Można też kupić Sigmę 120-300, bardzo dobry obiektyw. Zwłaszcza, że wyszła wersja ze stabilizacją - może się przydać na koncerty albo bardziej statyczne sceny :)
Wersja do druku
Można też kupić Sigmę 120-300, bardzo dobry obiektyw. Zwłaszcza, że wyszła wersja ze stabilizacją - może się przydać na koncerty albo bardziej statyczne sceny :)
Mam przyjemność, co jakiś czas pożyczać sigmę 120-400 OS HSM. Niestety na koncertach to szkło jest mało stabilne (przy wysuniętym tubusie leci do przodu) w dodatku ciemne. Jest kilka innych lepszych szkieł nad, którymi warto pomyśleć. Za nieco większe pieniądze znaleźć można 300/4 IS USM lub Sigmę 100-300/4 HSM. Sigma 120-400 OS HSM po przymknięciu do 6,3 daje świetnie nadaje się do fotografii zwierząt lub mniej ruchliwych scen.
Ale ja piszę o Sigmie 120-300 f2.8 OS :) Więc jest jasno i ze stabilizacją. Kosztuje coś koło 10 tys. zł :) No ale jak ktoś chce się bawić w sport, to chyba nie ma nic bardziej uniwersalnego niż to szkiełko. Widziałem sporo zdjęć z wersji bez OS i daje radę.
http://allegro.pl/sigma-120-300-f2-8...075062232.html
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum, ale nie pierwszy kontakt z fotografià. Pozwoliłem sobie podłaczyć pod ten wàtek, bo problem mam podobny. Problem dotyczy nie tyle korpusów i obiektywów, co samych matryc. Zdecydowanie będzie to korpus apsc. Pytanie z której matrycy łatwiej będzie wyciàgnàć detale z cieni i ciemnych parti zdjecia, oraz które matryce mniej szumià na wyższym ISO. Pytanie tyczy sie matryc nikona 12 -16mp oraz canonowskiej 18mp.
Wedle wielu obecnie zamieszczonych testów w sieci przewagę pod tym względem ma matryca Sony 16 MPx np. z Nikona D7000 albo Pentaxa K5.
Głównie matryca D7000 (16mpx?) i matryca K-5, to są obecnie najbardziej mi znane najmniej szumiące matryce.
Z praktyki mogę powiedzieć, że grzebanie przy rawie mojej kobitki z 600D (ISO 6400), nie daje być może takiej ostrości, ale pozwala wyciągnąć wciąż wiele. W Canonie być może ten skok jakościowy (kwestia matryc) jest powolny, ale z drugiej strony ile razy w ciągu roku można zmienić producenta matryc? (Pentax)
Zauważyłem też, że kolega z Pentaxa częsta na swojej K-5 zamiast optymalnie dobierać wartości ISO pod konkretną sytuację, dobiera ISO = 10000.
Nie byłbym taki pewien tej "lepszości" matrycy soniaczowej. W dodatku Pentax mógłby dobrać jednego producenta matryc, wcześniej pobierał od samsunga. Później miał brać od kodaka, ale wraz z zaprezentowaniem tej od sony, zrezygnował z kodaka. Poszedł na łatwiznę tak jak i Ty ;) W dodatku w kwestii finansowej nie jest, to zbyt dobre. Stąd też rynek zalewają evilami.
Co do kolegi, to jego zdjęcia jakieś cudne nie były. Zostaję przy swoim zdaniu. Pentax jest pod odpowiedniego użytkownika. Nie można kupować tego systemu tylko z powodu "chwili". Jeśli w pełni się nad nim nie zapanuje, to zacznie się beczenie...Cytat:
A co do kolegi to może jest idącym na łatwiznę leniem, np takim jak ja :D
Co do Kodaka to akurat może trochę lepiej od nas szarych Kowalskich wiedzieli co tam w trawie piszczy i wiedzieli, ze Kodak zaraz zawinie manele i zostanie po nim trochę gratów na allegro i ebayu ;] Wg mnie matryca Sony, która siedzi i w k5 i d7000 jest obecnie najlepsza + w pentaxie najlepiej dopieszczona oprogramowaniem;]
Co do 2 zdania w pełni się zgadzam. Chyba, że ktoś chce zostać z 1/2 podstawowymi szkłami, wtedy to już bez różnicy czy to Pentax czy coś innego.