O nie wiedziałem, że Canon 60mm robi 1:1...
A którym z tych obiektywów będzie się najlepiej przy tym samym świetle robić makro z najmniejszą przesłoną np. F30, chyba tym Canonem?
To chyba ten Canon byłby najlepszy...?
Wersja do druku
O nie wiedziałem, że Canon 60mm robi 1:1...
A którym z tych obiektywów będzie się najlepiej przy tym samym świetle robić makro z najmniejszą przesłoną np. F30, chyba tym Canonem?
To chyba ten Canon byłby najlepszy...?
btw: oto co mogę zrobić tym co mam (odwrocony helios)
obraz prosto z crw, bez żadnej obóbki
Jednak wybiorę raczej 100mm tylko nie wiem czy Sigme czy Tokine ?
Przede wszystkim powinieneś nam powiedzieć, co chcesz fotografować i w jakich warunkach. Makrofotografia to mogą być owady, ale i przedmioty, w zależności od tego nieco inne makro lepiej się sprawdzi. Przy f/30 dyfrakcja 'zabije' Ci ostrość :(.
Powyższa fotka:
File name
IMG_2873.JPG
Tv(Shutter Speed)
1/250Sec.
Av(Aperture Value)
F25
ISO Speed
320
Nie chciałbym zmieniać odwotnego heliosa za 50zł za sprzęt za 1000zł którym nie zrobie lepszego zdjęcia z takimi parametrami jak powyżej..
Ta linijka chyba wygląda ok?
Generalnie będą to małe owady.
Linijka jest ok. Hm, zależy jak małe. Czyżby pchły? ;). Owady to od kilku mm do kilku cm, na ogół nie potrzebujesz aż takiego powiększenia, chyba, że chodzi Ci o np oczy ważek. Owady są niestety ruchliwe i płochliwe, próbowałeś już je robić tym Heliosem? Obiektyw makro da Ci dużo większą wygodę, mniej straconych kadrów, jak zechcesz bardzo duże powiększenia to zakładasz Raynoxa i też da radę. Polecam olbrzymi wątek makro na Cyberfoto.pl. Zobaczysz co i kto daje radę czym uzyskać.
http://img528.imageshack.us/img528/2562/10564334ur6.jpg
Kit + cannon 50mm f/1.8
Problemy z ostroscia sąi to duze, doswietlalem 580 Ex ;]
Jak wam sie podoba:p?
A po nałożeniu Raynoxa ile będzie wynosić odległość od owada min i max z Sigmą 105mm 2.8 macro?
i który polecacie DCR-250 czy MSN-202 ?
To również zależy od tego jak duże powiększenia chcesz uzyskać.
Nie mam żadnego specjalistycznego szkła do makro ale strzelałem foty z Tamronem podpiętym do puszki więc mogę ci co nieco powiedzieć.
Tamron 90 to niewiele mniejsza ogniskowa niż wspomniana przez Ciebie Sigma. Ale sądzę że Sigma ma również skalę odwzorowania 1:1 jak i Tamron. Nie mierzyłem odległości min i max ostrzenia, ale wiem ze nałożenie msn'a to już ekstremalne powiększenia, trudności ze złapaniem ostrości, mniejsza GO. Myślę ze dcr to optimum. Zawsze możesz dokupić sobie msn'a jeżeli uznasz, że dcr to mało.
Zgadzam się z tym.
Szybkie pytanie - czy canon 100mm 2.8 macro i/lub sigma 150mm 2.8 macro współpracują z telekonwerterami canona?