Ilford FP4 plus :) Sporo po terminie. Motyw może niezbyt porywający, ale to jedyny Fp4 który zrobiłem przed sprzedażą aparatu. Czyste testy :)
Skanowane aparatem i odwracane z rawa:)
Wersja do druku
Ilford FP4 plus :) Sporo po terminie. Motyw może niezbyt porywający, ale to jedyny Fp4 który zrobiłem przed sprzedażą aparatu. Czyste testy :)
Skanowane aparatem i odwracane z rawa:)
A czym skanujesz? Moze w opcjach kadrowanie domyslne ustawione jest na 6x4.5.
Mam stary skaner Epson Perfection 1260. Powinien skanować klisze 6x6, ale VueScan, nawet z oryginalnym sterownikiem, za chińczyka nie chce mi tego zrobić. Ogranicza się do 6x4,5. A nie moge niestety znaleźć oryginalnego programu od Epsona. Skaner przeleżał kilka lat w szufladzie, a płyty gdzieś wcięło.
Całe to "skanowanie jest bardzo prowizoryczne i amatorskie.
Kupiłem w sklepie modelarskim piankę do robienia modeli- arkusz 50/70 chyba 9 zł + do tego klej magic. Później zlepiłem coś na kształt stojaka który trzyma film i utrzymuje go w pozycji pionowej na biurku. Statyw, najlepiej obiektyw macro ( ja robiłem 28/1.8 bo macrówki nie mam) lampa wyzwalana w białą ścianę, ekspozycja ustawiona tak żeby nie było przepaleń i robisz Rawa :) Następnie odwracasz krzywe i masz znośny " skan":) Może nie jest to najlepszy sposób ale dla kogoś kto robi kilka rolek rocznie wystarczający do pokazania w sieci:) Zrobiłbym Ci zdjęcie tego mojego dziwoląga do skanowania ale nie mam go przy sobie- jeżeli nie zapomnę to pod koniec tego tygodnia wrzucę:)
Wygenerowałem Ci na szybko model podstawki. Wstyd pokazywać taki model z racji, że się tym zajmuje na studiach ale na nic innego nie mam czasu- koniec sezonu i nawarstwianie się terminów. Jeżeli to nie wystarczy zrobię zdjęcia. Wymiary to już sobie wedle uznania, byleby otwór był odpowiedniej wielkości ;)
By wiktor2323 at 2012-09-17
Koszt całego skanera zamknął się w 15 zł z biletami do sklepu..:P
Bardzo dziękuję. To mi wystarczy :)
Pokaż jakieś efekty jeżeli wypróbujesz ;)
Coś zmajstruję. Z tym, że chyba to będzie coś bardziej w deseń tradycyjnego duplikatora slajdów małoobrazkowych, który mam. Możliwe, że uzyję do tego jakiegoś starego obiektywu np. od Smieny (którego rozdzielczość potwierdził kiedyś Siudym) tak, żeby mieć zafiksowaną ostrość.