A myślisz, że dlaczego wziąłem "rękę" w cudzysłów? ;-) Ale fakt, że to są piękne zabawki - mam w pracy maniaka takich rzeczy (konstruuje zdalnie sterowany teleskop z CCD)Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Wersja do druku
A myślisz, że dlaczego wziąłem "rękę" w cudzysłów? ;-) Ale fakt, że to są piękne zabawki - mam w pracy maniaka takich rzeczy (konstruuje zdalnie sterowany teleskop z CCD)Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
"Mój" maniak dorobił "przejściówkę" - teleskop - kamera wielkoformatowa. Używa, takiej masy filtrów, że moja "waliza" z kilkudziesięcioma to mały pikuś. Ale zdjęcia wychodzą mu extra. Co ciekawe nawet światła miasta niewiele przeszkadzają.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Janusz.
He he no przecież wiesz...ze szwagrem po to się nie takie rzeczy z "ręki" robi :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez muflon
A poważnie to nie mialem pojęcia,że są takie rzeczy jak statyw paralaktyczny :)
Macie może jakies linki do fotografi astronomicznej?
Sąsiad się ostatnio chwalił,że kupił jakiś przyzwoity teleskop:) i wspominał coś o zdjęciach.Może by trza spróbować...:)
Bardzo dobre foto :D. Ciekawi mnie jeszcze czym pstryknięty ten Księżyc, że czas wyszedł aż 1 minuta?Cytat:
Zamieszczone przez Paweł
Przykładowo:
ISO 50
przysłona 64
czas 1min
Jeśli robił dużym formatem to może i miał ISO25
Nie no z tą minutą to był oczywiście żart :)Cytat:
Zamieszczone przez Diodak
Czas przy tamtej fotce był rzędu 1/125 do 1/200.:)
Proszę bardzo8-) :Cytat:
Zamieszczone przez Paweł
http://canon-board.info/showthread.p...=astronomiczne
Odświeżę nieco wątek.
Księżyc wczoraj ładnie świecił, natchniony tą dyskusją, mimo mrozu (-10 C) :? musiałem spróbować.
Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro.
ISO 100, czas 1/80, f/11.
Załącznik 834
Całkiem nieźle sobie ta Sigma radzi :D. Przemoc to jest crop 1:1? Ja fociłem tydzień temu. Też był mróz (-10°C) i super przejrzystość powietrza. Udało mi się zrobić dwie foty zanim 300D padł :mrgreen: z czego jedną wybrałem. Sprzęt był słabo wychłodzony, dlatego tym razem troche mniejsza rozdziałka.
Tak, 1:1.Cytat:
Zamieszczone przez Diodak
Ja zrobiłem z 20 fotek, przy różnych ustawieniach przysłon i czasów, a dobrze wyszło tylko jedno - pierwsze :lol:. Inne albo ruszone (statyw mam za słaby), albo mydło przy większych przesłonach.
O Twoich fotkach "łysego" czytałem chyba wcześniej na CB, efekt osiągany tym teleskopem jest imponujący.
Ja ciagle czekałem na warunki by wypróbować Sigmę i jestem kolejny raz mile zaskoczony tym szkłem, myslę, że można z niej jeszcze trochę wyciągnąć eliminując słabsze elementy systemu (np. fotograf ;-) lub statyw).