ROTFL :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Ale czekaj czekaj... Juz oni znajda cos do czego sie beda przyczepiac i wyjdzie ze to cale 5D to syf jakis i ze D70 i tak jest "najlepsze" :)
Wersja do druku
ROTFL :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Ale czekaj czekaj... Juz oni znajda cos do czego sie beda przyczepiac i wyjdzie ze to cale 5D to syf jakis i ze D70 i tak jest "najlepsze" :)
panowie (nie wszyscy), gadacie od rzeczy.. wyszla cyfrowa 3ka (tudziez 5tka) a wy marudzicie ze to nie jest 1ka.. no litosci.. wszyscy na to czekali i nagle gdy jest - okazuje sie ze to nie to?
wizjer jest niemal taki sam jak w EOSie 3 - ktos widzial? jak nie to polecam.. wiecej juz nie zajzycie do swoich 300tek i 20tek De
3fps - a po co wiecej? do zdjec sportowych jest 1D mkII lub starszy 1D
robiac reportarz nigdy nie nastawiam na zdjecia seryjne - przy miekkim spuscie jestem w stanie zrobic kilka klatek na sekunde jesli tego potrzebuje dociskajac odpowiednio spust migawki... dzieki temu nie marnuje filmu (tu nie ma filmu hyh ) a zdjecia robie kiedy ja chce.. a nie tworze film animowany z ktorego potem wybierana jest jedna klatka na milion ;)
brak flesha - ja nie uzywam.. w 3ce tez nie mam.. no ale to ja ;)
synchro - takie samo jak w 3ce.. wiec o co chodzi? profesjonalisci tego uzywaja.. a amatorom przeszkadza? :lol: :lol: :lol:
af czulszy niz w eosie 3 .. o 0.5ev, za to mniej punktow.. ale co z tego skoro i tak korzysta sie z centralnego? dodatkowe pomocnicze punkty AF brzmia nice przy akcji w kadrze.. nadal jestem za centralnym
korekta ekspozycji - ooo rany.. po to jest spot i manual aby mozna bylo sobie z tym poradzic.. korekta jest dla leni.. ;) a prawda jest taka ze 2ev to bardzo duzo
jak czesto korzystacie z korekcji wiekszej niz 2ev? bo ja chyba nigdy nie przekroczylem 1ev.. zawsze potrafie szybko przekadrowac, uzyc spota albo zmienic nastawy manualnie... a robie reportarz!
i nie potrzebna jest drabinka o skali 5ev aby zobaczyc zakres roznicy w parametrach expozycji.. wystarczy odrobina uwagi i myslenia podczas ustawiania czasu i przeslony.. oraz obserowania otoczenia
a dla tych co nie potrafia/nie chca angazowac sie zbyt w focenie sa aparaty z serii 300D
co do postu p13ka i jego portetu z 2metrow w sloneczny dzien.. no sorry, ale w pelnym sloncu portretow sie raczej nie robi ;) a jak robisz to szukasz miejsca zacienionego aby swiatlo bylo rozproszone
podstawowa zasada robienia portretow.. i ogolnie zdjec - nie focimy w pelnym sloncu bo cienie i kontrasty zabijaja.. i nie ma tu nic do rzeczy doswietlanie fleshem... bo flesh wszystkiego nie zalatwi
podobnie tak odelglosc - no moze ktos lubi ciasne kadry.. ale z 2m to sie oko fotografuje raczej ;)
uwazam ze canon stworzyl naprawde swietny aparat - przynajmniej tak wynika z samych danych. jaki bedzie naprawde pokaze czas..
niektorzy zapominaja ze jest to full frame w cenie 3tys dolcow.. moze nie jest to tak spektakularne jak dslr under $1k ... ale znow canon jest pierwszy
nie kupie go za 3tysiaki... zaczekam az spadnie do 2 albo i mniej... nie spieszy mi sie.. mam jeszcze spory zapas filmow w lodowce
Dolaczam sie do powyzszego... Szukanie dziury w calym... Eeee...
Fajna puszka... Wkoncu FF ponizej 5k$.
Czacha dobrze prawi:)
ludzie zawsze szukaja dziury w calym:) gdyby 5d mial wbudowana lampe to bylby bee, bo amatorski, nie ma lampy jest bee, bo nie ma lampy.
trzeba przeczekac teraz cale to gadanie i porownywanie sampli i poczekac az cena troche spadnie.
