Odp: Książki o fotografii II
Zagląda ktoś tu czasem na ten wątek? ;)
Chciałabym zapytać jakie książki o fotografii polecacie, uwzględniając podane przeze mnie kryteria?
Chciałabym żeby zawarte w książce informacje stanowiły dobre fotograficzne kompendium, cobym mogła usystematyzować posiadaną już wiedzę i poznać nowe praktyczne wskazówki. Ciężko jest mi samej określić mój stopień zaawansowania, ale.. Coś tam już wiem - podstawy związane z fizyką optyczną raczej mam (chociażby ze względu na profil klasy w szkole), podstawy w stylu 'co to jest przesłona/ czas naświetlenia/GO?' też. Interesuje mnie za to dobór odpowiedniego sprzętu, ustawianie oświetlenia w odpowiedniej konfiguracji i kompozycja kadru. Choć to dosyć szeroki zakres, więc z jednej strony szukam czegoś obszernego, ale z drugiej zdaję sobie sprawę, że lepszym rozwiązaniem może się okazać pójście póki co w jednym kierunku.
Mam nadzieję, że ktoś mnie nakieruje i z góry dziękuję za wszystkie sugestie!
Nowy podręcznik fotografii - jedynie 76,98 zł w matras.pl w tej książce jest wszystko :D
a oprócz tego odwiedź hipermarket REAL i sprawdź czy nadal książki są w promocji. Kosztowały po 11,99zł a potem chyba po 14,99.
Obejrzysz jakie są i na pewno coś wybierzesz
Salas, a można ją gdzieś w ogóle dostać aktualnie? :D
Może masz jeszcze jakieś inne podręczniki? Wolałabym jedną, pożądną/ względnie 3 do każdego z podanych przeze mnie aspektów zamiast mniejszych książeczek ;)
Hedgecoe - Nowy podręcznik fotografii (4289525581) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jedyna sztuka widzę, warto "wyłowić perłę". Ja się tej książki na pewno nie pozbędę, uczyłem się z niej ja, teraz uczy się Żona, na pewno zostanie na półce.
Inaczej natomiast będzie z "Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej" - Scott Kelby. Dobrze, że wziąłem ją za punkty w Empiku, dam do przejrzenia Żonie i puszczę to na Allegro. Nie pasuje mi w tej kolekcji wszystko. Takie rady, ale nie rady, chaos, nie wspomnę o takich jakby "żarcikach" i wydumanym na siłę humorystycznym podejściu - dla mnie żenujące, to moja głęboko subiektywna opinia, może to komuś się podoba...
Inne "must have" na półce to
"Profesjonalna Fotografia Ślubna" - Grzegorz "Moment" Płaczek - wyczerpujące, wspaniałe kompendium
"W kadrze" i "Poza kadrem" - David DuChemin - dla mnie rewelacja
no i cena też dobra, ja też am na swojej półce i też nie ma opcji żebym się pozbył :D
przejrzę to co kupiłem w realu i później napiszę :)
Aaa, dlaczego nei weszłam tu 8 godzin wcześniej?! :(
Póki co podobają mi się:
Fotografia bez tajemnic - Peterson Bryan
Nowy podręcznik fotografii - znalazłam w empiku! z tym że cena 90 zł, opłaca się to?
I znalazłam jeszcze Podręcznik fotografii cyfrowej - Harman Doug, Jones David o którym nikt nic nie wspominał, więc nie wiem czy jest dobry?
Nie chce generalizowac ja osobiscie bede unikal amerykanskich Panow pisarzy-fotografow. Przeczytalem ostatnio kilka pozycji i mimo iz solidna wiedze przekazuja to e sposob tak zenujacy ze odechciewa sie czytac. Coz, moze taki to narod ze trzeba mowic jak do dziecka w wieku przedszkolnym.. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Nie chce generalizowac ja osobiscie bede unikal amerykanskich Panow pisarzy-fotografow. Przeczytalem ostatnio kilka pozycji i mimo iz solidna wiedze przekazuja to e sposob tak zenujacy ze odechciewa sie czytac. Coz, moze taki to narod ze trzeba mowic jak do dziecka w wieku przedszkolnym.. :)
To co w takim razie polecasz?
Salas, widziałam no i właśnie się zastanawiam czy ogarnę. A takie trochę głupie pytanie.. dużo waży ta książka? Czy mi się tylko wydaje czy ona wygląda na encyklopedyczne rozmiary na zdjęciu tej oferty? ;p
Czy ktoś mi podpowie gdzie w Polsce kupić albumy z fotografiami takich osób jak Ansel Adams, Bresson ? Zdjęcia znam z internetu, ale jakoś wolałbym oglądać na papierze ;)