Odp: Canon EOS 650D vs 60D dla zaawansowanego amatora
to zależy, czy chcesz robić zdjęcia, czy kręcić filmy. 60D chyba nie kręci, ale jest o niebo lepszy w użytkowaniu, chyba, że masz maluteńkie rączki
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrko
to zależy, czy chcesz robić zdjęcia, czy kręcić filmy. 60D chyba nie kręci...
a ja słyszałem, że podobno kręci... ale chyba tylko czarnobiałe...
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrko
60D chyba nie kręci, ale jest o niebo lepszy w użytkowaniu
Skoro nie jesteś pewien, czy chyba nie kręci, czy może jednak kręci, to skąd wiesz, że jest lepszy w użytkowaniu dokładnie o niebo?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Skoro nie jesteś pewien, czy chyba nie kręci, czy może jednak kręci, to skąd wiesz, że jest lepszy w użytkowaniu dokładnie o niebo?
a przepraszam za wprowadzenie w błąd. myślałem, ze 60D jest kontynuacją 40D 50D a tu klapa, canon okroił ten model - chodzi o wielkościowe okrojenie i jakościowe.
w takim razie moja rada mówi, żebyś wybierał 50D
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrko
a przepraszam za wprowadzenie w błąd. myślałem, ze 60D jest kontynuacją 40D 50D a tu klapa, canon okroił ten model - chodzi o wielkościowe okrojenie i jakościowe.
w takim razie moja rada mówi, żebyś wybierał 50D
Ciężko dostać 50D w dobrym stanie i z małym przebiegiem. O gwarancji oczywiście można już zapomnieć.
Ja osobiście biorę 650D body za 2399zł w miejsce 1100D. Mam Tamrona 17-50 VC i chyba będzie OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ciężko dostać 50D w dobrym stanie i z małym przebiegiem. O gwarancji oczywiście można już zapomnieć.
Ja osobiście biorę 650D body za 2399zł w miejsce 1100D. Mam Tamrona 17-50 VC i chyba będzie OK.
Bez przesady. Przebieg 20-30k to jest nic dla tego aparatu. Gwarancja na migawkę jest do 100k klapnięć. Ja bym nawet nie patrzył na xxxd w takim budżecie i brał używanego 50D, to zupełnie inna klasa sprzętu. Tym bardziej, że AF w 650D jednak nie jest tak dobry jak w 50D pomimo 9 krzyżowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
winiarro
Bez przesady. Przebieg 20-30k to jest nic dla tego aparatu. Gwarancja na migawkę jest do 100k klapnięć. Ja bym nawet nie patrzył na xxxd w takim budżecie i brał używanego 50D, to zupełnie inna klasa sprzętu. Tym bardziej, że AF w 650D jednak nie jest tak dobry jak w 50D pomimo 9 krzyżowych.
50D wezmę, ale tylko od kogoś znajomego i w cenie < 2000zł.
A jak działa 60D z nowymi obiektywami STM ?
STM w pełni działa tylko z nowszym sprzętem obsługującym taki właśnie AF jak np.650D . W innych korpusach zalet STM nie wykorzystasz
Jak czytam te wpisy o okrojonym 60D i zejsciu XXD na amatorska półke to mi się nóz w kieszeni otwiera. Dodali lepsze ISO, lepszej jakości wyświetlacz, obrotowy ekran, filmy HD, prędkość seryjnych zdjęć taka sama jak w 50D, startowa cena niższa niż w 50D, jak dla mnie zaletą sa tez karty SD. Nie ma niestety magnezowego body i aparatem nie można gwoździ wbijać przez co jest klasyfikowany o półkę niżej niż 50D :) Po przejściu z 400D spora różnica w ergonomii na + dla 60D, lepszy AF no i przede wszystkim wizjer, można bez problemu bawić się manualnymi szkłami. Miałem okazję pobawić się 40 D i 50D. Robiłem trochę zdjęć 30D i uważam ze 60D to spory krok naprzód. Nie ma co prawda ergonomii chociażby Dynaxa7D którego używam równierz ale to półka aspirujaca do półprofesjonalnej jeżeli taki podział w ogóle istnieje.