Pozwole sobie odgrzać kotleta, bo myślę, że nadal warto ten wątek ciągnąć ;) Pomimo tego, że zdjęcia są "niby" proste ;)
Ze swojej strony zamieszczam moje dwa ostatnie.
Pozdrawiam serdecznie.
Wersja do druku
Pozwole sobie odgrzać kotleta, bo myślę, że nadal warto ten wątek ciągnąć ;) Pomimo tego, że zdjęcia są "niby" proste ;)
Ze swojej strony zamieszczam moje dwa ostatnie.
Pozdrawiam serdecznie.
A gdzie backstage? :mrgreen:
Backstage.... hmm - moge trzasnąc, ale to już nie dziś.
Dodam, że wszystko robię czysto amatorsko ;)
pozwoliłem sobie do twojej foty (uważam że technicznie jest rewelacyjna)
dodać taki prosty bajer który bardzo mi sie osobiście podoba:)
nie wiem czy zrobiłem go w 100% dobrze bo robiłem szybciorem:)
może podzielisz się detalami na temat światła jakiego użyłeś podczas sesji?
pozdrawiam
Efekt jak najbardziej - ja zawsze mam problem z jednym - aby odbicie było równe, tzn. np. napisy w takiej samej odległości od siebie...
Kopiując warstwe, przesuwając aby nie było wiać krawędzi i wymazując to co niepotrzebne - wychodzi tak jak pisałem wyżej. Tak więc, jeśli byłbyś tak dobry - to napisz jak to zrobiłeś, bo wygląda świetnie :twisted:
Światła... nic szczególnego Delicacy z założonym softboxem 60x90 + blenda...a w zasadzie kwadratowy biały styropian :)
Drugie zdjęcie jest już inaczej oświetlone - dwa softy z nałożonymi dyfuzorami... a dokładniej podwłośnikami fryzjerskimi :D
Czyli tak jak pisałem - czysto amatorsko :)
dzięki za informacje na temat światła - efekt cycuś :) właśnie takich fot brakuje mi w pf, dzięki za inspirację :)
tu jest plik psd, on najlepiej wyjaśni ci jak to zrobiłem, dodatkowo dłożyłem mały gaussian blur na odbicie radius 1.6, nie miałem czasu na precyzyjne wycinanie, użyłem więć Magic Eraser Tool + kilka kombinacji z warstwami by odzyskać utracone krawędzie...
Eh te odbicia - prześladują mnie :) Na cyberfoto był podobny wątek, gdzie pisałem na temat odbić - niestety cyberfoto leży i nie mam jak dać linka do tego wątku :( W skórcie - w zdecydowanej większości przypadków nie wystarczy zrobić odbicia lustrzanego, gdyż takie odbicie będzie nienaturalne. Oczywiście może być tak, że sztuczne odbicie, uzyskane na etapie postprocessingu na zasadzie odbicia w pionie, będzie poprawne. Ale będzie to dotyczylo przemiotów, ktorych widoczna (odbijana) część będzie płaska, ustawiona prostopadle do osi optycznej obiektywu i prostopadle do podłoża.
Na powyższym przykłądzie odbicie niestety nie jest poprawne - butelka jest lekko przekrywiona i odbicie też powinno być lekko przekrzywione, ale wg tej samej perspektywy, co butelka - czyli odwrotnie niż na zdjęciu. A tego nie uzyska się bez większych manipulacji.
Też na szybko - przerabiane z odbicia VanMurdera:
Proponuje wziąc lustro, połóżyć sobie na biurku i kłaść na nie różne przedmioty i patrzeć jak się zachowuje odbicie widziane pod różnymi kątami. Będzie doskonale widać w czym rzecz :)
Warto też poeksperymentować ze zdjęciami stosując różne płaszczyzny odbijaące. Lustro kiepsko się nadaje, bo odbija wszystko jak leci i jest "za dokładne". Z tego co czytałem/widzialem, idealnie nadaje się biała i czarna lustrzana pleksi, a także woda. Odbijać może nawet papier satynowy lub błyszczący. Poniższe delikatne odbicie zostało uzyskane w naturalny sposób na tekturze piankowej (gładka, matowa powierchnia):
VanMurder, nie ma za co :)
Ja te zdjęcia i tak robię dla siebie - na żadne zlecenie nie mam szans :)
Konkurencji u mnie nie masz :D
kaen, takie coś:
http://www.allegro.pl/item225874503_...ne_f_vat_.html - da rade?
Jak jest z tym odbiciem w wodzie? Jak się odbija wiem, ale jak użyć tego w studio?
Zależy jakie odbicie chcesz uzyskać. Radziłbym Ci poszukać gdzieś w Twojej okolicy firmy sprzedającej pleksi - wyjdzię Cię to DUŻO taniej i będziesz miał większy wybór. Ta z Allegro nie specjalnie chce odbijąć. Poszukaj czarnej lustrzanej.
Odbicie w wodzie było bardzo fajnie pokazane, o ile dobrze pamiętam, na stronie MILSO -> EDUKACJA.
Zdaje się, że po prostu nalali wody do kuwety i włożyli do środka jakiś płaski kamień, tak żeby woda ledwo go przykrywała. Potem postawili model samochodu, ustawili światło i już. Efekt był naprawdę fajny.
kaen