TAK JEST , A09E. A coś wiesz na jej temat ?Cytat:
Zamieszczone przez aptur
pozdro
Wersja do druku
TAK JEST , A09E. A coś wiesz na jej temat ?Cytat:
Zamieszczone przez aptur
pozdro
jesli to komus pomoze w podjeciu decyzji, ja mam z serii A09, nie narzekam...
No to dorzuce swoje 3grosze... Mam od kilku godzin swojego Tamronka... Zrobiłem mu mikro teścik.. Dwa zdjęcie na ogniskowej 75mm przy przesłonie 2,8 i 4,0. Poniżej cropy zdjęć.. Które zdjęcie obrazuje którą dziurę nie trzeba chyba pisać.. :)
W obu przypadkach ostrość była ustawiana na myślnik w napisie CD-ROM
Cytat:
Zamieszczone przez aptur
Ja tez posiadam A09 i foce nim tez w EOS3 ale tylko DELTY i oprócz tego ze jest wolny AF i na hockey np go nie zabiore i do zdjec ludzi tanczacych na scenie tez nie aaaale allround lens na wakacje jest super ... ma swietne makro jak na taki obiektyw i plastyke .... no dużo lepszy niz CANONowskie 28-135 i 28-105 z których sie przesiadłem i ma srednice filtra 67 mm tak jak 70-2000/4 a nie np 77,72 gdzie polaryzazzzacyjny PRO1 Hoya kosztuje tyle ile uzywany samochód ..
Czy aby na pewno płaszczyzna obiektu fotografowanego była równoległa do płaszczyzny matrycy? Mam niejakie przeczucie, że to rozmycie na skrajach bierze się nie z niedoskonałości optycznej obiektywu, lecz z niewystarczającej głebi ostrości :rolleyes: Krótko mówiąc, przydałby się do takich zdjęć obiektyw z uchyłem...Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
Nie no aparat był pod kątem mniej wiecej 45stopni do płaszczyzny. Test był robiony na prośbę marcingreen. Miał pokazać jak sie zachowuje ostrość(jest czy jej nie ma) przy pełnej dziurze na dłuższym końcu.. :)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
No to o kant stołu ten test :confused: Bo w gruncie rzeczy GO testowałeś ;)Cytat:
chodziło o to czy bardzo mydli na pełnej dziurze.. Bo z tego co ustaliliśmy w wątku jest bardzo duże zróżnicowanie w jakości poszczególnych egzemplarzy..
No, ale po takim teście nadal nic nie wiesz :mrgreen:Cytat:
Jurku, ja jak kiedyś testowałem 'pełną dziurę' to zrobiłem jedną fotkę tak jak ty masz na myśli tj. płaszczyzna obiektu równoległa do płaszczyzny matrycy.
W tym poście to umieściłem - PRZYKŁAD NR.1
Z tym, że porównując rogi dolnie i górne, widać że nie bylo idealnie prostopadle...
Swoją drogą, czy ja wiem czy ten przykład jest dobry... :roll:
Chyba raczej nie... :???: