Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To duży błąd, pora zacząć się rozwijać ;) Pomijając kwestię kadrowania z użyciem bocznych punktów AF (to chyba oczywiste), to jest jeszcze cała masa amatorów, którzy używają AF w trybie servo do fotografii obiektów w ruchu. A boczne krzyżowe punkty AF ma już nawet 650d i działa to w połączeniu z DiGIC V rewelacyjnie... Więc ten AF w 6d jeśli nie ma bocznych krzyżowych, oceniam jako podstawowy, duży minus tej puszki.
Rozwijać się przez używanie bocznych punktów? Chyba rozwijać mięśnie kciuka, a nie umiejętności fotograficzne :-) Do fotografowania ruchu jest cała gama innych puszek - od nowych 5D Mark III i 7D, przez używane jedynki. 6D przecież nie jest aparatem od wszystkiego!
Niestety najwidoczniej przez pryzmat oczekiwanej ceny 6D niektórzy chcieliby żeby by on puszką do wszystkiego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zaitsev
Mam nadzieję, że będzie drogi, bo zaraz każda licealistka imię nazwisko photography będzie latać z FF i trzaskać kwiatki, kotki, pieski i koleżanki i wtedy będzie jeszcze bardziej photography niż była bez FF.
Co w tym złego? Boisz sie ze nastolatki beda robily lepsze zdjecia niz Ty? ;)
Zdaniem zaitsev najlepiej jakby puszki FF były na kartki o do tego za cenę niedostępną żadnemu śmiertelnikowi
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
No i kiszka. Za jak można się domyślać +/- 9tyś zł dostaniemy kastrata bez lampy błyskowej, z niezbyt rewelacyjnym AF (-3ev? zobaczymy jak to wyjdzie w praniu), słabą serią, bez joya i ogólnie jakby uszczuploną guzikologią, gpsy wifi to nadal zbędny bajer, z którego zapewne 95% użytkowników nie korzysta i korzystać nie ma zamiaru.
ja nie korzystam = 95% uzytkownikow nie korzystalo, nie korzysta i nigdy nie bedzie korzystac ("mezczyzn nie bylo, nie ma i nigdy nie beda potrzebni!")
to ze puszka nie jest dla Ciebie wcale nie znaczy, ze innym nie pasuje. akurat ten korpus jest bardzo sensowny dla swojej grupy docelowej (dzieki jas!).
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Za taką kase wolałbym 1dIII a nawet 1dsIII, którego za te +/-9tys można wyrwać.
napisze w ten sam desen jak powyzej: 1D(s) to taki ogromny kloc, ze 95% uzytkownikow nie bedzie go chcialo w ogole nosic.
oczywiscie, racji nie bede mial wylacznie dlatego, ze 95 to zbyt mala wartosc, to jest znacznie blizsze 99,9% :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jasiorzaca
Ja również w ten sam sposób fotografuję. Dla mnie nie musi być 40 czy 100 polowy autofokus :). Ja potrzebuję jednego dobrego i celnego punktu af przynajmniej w 95 % :)
ja rowniez tak mam, ze mi ilosc pol AF nie robi. zasadniczo rozmieszczenie 9 punktow 5D mkII nie bolaloby mnie (albo takie 11-polowe jak nikonowski D80 itp.), niestety co do tej sprawnosci mam swoje uwagi. jak sie raz na jakis czas czysci sprzet w dobrym serwisie, to jeszcze jakos ujdzie, ale jak sie sprzetu potem pare tygodni pouzywa i nalapie brudu, to cokolwiek poza centralnym jest ja-cie-nie-moge... z 40D tego problemu nie mam - tam AF chodzi zwinnie i poprawnie...
ten uklad w 6D wyglada, przynajmniej na papierze, na w zupelnosci wystarczajacy do moich potrzeb. a moze sie w praktyce okazac nawet zbyt dobry...
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Tak. A nadrabiam hejtowaniem sprzętu na forach. :D
Nie napisałem nic o umiejętności robienia zdjęć, tylko o posiadaniu "wypasionego-wow-FF" i robieniu z siebie tylko z tego powodu profi photographerem. Panowie chyba nie zrozumieli.
Chyba, że wrócimy do korzeni i FF stanie się standardem. Jestem za.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Jak się poczyta wpisy na grupie o fotografowaniu za darmo, to jest cała masa "profesjonalistów", którzy sie tego boją ;) Inna sprawa, że pomimo pozornej przepaści w umiejętnościach, podaż "fotografa" na rynku może być powaznym problemem, dla osób próbujących się z tego utrzymać.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
może z 6D też tak będzie
Na pewno - bo to znakomity aparat FF.
IMHO jego jedyną wadą - z punktu widzenia rozwydrzonego (tak właśnie!) - klienta jest:
Cytat:
that the EOS 6D simply lacks the 'wow' factor of its main rival.
PS
Ja wiem, że to zabrzmi jak stary tekst, że "ja w twoim wieku, to kozy pasałem, i nie marzyłem o tym co ty masz teraz na wyciągnięcie ręki", ale jakby to powiedzieć, pamiętam jak czerpaliśmy autentyczną radość z obchodzenia niedoskonałości sprzętu i jego ograniczeń (znacznie kiedyś poważniejszych)!
W ten sposób można było, chociażby aparatem, cieszyć się przez 5-10 lat - ucząc się i poznając nowe jego możliwości wraz ze wzrostem własnego doświadczenia...
A teraz? Mam kasę - mam mieć wszystko i to już teraz i od razu!
A jak nie to płacz (przy okazji każdej premiery - na przykład)...
(Ale ja już stary jestem!?)
Jeśli cena sięgnie 9tys to nikt tego nie kupi bo różnica cenowa będzie zbyt mała względem 5mIII. Moim zdaniem cena nie powinna przekroczyć 7,5tys aby model sprzedawał się jak świeże bułki a chyba o to chodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ten uklad w 6D wyglada, przynajmniej na papierze, na w zupelnosci wystarczajacy do moich potrzeb. a moze sie w praktyce okazac nawet zbyt dobry...
W sumie nikt nic dotąd nie pisał, że nowa matryca, to i może DR większy jak raz do krajobrazów.