Odp: Serwis Canona E-csi Warszawa na ul. Żytniej cz. II
Drodzy Forumowicze,
czy ktoś ma doświadczenie w naprawie w serwisie 17-40L? Mam delikwenta do wymiany przedniej soczewki i czyszczenia. Wiem, że sama przednia soczewka to koszt 620 (bez usługi wymiany). Naturalnie nie mam możliwości na razie wykonać wyceny na miejscu. Czy ktoś z Was wie jak drogocenna jest usługa czyszczenia układu optycznego?
Z góry dziękuję za pomoc!
Mi powiedzieli wstępnie cenę przez telefon.
Cytat:
Zamieszczone przez
adi_jm
Drodzy Forumowicze,
czy ktoś ma doświadczenie w naprawie w serwisie 17-40L? Mam delikwenta do wymiany przedniej soczewki i czyszczenia. Wiem, że sama przednia soczewka to koszt 620 (bez usługi wymiany). Naturalnie nie mam możliwości na razie wykonać wyceny na miejscu. Czy ktoś z Was wie jak drogocenna jest usługa czyszczenia układu optycznego?
Z góry dziękuję za pomoc!
Z tego co ostatnio sprawdzałem na allegro te obiektywy można kupić w kwocie 1100-1300zł. Jeśli za wymianę+robociznę powiedzą 1000zł to może lepiej sprzedać obiektyw "na części" a sobie kupić używkę?
W tym tygodniu wysłałem do E-CSI zapytanie o koszt czyszczenia wnętrza obiektywu Canon 17-55/2.8. Odpisali:
"Szanowny Panie,
Czyszczenie obiektywu wyceniane jest indywidualnie w zależności od rodzaju i umiejscowienia zabrudzeń. Zapraszamy ze sprzętem do serwisu celem wykonania bezpłatnej wyceny."
I tyle.
Mam zamiar wysłać aparat do serwisu nie pakując go w oryginalny karton.
Ja, oczywiście, zapakuję swój sprzęt "pancernie".
A jak do pakowania przyłoży się Serwis gdy będzie odsyłać sprzęt do mnie?
Miałem u nich obiektyw bez oryginalnego pudła, odesłali bezpiecznie zapakowany. Bez zastrzeżeń z mojej strony
Z kamerą to samo. Myślę że im by się nie opłacało oszczędzać w tej kwestii.
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zakupu obiektywu. Ze względu na to, że oferty na rynku są z różnych źródeł, chciałem mieć pewność, że gwarancję zapewni mi autoryzowany serwis Canona. Dlatego zadzwoniłem na Żytnią w Warszawie, aby dowiedzieć się, jakie dokumenty są wymagane, oraz potwierdzić oficjalną sieć dystrybucji. Padło akurat na Mediamarkt, który to sklep znajduje się w wykazie Canona. Pracownik w dziale sprzedaży w serwisie Canona na Żytniej, stwierdził, że na moim miejscu nie kupowałby obiektywu w sklepie Mediamarkt, lecz u nich w serwisie, gdzie jest on o 300 zł droższy, ale nie sprecyzował dlaczego. Zadzwoniłem do Mediamarkt, by upewnić się, że mam aktualne informacje. Tam też zapewniono mnie, że jest to oficjalna sieć dystrybucji firmy Canon i z serwisem nie będzie żadnego problemu, a postawa tegoż serwisu jest dla nich zupełnie niezrozumiała.
Przyznam szczerze, że wcześniej miałem parę razy do czynienia z tym serwisem i za każdym razem wychodził jakiś zgrzyt. Bywało tak, że opinie dwóch pracowników dotyczące jednego tematu były skrajnie różne. Szczególnie dotyczyło to cen, ale nie tylko, terminy stanowią odrębną bolączkę. Zamówienie u nich drobnych akcesoriów do aparatu, to dramat i droga przez mękę, a olewackie podejście do klienta jest unikatowe na skalę światową. Za co mam im dopłacić te 300 złotych?.
Za to, że kupisz u nich ;)
Nawet jak kupowałem poza oficjalną siecią gwarancja działała. Gwarancji udziela producent a nie serwis, jeśli spełniasz wymogi określone w gwarancji to działa.