mkkaczy, dwie ostatnie wrzuty super. Świetne kolory i kadrowo fajnie wyszło. To już z 2.8??
Wersja do druku
mkkaczy, dwie ostatnie wrzuty super. Świetne kolory i kadrowo fajnie wyszło. To już z 2.8??
Już wymieniłem na 2.8, w tamtym miesiącu.
Gimbal jest na groundpodzie od Hubertusa (z Polski) wciśnięty w błoto. Fakt że gimbala musiałem wymienić na pełnego Benro GH-2, bo ten sidekick co jest na zdjęciu za słaby był do 7kg zestawu. Za to sidekicka polecam do 400/5.6 i lżejszych szkieł. Teraz podwieszam, dla niższej perspektywy. Tak to wygląda.
Dzięki
Nie to były już ostatnie z 400/5.6, które jest mistrzowskim szkłem. Co prawda nie mam jakiś dobrych, ani lepszych strzałów niż 400/5.6 alu tu masz robione na 2.8, żeby zobaczyć jak to wygląda. Fajne szkiełko, ostre od pełnej dziury, jednak głębia jest tak mała że i tak muszę strzelać na min f/4 a optymalnie jest około f/5.6-f/8. Za to takie światło przydaje się do TC. Na razie mam C1.4III i po szybkich testach nie zauważyłem spadku jakości, a naperno jest lepiej niż wykropowane.
Wszystkie prawie bez obróbki, tyle co wyprostowane
80. biegus 400mm @2.8
81. pełne na f/2.8
82. crop zdjęcia 81
83. @2.8
85. Również zero obróbki ale już na f/5
Przymykając, zwiększa się ostrość, ale GO zwiększa się niewiele.
Nadal wszystkie czadowe :)
Dzięki
Wczoraj byłem rozejżeć się za nowymi terenami, jako że pogoda kiepska i brak światła. Jednak nie mogłem się powstrzymać żeby poleżeć chociaż 30 min pod siatką i przetestować telekonwertera 1.4III. Po przejżeniu fotek na miejscu w aparacie byłem trochę rozczarowany, jednak na komputerze stwierdziłem, że jest super. Ogniskowa 560mm, około f/8.
366
367
368
369
370 Przerzucanie kamieni (nazwa angielska ptaka turnstone)
Na ostatnich odnoszę wrażenie braku ostrości. Czy to duże cropy? 400/2.8 powinno dawać znacznie ostrzejszy obrazek. Nawet pokazany przez Ciebie crop 1:1 nie ma tej ostrości.
Chyba TC tak mocno obniża jakość. Ciekawe, bo x1.4 mk III nie powinien tak drastycznie tego robić.
Nie jestem fanem przeostrzania, ale zdjęcia wydają mi się ostre. Ostatnia seria to nie są kropy, tyle co przycięte dla kompozycji. Po to kupowałem TC żeby jak najmniej ciąć. Zdjęcie 370 może być lekko poruszone bo to było podczas podrzucania kamienia. Czasy do ostatniej serii 1/800s.
371 dokładna wielkość zdjęcia 368
372 krop
Może,coś źle robię w obróbce, może to profil zmniejszający podczas eksportu LR5 coś kopie, może kiepsko wyczyszczona matryca i jakieś smugi. Ale i tak wydaje mi się że na moim monitorze (Nec PA231W) jest ostro.
Czy inni użytkownicy też widzą żeby były mydlane? Pytam poważnie bo jeśli coś jest nie tak, to muszę tem problem jakoś rozwiązać.
Ostatni crop jest ostry. A wyostrzasz zdjęcia po zmniejszeniu? Wyostrzanie, a przeostrzanie to dwa różne pojęcia.
U mnie wszystko jest ostre na matowym ekranie thinkpada serii W.
Poczytaj o obróbce. Ostatnim krokiem może (być może powinno) być wyostrzanie. Samo zmniejszenie ujęć powoduje redukcję ostrości. Algorytmów jest sporo. Od najprostszych "kliknij aby wyostrzyć" po nieco bardziej zaawansowane np. z wyostrzaniem kanału czerwonego na podstawie maski tego co chcesz wyostrzyć.
Wysłałem PW.
Co do "ostrości" matryca nie ma znaczenia. Jak Ci napiszę, że na moim Eizo z serii CG nie jest ostro, to coś to zmienia?