacja zawarta jest jedynie na 1/4 powierzchni a całe 75% jest jedynie odtwarzane z tych 25 pozostałych procentów powierzchni.
Na ekraniku aparatu histogram jasności "kończy się" gdy którykolwiek z kanałów ma wartość 255.
A proces interpolacji Bayera jest bardzo efektywny.
No ale rzeczywiście, jeśli na "większej" okolicy pikseli które są "poza histogramem" jest R(255),B(255), G(255) to już nic się zrobić nie da.:shock:
jp
Też kiedyś wyszedłem ze swoim pieskiem na śnieg:
Lekkie słońce, stary 5D2 (jan pawlak, pozdrawiam :) ), pomiar na psa +1EV, lekka obróbka w LR
Mam 2 psy, nie czarne (owczarki niemieckie), są domownikami.
Jest więc na co popatrzeć jak wypadają na świeży śnieg.
Miałem 5D, i 5D2, dopiero niedawno przesiadłem się na 5D3.
Mam kolegów którzy "zdzierają ze mnie" wypróbowany sprzęt.
Jeśli oryginał Twojego zdjęcia był w RAW to można by chyba spróbować czy nie da się jeszcze trochę więcej wyciągnąć szczegółów.
To co w jpg przy zapisie musi już mieć wartość 255 (a więc nasycenie) to w RAW w (5D2, 5D3, 7D, ...) niekoniecznie jest już 16383.
jp
Ćwiczę :) Zaczęłam od tego co zrozumiałam od razu, resztę najpierw muszę zgłębić, ale planuję próbować Waszych rad i tych dotyczacych ustawień aparatu i tych odnośnie programów do późniejszej obróbki. Nie będę już wrzucać kolejnych zdjęć bo to chyba nie miejsce na to, ale z Waszą pomocą z każdym dniem idzie mi lepiej, dlatego chciałam zakończyć ten wątek taką myślą, że pomimo tego iż kilka osób może odrobinę się pokłóciło i jak to zwykle bywa jest dość dużo pomysłów co zrobić jak i krytyki, że tak właśnie nie powinno się robić :) ale ja, osoba najbardziej zainteresowana, zostałam pouczona i moje psy na śniegu nie wyglądają już tak blado jak wcześniej :) Jeszcze raz więc dziękuję WSZYSTKIM (szczególnie tym którzy radzili bez złośliwości :) )