Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Ano mam - bo na stałe to mam załączoną synchronizację na drugą lamelkę - a z 580EX można albo "2nd curtain" albo "high speed". Razem się nie da. We wnętrzach często się przydaje opcja błysku na drugą lamelkę. Na zewnątrz owszem - często włączam High Speed (ale muszę jednak przełączyć).
No nareszcie to z ciebie wymeczylem 8) .
Rzeczywiscie sie nie da... co nie zmienia faktu ze ja ustawienia naswietlania w kosciele mam takie ze nigdy jeszcze nie potrzebowalem blysku na druga lamelke.
Co innego wesela - rozjasniles mi jedna tajemnice z niedawnego wesela gdzie bylem zbyt zmeczony by ja rozgryzc na biezaco a cholerstwo nie chcialo blyskac wlasnie na druga kurtyne... wot uparta lampa a ja sie wnerwialem a tu instrukcja obslugi sie klania 8)
Cytat:
Dodatkowo na lampie mam CF 08 i 13 na 1.
Przelaczylem i potestuje :twisted:
Cytat:
Masz rację co do High Speed - tak działa. Ale jeśli jej nie włączysz, to nawet przy CF nr16 (tak mam ustawione) aparat z załączoną lampą nie skróci czasu poniżej 1/250 i przepali
To wiem. O CF 16 wspomnialem juz niezaleznie od lampy.
Cytat:
No tak nie jest, że sam serię ciągnie :) - ale uwierz mi - za pierwszym naciśnięciem spustu zrobisz 1 zdjęcie, za drugim już 2 - prawie zawsze - tego się nie da wyczuć permanentnie - w "ferworze walki" często popełnia się serie 2-3 zdjęć.
No to ty mi musisz uwierzyc ze ja tego problemu nie mam - przyciskajac za kazdym kolejnym razem mam palec na tyle miekki ze jak potrzebuje to zawsze wyjdzie jedno. Nawet w ferworze walki. Dlatego bez obaw mam na stale seryjne wlaczone i uzywam serii gdy potrzebuje.
Cytat:
W końcu po to są różne opcje, żeby ich używać w miarę potrzeby, a nie mieć włączone na stałe.
Jesli wlaczenie na stale nie sprawia zadnych klopotow a przelaczanie gdy jest potrzeba - zajmuje czas i sprawia klopot (jak w tym przykladzie) - to po co na sile mam przelaczac? Tylko dlatego ze mam taka mozliwosc? Wole jednak zostawic tak jak mi wygodnie.
Miedzy E-TTL II Evaluative a Average tez zonglujesz bo sa to "rozne opcje" ? ;)
Cytat:
Z ciekawszych ustawień na aparacie-
Używam takiej kombinacji: spust nie ustawia AF, tylko ekspozycję. Z tyłu, pod kciukiem, na przycisku WB mam AF na środkowy punkt, a pod gwiazdką - na prawo od WB, też pod kciukiem - mam AF z automatycznym wyborem punktów.
W 20D prawie niewykonalne - brak przycisku WB pod kciukiem.
Mozna stosowac polsrodek - pod spustem ekspozycja, pod gwiazdka AF (Servo) srodkowym punktem i w razie potrzeby sledzic tylko srodkowym punktem.
Ewentualnie da sie pod Home Position (na prawo od * ) ustawic wybor wszystkich punktow AF a pod joystick 'normalny' wybor punktow AF, wtedy wcisniecie joysticka = srodkowy punkt, wcisniecie HP = wszystkie punkty i mozna szalec z Servo...
Ja kiedys mialem zamienione * ze spustem migawki ale nie udalo mi sie przyzwyczaic - koty (na wystawach) zbyt ruchliwe, Servo zbyt niedokladne, trzeba co chwile AF od nowa lapac a ekspozycja mniej wazna bo i tak lampka doswietla.