Odp: Tilt & Shift za 1000PLN
Nie mogłem się oprzeć i postanowiłem zainwestować w szkło Flektogon 50/4 i adapter tilt. Jest to jakaś na pewno alternatywa wobec drogich obiektywów T&S, ale chyba też nie tak do końca zła.
Pierwszy plener w Ciechocinku i efekt taki: Ciechocinek – Tilt Adapter/Flektogon 4/50 | Thomas Gulla FotoBlog.
Pozdrawiam i czekam na opinię.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomsong
Nie mogłem się oprzeć i postanowiłem zainwestować w szkło Flektogon 50/4 i adapter tilt. Jest to jakaś na pewno alternatywa wobec drogich obiektywów T&S, ale chyba też nie tak do końca zła.
Pierwszy plener w Ciechocinku i efekt taki:
Ciechocinek – Tilt Adapter/Flektogon 4/50 | Thomas Gulla FotoBlog.
Pozdrawiam i czekam na opinię.
To na pelnej klatce czy cropie?
Jeśli chodzi o Tilt-Shift w wersji DIY, najlepsze są oczywiście obiektywy średnio i wielkoformatowe. Z radzieckimi trzeba uważać choćby ze względu na duży rozrzut jakościowy. To co mogę polecić przykładowo do portretu to ogniskowa 80 mm np. manualna Mamiya. Ja od dawna choruję na obiektyw Tilt-Shift, znajomy skonstruował już 2 takie obiektywy (w oparciu o obiektywy Pentax'a) z możliwością blokady szkła wwybranej pozycji. Wiem, że również zabiorę się za taki eksperyment jednak w bliżej nieokreślonej przyszłości.
Jezeli do portretu to doraznie i tanio pozostaje freelensing. Troche cierpliwosci, dluzszy obiektyw 85mm (dobrze jakby dalo sie domykac przyslone manualnie) i do portretu wystarczy.