-
Po wgraniu softu z 1.0.5 na 1.1.1 pojawil sie wyrazny FF i nie jest to tylko moje spostrzezenie. W ten sam dzien kupowalem Tamrona 17-50 i niestety mial FF (oddalem go do sklepu) wrocilem do domu i z moja 50mm f/1.8 robilem test i zachwycony jak w porownaniu z tym nieszczesnym tamronem ostrzy w punkt IDEALNIE. I postanowilem na pocieszenie nie udanego zakupu :P wgrac sobie nowy soft. Ale tylko sie zmartwilem... Pierwszy strzal i nagle ogromny FF :( Puszki wczesniej nie kalibrowalem. Kupilem body. a pozniej dokupilem 50mm. Dzialalo wszystko od "zawsze". Zaluje tej aktualizacji :( Cieakwe czy jak wgram spowrotem 1.0.5 to sie naprawi? Choc nie sadze. Zostaje mi oddac na zytnia do kalibracji na gwarancji??
-
przestrzeliłem swoją sztukę i po wgraniu z 1.0.5 na 1.1.1 nie ma żadnych zmian z AF w działaniu czy błędach typu FF/BF
a przynajmniej nic takiego ja nie zauważyłem...
-
UDALO SIE!! :) Choc podchodzilem do tego bardzo sceptycznie ale cofnolem wersje z 1.1.1 do tej ktora mialem 1.0.5 (jedyne co moglem zrobic zanim zostalo by mi wyslanie na zytnia do kalibracji AF). I powiem wam ze pierwszy strzal i problem FF zniknol. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ze z moja pucha 1.1.1 powoduje FF i to spory. Nie samowite... Ostrzy w punkcik i znow jestem happy :-D:-D:-D
Zauwazylem ze ten problem po wgraniu softu zdazyl sie nie tylko u mnie. Koledzy z oststnich postow o tym pisza http://www.optyczne.pl/1527-nowość-C...are_1.1.1.html W kazdym razie nie prubuje juz zadnych upgradów;)
-
nic nowego nie wniose ale wkleje to co napisali mi chociaz uprzedzilem ich ze wiem ze jest jasno napisane co zmienia nowy firmware.
Odpowiedz dostalem w ok. 30min. od wyslania zapytania.
Zapytalem czy moze wiedza cos na temat sytuacji w Polsce odnoscie 5D MKII i jak widac na dole nie sa w stanie nic powiedziec, a pytanie zadalem z ciekawosci i przy okazji.
Thank you for contacting Canon USA product support, and for your inquiry
about the firmware update for the EOS 40D. We value you as a Canon
customer and appreciate the opportunity to assist you.
Firmware update Version 1.1.1 incorporates the following fixes and
improvements:
1. Fixes a malfunction that in rare occurrence causes a low battery
indication to be displayed when using the EF 85mm F1.2L II USM lens.
2. Fixes a malfunction that in rare occurrence causes an Err 06 Self
Cleaning Sensor malfunction to appear on the camera's LCD monitor and
LCD data panel, even when the Self Cleaning Sensor Unit is operating
normally.
3. Fixes a malfunction that prevents correct colors from being printed
when direct printing.
4. Modifies the level of subject brightness that causes the AF-assist
beam to fire when using an external Speedlite.
5. Enables an external flash connected to the camera's synchro terminal
to fire even when the camera's built-in flash is popped up.
No other changes were made.
You have contacted Canon USA technical support. We do not have any
information regarding availability outside of the USA. For assistance
with your inquiry we recommend that you contact Canon Poland at
www.canon.pl .
We hope this information is helpful to you. Please let us know if we
can be of any further assistance with your EOS 40D.
Thank you for choosing Canon.
Sincerely,
Erik
Technical Support Representative
Special Note: Certain issues are very difficult to resolve via email.
If your question remains unanswered after you have received this email,
you may call our special toll-free number for email customers with
unresolved issues and speak to a technician by dialing 1-866-261-9362,
Monday - Friday 8:00 a.m. - 12:00 midnight ET, and Saturday 10:00 a.m. -
8:00 p.m. ET (excluding holidays).
If you prefer to continue to communicate via email, reply to this
message and we will respond as quickly as possible.
-
Ja ostatnio wysłałem na Żytnią 40D do kalibracji. Powód? front focus.
Po regulacji (miałem tel z serwisu, że był błąd ustawiania ostrości i ustawili) okazało się, że błąd jest ok. 2 razy większy!
Wgrano firmware 1.1.1. Nie wiem czy to ma coś do rzeczy, w każdym razie odesłałem dzisiaj aparat jeszcze raz.
Swoją drogą to ciekaw jestem czy przy kalibracji przesunęli punkt ostrzenia w tą stronę co chciałem czy w przeciwną.
W każdym razie zastanawiam się jaki związek z tym może mieć firmware?
-
HI !
Przykro mi - po wgraniu 1.1.1 do 40D - nic się z autofocusem u mnie nie zmieniło - 24-105, 100-300 i kochany 18-55 też tak jak trzeba. A - zdjęcia też się robią ....
Pozdrawiam DeLaa.
-
Z lekkim zdziwieniem muszę powiedzieć, że po wgraniu nowego firmware zdjęcia są ostrzejsze. Już pierwsza sesja zdjęciowa z meczu mnie zachwyciła celnością.
-
To i ja się wypowiem. Przypomniało mi się nad ranem, że przecież jest nowy fir. a ja mam stary. :) Więc zaktualizowałem przed chwilą. Potem zacząłem czytać opinie. I dotarłem do tego że powoduje FF. Zaciekawiło mnie to, bo gdy kupiłem aparat miałem kosmiczny BF. Wymieniłem puchę na nową, i był mniejszy ale też. Kalibrowałem i niby wszystko ok... ale nie zawsze. Miał tendencję do ustawiania przed obiektem. Więc zrobiłem kilka zdjęć z ciekawości, przez okno. Akurat sąsiedzi mają balkon pod kątem 90* do mojej ściany, a tam sznurki i klipsy. Więc strzeliłem - raczej w punkt. (400mm) Powtórzyłem tę operację robiąc portrecik w świetle dziennym, nastawiłem na oko i jest. Nie wiem co o tym sądzić. Przecież to tylko firmware. Ale z drugiej strony... Powiem tyle, że Canon przesadza troszkę. A brak cywilizowanego serwisu w Polsce przeraża.
Pozdrawiam, chętnie poczytam co u Was się zmienia. Ciekawi mnie jak to jest z tym AF.
-
Ciekawostka! Ja załadowałem firmware zanim się ukazało oficjalnie. Pojawiło się wcześniej na francuskich bodajże stronach i zauważyłem, że aparat zaczął ostrzyć dokładniej!. Jak wcześniej zdarzała mu się "skucha" (ale w granicach głębi ostrości!) to po aktualizacji jest idealnie. Nawet w żółtym świetle! Myślałem, że to moje przywidzenia, ale coś jednak chyba jest na rzeczy skoro kilku userów potwierdza odmienne działanie AF po aktualizacji do 1.1.1 :)
-
a ja myslalem ze to moj wymysl :) po update do 1.1.1 z 1.0.8 tez mam FF, wczesniej kalibrowali mi do 24-105 i bylo w punkt.
Ludzie czy moge wgrac wczesniejsza wersje? ma ktos moze to 1.0.8?