Odp: Ile za zlecenie - prośba o pomoc.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Merde ale to nie jest zlecenia ,które wymaga Bóg wie jakich umiejętności fotograficznych
te koszt ,które tu padały to mogę uznać tylko w przypadku "nazwiska' lub gdyby miał je dostać syn właściciela firmy ;
to idealne zlecenie na początek kariery a na początku to się zdobywa doświadczenie i płaci frycowe
Ale tu nie chodzi o umiejętności, tylko o koszty uzyskania przychodu i ew. utrata zysków z tytułu innych zleceń które w tym momencie mógłbyś wykonywać. Jeśli przedsiębiorca tego nie bierze pod uwagę, to dosyć szybko zwija interes (zazwyczaj niedługo po tym, jak skończy się preferencyjna stawka ZUS).
początki zawsze są trudne ale lepiej zacząć po kosztach niż stać w miejscu i się cenić
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
początki zawsze są trudne ale lepiej zacząć po kosztach niż stać w miejscu i się cenić
Przy normalnie prowadzonej działalności gospodarczej 35 zł za zlecenie to nie jest nawet "po kosztach", tylko grubo poniżej.
Zwinie albo nie zwinie. Można podejść do tematu wykonania zlecenia na próbę (nowy temat, nowa branża) i zaliczenia tego na poczet portfolio. Czasami lepiej wziąść jedno zlecenie po kosztach aby wejść w temat (zobaczyć, spróbować, zdecydować) Jak będą referencje to i można stawki odpowiednio dostosować. Oczywiście zawsze można stać w miejscu.
- - - Updated - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Przy normalnie prowadzonej działalności gospodarczej 35 zł za zlecenie to nie jest nawet "po kosztach", tylko grubo poniżej.
Jeżeli jest to jedno zlecenie to tak, a jeżeli jest to kolejne to już zależy od priorytetów.
Cytat:
Zamieszczone przez
hekselman
Dlatego też wygrywają ocje: zrobi kolega za 1/10 ceny strzelonej przez "zawodowca" albo kupi się za część tej kasy NOWĄ "luszczankę" z VATem; w promocji i odliczy koszta a w firmie każdy znajdzie dla niej zastosowanie np pożyczając na "inwenty" a po pewnym czasie najbardziej zdolny pracownik będzie załatwiał całe zapotrzebowanie na zdjęcia w firmi - w ramach obowiązków!(to z życia)
W firmie mojego kolegi (budowlana) rozwiązali to w ten sposób, że po naciąganiu się z kilkoma "fotografami" kupili kompakta w markecie za 6 stówek i trzaskają sami. Sprawa rozwiązana, temat zamknięty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Każdy kij ma dwa końce. To właśnie tak niskie cenienie swojego czasu doprowadziło do totalnego rozwalenia rynku.
Oj nie bardzo. Moim zdaniem najwinniejszy jest tu rozwój technologi. W konsekwencji dostępność sprzętu zapewniającego bardzo dobre efekty przy niewiekich nakładach i za tym idące bajecznie wręcz łatwe - "stanie się fotografem". Niskie cenienie się to już moim zdaniem tylko tego konsekwencja wynikjąca z faktu, że zbyt dużo osób chce zaabiać na czymś co jest łatwo osiągalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
nie każda działalnośc jest trafiona - sporo ludzi zaczyna i ...35 zł stają się kasą na plus.
Nie ma recepty na sukces a już w tej branży?
A nawet jak każdy jakąś znajdzie - niechętnie się nią dzieli z pt konkurencją :-)
Ja tam np robie zdjęcia za darmo.
Też metoda no nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
hekselman
Zastanawiam się na ile te proponowane tu kalkulacje są rzeczywiste a na ile - w sferze pobożnych życzeń.
W każdym razie - moim zdaniem - nie tędy droga.
Dalsza eskalacja podobnego "cenienia się" doprowadzi do totalnego olewania tzw zawodowych fotografów.
Ja wiem że koszty itp itd ale nie wyobrażam sobie - na chłopski rozum - takiej roboty za którą kupuję sobie 2 fajne "eLeczki" - no chyba że marzę.
Jeszcze raz podkreślę - poza nielicznymi (wręcz bardzo nielicznymi) branża nie należy do tych "nie do zastąpienia" co pokazuje choćby finał tej sprawy.
A mógł kolega wziąśc te 2 tys...
Ja bym zabetonował jakieś stałe gniazdo do stałego mocowania i dogadałbym się z kimś na miejscu by za "działkę" wstawiał aparat ( i to nie jakieś PROFICUDO) i strzelał parę klatek bracketingowanych na wszelki wypadek.
Aparat z tych co stówę kosztuje bo jakież to wyśrubowane parametry muszą spełniać klatki filmu?; zdjęcia oglądałbym codziennie przesyłane przez neta i ew podjechałbym w razie jakichś ekstremalnych problemów.
Myślę że niejeden "amator" nawet z własnym sprzetem z 5 stówek ganiałby codziennie żeby to robić - z pocałowaniem w rękę!.
Zostaje - 1500: mało?
hmmmm....
Nawet gdybym więcej musiał "oddać" - "pecunia non olet" :-)
a tak... :-(
Ty sobie nie wyobrażasz takiej roboty za takie pieniądze i nigdy tyle nie zarobisz, a są tacy którzy sobie wyobrażają i pracują w ten sposób codziennie :)
Co do Twoich wymyślnych pomysłów jak to zrobić te zdjęcia tanio i za 2 kafle brutto to chciałbym zobaczyć je w akcji a potem zobaczyć efekty.....
A klatki filmu muszą spełniać równie restrykcyjne parametry jak zdjęcia...
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Huston mamy problem
panowie wracamy na ziemie
pragnę tylko przypomnieć, ze żyjemy w kraju w którym polowa narodu za "takie" pieniądze tyra dzień w dzień
a to zlecenia wymagało jedynie umiejętności wciskania guzika
Wybacz ale co mnie obchodzi to ile 50% społeczeństwa zarabia co miesiąc? Zwłaszcza pracując z firmą, która obraca dużo dużo grubszymi środkami? Tu już nie chodzi o kwestię fotografia czy nie ale po prostu bezsensowności podejścia do kwestii czyjejś pracy. Nie wiem jak Twoje ale moje życie jest ograniczone i to co w nim mogę zrobić także ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Merde ale to nie jest zlecenia ,które wymaga Bóg wie jakich umiejętności fotograficznych
te koszta ,które tu padały to mogę uznać tylko w przypadku "nazwiska' lub gdyby miał je dostać syn właściciela firmy ;)
to idealne zlecenie na początek kariery a na początku to się zdobywa doświadczenie i płaci frycowe
Wiesz co... idź otworzyć działalność w dziedzinie, w której dopiero będziesz się uczył i zacznij dokładać do biznesu... zobaczymy jak długo tak pociągniesz :P
Cytat:
Zamieszczone przez
xsardas
w której dopiero będziesz się uczył i zacznij dokładać do biznesu... zobaczymy jak długo tak pociągniesz
każdy poważny biznes plan zakłada dokładanie do interesu przez jakiś czas
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
każdy poważny biznes plan zakłada dokładanie do interesu przez jakiś czas
Dokładanie do interesu w ogólnym rozrachunku czy dokładanie do interesu przy każdym zleceniu (dotowanie klienta)?
w ogólnym rozrachunku
a co znaczy dotowanie klienta? czy zrobienie tego zlecenia za 2k jest dotowaniem ??? moim zdaniem nie