Odp: Canon PIXMA PRO-1 zaawansowana drukarka A3+
Cytat:
Zamieszczone przez
colasa
czesc, witam wszystkich,
Bardzo ciekawe i przydatne informacje.
Osobiscie jestem w trakcie poszukiwan odpowiedzi na pytanie: jak i czym dobrze skalibrowac monitor z drukarka.
Jesli chodzi o ten temat to przyznaje jestem laikiem.
Dlatego prosze o pomoc jesli znajdzie sie jakas chetna osoba bede wdzieczny.
Posiadam monitor CE240W Eizo dosc stary i swierza drukarke Canon pixma pro-1,
Na temat kalibracji masz tutaj kupe wątków. Najtańszym chyba sprzętem którym można wykalibrować jest X-RITE COLORMUNKI PHOTO(koszt koło 1500zł)
.Ale jeśli zależy Ci na naprawdę na dobrej kalibracji to chyba fajnie by było jakby zajął się tym ktoś obeznany w temacie.Kolega Tom01 lub Czornyj mogą w tym pomóc.
Co do samych informacji na temat kalibracji przydatne może być forum.
MVA.PL • Strona główna forum
G
Cytat:
Zamieszczone przez
colasa
Osobiscie jestem w trakcie poszukiwan odpowiedzi na pytanie: jak i czym dobrze skalibrowac monitor z drukarka.
Jeżeli jesteś gdzieś z moich okolic, mogę pomóc. (PW)
Odp: Tusz z Epson L800 do Epson P50
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Przez lata byłem Epsoniarzem - zakochałem się w Stylusie Photo EX (pierwsza drukarka A3 która dawała naprawdę fotograficzną jakość, oszalałem jak zobaczyłem wydruk z tego cuda, w tamtych czasach ryła psychę, a fotografowie nie wierzyli że to wydruk), potem 1200, 1270, dwie 1290, R1800 i wreszcie Stylusa Pro 7880.
W tym jednak momencie trafiła mi się okazja potestowania Canona iPF6350 i wieloletni związek z Epsonkami szlag trafił - odkryłem życie bez zapchanych dysz, drukowania nozzle checków przed każdym zleceniem i pasków pojawiających się pod koniec wydruku, na który poszło już metr barytowego papieru wartego 50PLN.
Pigmentowa PIXMA Pro-1 Canona to zdecydowanie najlepsza, najbardziej udana i najtańsza w eksploatacji biurkowa drukarka pigmentowa jaka powstała. Jeśli tylko kogoś stać na taką przyjemność, to z pewnością warto zaznać przyjemności drukowania z użyciem misternej i szlachetnej technologii wodnopigmentowej, szczytowego osiągnięcia w dziedzinie artystycznego druku fotografii.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
simon83
W dalszej kolejności wyskoczył Matte Black. Nie mam pojęcia jak to możliwe, skoro Ilford dla papierów, których używam zaleca ustawienie Photo Paper Plus Glossy II i tego się trzymam, czyli matowa czerń nie powinna być używana...
Wszystkie drukarki robią sobie mniej lub bardziej potajemnie jakieś działania służące utrzymaniu drukarki w stanie używalności. Podejrzewam, że to po prostu efekt takich automatycznych "okresowych przeglądów" ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
szym
Wszystkie drukarki robią sobie mniej lub bardziej potajemnie jakieś działania służące utrzymaniu drukarki w stanie używalności.
...i zmuszają nas żebyśmy na próżno wydawali jeszcze więcej kasy na ich drogie jak diabli firmowe tusze...!
Moja R3000 robiła mi taki numer, że kiedy ją włączyłem po dłuższym postoju robiła sobie ponad trzy minutowe czyszczenie głowicy. Sama z siebie.. bez pytania o zgodę. Mimo tego że zaraz po włączeniu test dysz był idealny. Kiedy jednak kliknąłem "Drukuj", zaczynała procedurę czyszczenia i nie dało się tego zatrzymać.. mogłem tylko patrzeć jak ubywa tuszu na wskaźnikach poziomu..
Pomogło ściągnięcie ze strony epsona i zainstalowanie Firmware Update v. AS27B4
Witam wszystkich na forum, jestem nowy więc się przedstawię, jestem fotografem i główny obszar moich działaj to współpraca z firmami, czasami śluby i odrobinę aktu. Ponieważ ostatnio stałem się posiadaczem Pixmy Pro1 chciałbym dorzucić swoje trzy słowa o niej. Drukarka na podłożach niematowych sprawia się rewelacyjnie i jakość wbija w podłogę. Trochę mam problemu z drukiem na podłożach matowych bo zamiast czarnego koloru drukuje szary ok 70% (i na papierze Canon i na Tecco), może to kwestia profili. A może nie. Jeśli chodzi o zużycie tuszy to po pierwszych 15 ark. A4 nic nie spadło. Zobaczymy jak będzie dalej i oczywiście przedstawię w miarę możliwości swoje obserwacje, dotyczące tuszożerności.
MBK na papierach matowych jest zawsze znacznie mniej czarny od PBK na papierach błyszczących/satynowych/perłowych/jedwabistych
mały update techniczny po czyszczeniu głowicy i wydrukowaniu kolejny 5 ark A4, MBK i R spadly do 40%. Pozostałe tusze są na wyjściowym progu 70%.
update techniczny, po wydrukowaniu kolejnych 4 ark barytu Ilford Gold Fibre Silk - MBK <20%, LGY i M =70%, pozostałe tusze 40%, najciekawsze jest to dlaczego przy ustawieniach i drukowaniu na papierach błyszczących tak drastycznie spadł MBK. Ktoś ma jakiś pomysł?
Pisałem już kolego o tej ciekawostce :)
Cytat:
Zamieszczone przez
simon83
W dalszej kolejności wyskoczył Matte Black. Nie mam pojęcia jak to możliwe, skoro Ilford dla papierów, których używam zaleca ustawienie Photo Paper Plus Glossy II i tego się trzymam, czyli matowa czerń nie powinna być używana... Kolejny to Dark Grey.
W sumie wydrukowanych mam obecnie 10 A3+, 30 A4 i 2 CD. Mimo ostrzeżeń, o kończącym się tuszu nie zostałem jeszcze poproszony o wymianę zbiorników. W szafie czekają już kolejne na podmiankę.