sorry źle zrozumiałem. w takim razie nie mam pojęcia. te matówki są identyczne?
Wersja do druku
sorry źle zrozumiałem. w takim razie nie mam pojęcia. te matówki są identyczne?
Tak, o ile wierzyć panom z focusing screen, że wykonują te matówki przez docięcie pełnoklatkowej matówki EF-S. Może kwestia dodatkowego wyświetlacza w wizjerze w 7D? Hmmm, chyba żeby zamienić miejscami ten kawałek cienkiej folii z matówką?
Sober, pytanie było, czemu Ef-S zaciemnia w stosunku do standardowej matówki. Tak? Odpowiedź jest taka, że to nie Ef-S zaciemnia, tylko standardowa matówka rozjaśnia obraz, żeby dało się pracować z ciemnymi szkłami jakie obecnie pcha się do aparatów. Rozjaśnienie odbywa się*poprzez przekierowanie w stronę oka promieni spoza GO, uciekających na zewnątrz. Robi się jaśniej, ale wzrasta postrzegana głębia ostrości. Pisał o tym Chuck Norris fotografii :) tutaj: Canon 5D Focus Screens
Matówki precyzyjne, takie jak choćby kanonierska Ef-S, nie robią tego, dlatego z ciemniejszymi szkłami jest ciemniejsza, bo nie rozjaśnia. Mam Ef-S na 50D (wcześniej na 40D) i pracuje mi się z tym nieźle, w tym na 100/2,8 Macro, ale jak założę Sigmę 17-70, to robi się*niefajnie na dłuższych ogniskowych (robi się f/4,5).
Przecież pisałem wyraźnie dwa razy że porównuję matówkę EF-S jaką miałem w canonie 40D do matówki EF-S dociętej do wymiarów 7D. Tam na szkle 2,8 nie było specjalnej różnicy (porównując do standardowej) - tutaj jest wyraźnie ciemniej.
A to nie zrozumiałem. Może matówka przeznaczona na pełną klatkę nie zachowuje się optymalnie na APS-C? Ale skoro właśnie Ef-S ma nic nie uginać i nic nie zmieniać, to nie powinno być różnicy. Czyli: ciekawe pytanie. :)
Matówki matówkami, ale to temat w zasadzie o okularach powiększających - głównie o Tenpie.
W zeszłym tygodniu zmieniłem wersję 1.22 na 1.36 i pomimo trochę przyciemnionych rogów i potrzeby ruszenia głową żeby zobaczyć całą drabinkę (w serii 1D jest po prawej stronie) - jestem bardzo zadowolony - wizjera nigdy za dużo, a różnica jest znacząca. Wersję 1.22 zostawiłem sobie do przyszłego zakupu - FF.
Pozdrawiam
Z analogowym Canonem 500N (Viewfinder: 0.70x magnification) widoczna jest winieta, ale widać rogi wg mnie wystarczająco bez większego ruszania głową. Jak to się ma z 5D czy 1Ds niestety nie mam jak sprawdzić. Według danych 5D i 5D Mark II (Viewfinder: 0.71x magnification), 1Ds Mark III - x0.76, 1Ds Mark II - x0,70
Także w 1ds Mark III może być to dość problematyczne (drabinka z prawej strony), ale z 5D powinno być ok.
Tak czy siak polecam zakup i sprawdzenie samemu czy komfort pracy jest lepszy czy też nie. Odsprzedać można zawsze, a jest to tego typu produkt, którego osobiście nie mam zamiaru już zdejmować.
Pozdrawiam
witam panowie, cały czas dręczy mnie czy kupic na dalekim wscodzie tenpe 1.36 czy 1.22, i nurtuje mnie sprawa lekkiej winiety w 1.36 a czy w wersji 1.22 jest też zauważalna i czy jest duża róznica w wizjerze?
pozdro dla wszystkich