ale to nie musza być twoje zdjęcia! Zapraszam do lektury i zgłaszania propozycji.Cytat:
Zamieszczone przez Marcin Jagodziński
myślę, że jak Jarek zrobi swoj wątek, to ci przeniosą wyopowiedź jako piwerszą do wątku "galeriowego".
Wersja do druku
ale to nie musza być twoje zdjęcia! Zapraszam do lektury i zgłaszania propozycji.Cytat:
myślę, że jak Jarek zrobi swoj wątek, to ci przeniosą wyopowiedź jako piwerszą do wątku "galeriowego".
Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Hmmmm... galerie to jednak cos innego niż typowa "szkoła" - critique.
A do Muflona - proponuje wyciac bezlitoscnie wszystko on nr. 82 do niniejszego włącznie.
Tu sie bez bezlitosnej moderacji nie da. Ten makaron w zupie zawsze bedzie komus krzywy.
Janusz
Janusz, ale pobiecaliśmy sobie, żę bedzie takie miejsce na hydepark naszej szkółki i miał być właśnie tutaj.
Więc jest tak: każdy wątek lekcji ma bliźniaczy wątek na dyskusje o zdjęciu.
Dla Lekcji Jarka jest to http://canon-board.info/showthread.php?t=7718
Tam trafiły dyskusje z tego wątku (trochę nieszczęśliwie z powodu timestampów, ale coż, cięzkie są początki ;) ). Dyskusja tu zostaje, gdyż jest ogólna i lepiej wyjaśnia zasady działania Szkoły.
Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Wlasnie sie nad tym zastanawialem.
Wiem ze troche nieskromnie moze wyjsc ;) ale...
Czy mozna proponowac wlasne zdjecie?
Przy okazji publikacji tego zdjecia na plfoto i photosig sporo osob nie wierzylo ze palce na lusterku moga byc nieostre, nie wiedzialo skad taka GO - dostalem sporo pytan zarowno pod zdjeciami jak i prywatnie..
A ze zdjecie nie bylo ot tak pstrykniete - to moglbym je ze swojej strony zaproponowac i opisac :oops: .
Zgłoś w odpowiednim wątku. Masz od razu jeden głos w "Wielkiej Radzie" ;)
W tym rownoległym watku oceniającym zdjęcie też jakieś drobne wskazówki dla krytyków mogą być pomocne.
Przetłumaczyłem - może niezbyt dokładnie - to co stoi napisane u Freda Mirandy (www.fredmiranda.com). Mam nadzieję, że podając źródło nie naruszam zbytnio praw autorskich ale naprawde trudno byłoby napisać to lepiej. Mogło by być umieszczone w czymś w rodzaju przyklejonego wątku - Przeczytaj ZANIM zabierzesz głos. Mnie osobiście drażnią wypowiedzi coponiektorych w stylu "mnie sie nie podoba", "ładne", "piękne", "do d..." bo to niczego merytorycznie do dyskusji o zdjeciu nie wnosi i pełno tego na plfoto i podobnych.
Ponizej "poradnik" Mirandy
Wklad pracy:
- Czy fotograf w pelni wykorzystal będące w jego dyspozycji środki.
- Czy są rzeczy ktore fotograf mógł zrobić lepiej niewielkim nakładem środków
- Czy fotografia wygląda tak jakby fotograf poczynił wysiłki dla zrobienia najlepszego zdjęcia w danych okolicznościach czy poprostu "pstryknął" coś co było przed nim.
Kolor:
- Czy uzyty kolor lub jego brak był zamierzony.
- Jeśli fotka jest B&W czy zmienia to odbior zdjęcia
- Czy uzyte kolory, ich barwa i nasycenie poprawiły czy pogorszyly odbior zdjęcia
Kompozycja:
- Czy "temat" jest umiejscowiony w srodku kadru - czy ma to pozytywny czy negatywny wpływ na zdjecie
- Czy coś na zdjęciu wyglada na przycisnięte do krawędzi zdjecia
- Czy są na zdjęciu miejsca "puste" bez treści, które mogły by byc usunięte bez wpływu na zdjęcie
- Czy "temat" jest łatwy do okreslenia, zachowuje własciwe proporcje w stosunku do reszty, czy trzeba go szukać wśród innych treści (bałagan w kadrze)
Zwrocenie uwagi:
- Co pierwsze widzisz oglądajac zdjęcie
- Czy to co widzisz jest poprawne
- Czy Twoje oczy są "przyciągane" do tematu zdjęcia czy do tła
- Czy może patrzysz na brzegi kadru poszukując czegoś co wydaje Ci się mogłoby byc interesujące poza kadrem.
Ostrość:
- Czy cokolwiek jest ostre :-)
- Czy ostry jest "temat" czy coś jeszcze
- Czy zastosowana Głębia Ostrości (GO) jest poprawna
- Czy "temat" jest w zakresie GO i czy to dobrze czy źle
- Czy odwracające uwagę obiekty w tle są wystarczająco nieostre, żeby nie przyciągać uwagi
Ekspozycja:
- Czy naświetlenie jest poprawne.
- Czy dobrze widoczne są detale zarowno w światłach jak i w cieniach
- Czy obszary prześwietlone lub niedoświetlone są aprobowalnie male
- Jeśli zdjęcie jest "przesunięte" w kierunku światla lub cienia czy był to dobry wybor
To właściwie dobry post do przyklejenia w zwykłym dziale "Galerie".
Chyba zupelnie nie rozumiesz intencji.Cytat:
Dobrze sie stalo, że moderatorzy wycieli dyskusje nt. mechanizmow szkoły z watku o samym zdjęciu.
Nikt Ci nie broni krytykowac. Tylko rob to we wlaściwym miejscu. Mam do tego zdjęcia też troche zastrzeżen ale szkola polega na tym, że nauczyciel mowi a uczen slucha i ewentualnie zadaje pytania a nie wyskakuje z odzywka, ze pan nauczyciel jest gupi i robi coś źle. Chodzi poprostu o rodzaj umowy - w szkole NIE OCENIAMY - od ocen jest plfoto. W szkole NIE KRYTYKUJEMY - od krytyki - dobrze by było konstruktywnej - jest inne miejsce. W szkole siedzimy w ławce i słuchamy co mówi wykladowca. Ewentualnie zadajemy pytania ale nie wyrażamy opinii o umysle nauczyciela ;-)
Jak zaczniemy "jeździć" po belfrach to nikt nie będzie chciał się wychylać. Bo i po co?
Janusz
Wydzieliłem nowy pomysł: http://canon-board.info/showthread.php?t=7728