Czacha - piwko dla Ciebie!
aczkolwiek korekte powyzej 2EV czasem potrzebuje, bo w nawet starym 10D rozpietosc tonalna matrycy daje cienie ponizej -2EV wzgledem 18% szarosci, a biele duzo powyzej +2EV. a czasem dla 99,9% pewnosci jako referencyjny punkt pomiaru trzeba przyjac cos czarnego (lub prawie czarnego) albo (prawie)bialego. owszem, bywa mi potrzebne
moze nie nazbyt czesto, ale zdecydowanie wolalbym miec wiekszy zakres. podobnie jak uczciwego spota i dlugotrwala blokade ekspozycji (cos jak w Minoltach D7xx - gdzie AE lock trzymal do usranej smierci baterii. Canon... you can't :( ).
no i portrety z 2m... jak najbardziej. a nawet blizej. lada dzien z allegro przyjezdza do mnie Porst 2.5/35mm i beda portrety z jeszcze blizszej odleglosci. czemu nie?
jest duzo ponizej 2m, standardowa 50/1.8 (kat 80mm po cropie). no co, da sie? :-)
(owszem, flesza nie uzywalem. nic mi zona nie byla zawinila, zeby jej po oczach walic kilkoma GN-ami :) ).
ale co do reszty to sie zgadzam. zwlaszcza placzem nad 3fps. ludzie... to ma robic zdjecia, nie krecic filmy!
Czacha, toz to takie zwykle ludzkie marudzenie...
Czesc nie kupi aparatu, wiec pomarudza i sie lepiej poczuja, ze nia
tak wiele znowu traca ;-) Zobaczcie jak wlasciciele 1D MkII narzekaja,
ze Mk II N jest do kitu. A chodzi o to, ze nie oplaca sie upgrade'owac
wiec znowu, beda sie lepiej czuli, ze ich 1D MkII sa calkiem fajne...
Absolutnie 5D stanowi przelom i zreszta sadzac po reakcjach moich
kolegow (wielu jest juz na listach oczekujacych) sprzeda sie jak
swieze bulki.
Edit: smieszne, naraz kilku z nas napisalo podobnie :-)
teoretycznie takie rzeczy jak fps, ilosc punktow af oraz zakres korekcji expozycji jest kwestia indywidualna.. zreszta podobnie jak wiele innych czynnikow.. zeby nie powiedziec ze wszystkie - bo i odglos migawki, i guma na uchwycie.. i.... dlugo mozna by wymieniac ;)
tak czy siak - IMO 5D jest swietnym aparatem.. i jezeli jest to 5'tka.. ucyfrowiona 5tka.. to napewno zobaczymy jeszcze 3ke.. a ta bedzie miodkiem ociekac :mrgreen:
ale zeby juz tak tej 5 nie chwalic to dodam, ze mogli mu uchwyt pionowy dolozyc:)
te przykrecane badziewia to nie to samo:)
a co do braku uszczelnien korpusu - fajnie by bylo aby byly chociaz na poziomie 3ki analogowej.. ale z 2giej strony 5tka ich jeszcze nie miala..
prawda jednak jest taka iz przestala mi dzialac w ulewnym deszczu 3ka.. a 10tka smigala ze hej :D wiec raczej nie ma regooly.. chociaz nie przecze iz bardziej balem sie o 10D niz o 3ke... i moze ta pewnosc mnie zgubila? ;) oczywiscie po wysuszeniu aparat znow dziala..
canon wprowadzil male zamet w segmentach sprzetu foto..
300d to odpowiednik 300
350d to taki 300v
60d oraz 10d to 30tka
20d powstalo chyba z wymieszania 30tki i 5tki
5d to taka 5tka z cechami z 3ki
seria 1d ... to 1 ;)
zas 1ds ... sredni format? ;)
oczywiscie przegialem z tym ostatnim ;) ale zastanawiam sie czy powinnismy jeszcze odwolywac sie do swiata analogow.. w koncu rynek dslr'ow jest na tyle rozlegly iz nie potrzebuje juz chyba odnosnikow do tego co bylo kiedys i juz nie wroci.. ;)
ps. ja sie ciesze ze nie ma gripa na stale - na miescie przy reportarzu grip sprawia ze nagle w oczach ludzi stajemy sie profesjonalistami bo mamy duuuzy aparat.. taki jak w telewizji pokazuja ;)
film 35mm umiera. cale R&D przejdzie na cyfre i analami nikt juz nie bedzie sie zajmowal. jest szeroki know-how, sa gotowe rozwiazania - wystarczy z nich korzystac. ale nie ma potrzeby topic funduszy w rozwoj tej dziedziny. orientacje w tym momencie stanowi cyfra. koniec i kropkaCytat:
Zamieszczone przez Czacha
bez fluorescencyjnej zielonej kamizelki z napisem Canon-Board to sobie mozesz Kieva na szyi nosic ze szklem 150mm, a i tak nikt Cie za profesjonaliste nie wezmie :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Czacha