Czy ta drukarka posiada w sterowniku zaszyte jakieś ograniczenia wydruku (wynikające np. z wydajności pampersa, trwałości głowic itp)? Szukam po prostu dziury w całym :)
Wersja do druku
Czy ta drukarka posiada w sterowniku zaszyte jakieś ograniczenia wydruku (wynikające np. z wydajności pampersa, trwałości głowic itp)? Szukam po prostu dziury w całym :)
Witam,
jestem już po parudziesięciu wydrukach z L800 i oto moja opinia:
Jakość wydruku zdjęć kolorowych - b.dobra. Nie miałem dotychczas drukarki fotograficznej a wszystko drukowałem w labach i tutaj jakość na plus. Niestety zdjęcia w czerni pozostawiają wiele do życzenia ale tego się spodziewałem - nie można oczekiwać cudów przy jednym czarnym tuszu. Także przejścia tonalne w czerni praktycznie nie istnieją ale rozjaśniając mocniej cienie wydruk akceptowalny.
Co do eksploatacji - wydrukowałem ok 15 stron A4 w pełnym kolorze plus pare mniejszych formatów i jak narazie ubytek tuszów znikomy - do tego wszystkie jak narazie na tym samym poziomie zużycia. Nie testowałem jeszcze papieru od Epsona Premium tylko matowy Ilford oraz błyszczący Fomei. Na Ilfordzie zdjęcia wychodzą dużo ciemniejsze - może to kwestia profilu bo jedyny dostępny najbliżej L800 na ich stronie to profil do P50.
Co do wydruku tekstu nie ma rewelacji - jakość bardzo przeciętna, szybkość też nie zachwyca ale to drukarka do zdjęć więc nie to jest aż tak istotne.
Cały czas jeszcze testuje i próbuje uzyskać to co na monitorze ale niestety mój Eizo S2243 jest nieskalibrowany więc to też loteria.
Podsumowując - drukarka bardzo ekonomiczna w eksploatacji (pomijając zakup) przy bardzo dobrej jakości wydruku zdjęć kolorowych. Jeśli ktoś ma zamiar drukować dużo BW i innych artystycznych to odradzam bo to nie tędy droga.
Nic takiego nie zauważyłem, ale to dopiero początek mojej zabawy z tą drukarką i mam nadzieje nie minie szybko :)
Dla mnie jest spoko, mimo że nie mamy jeszce profili na ILFORDA to moge pomóc moim tutkiem, sprawdzana zgodność z referencyjnymi wydrukami chemicznymi z "cyfrowaciemnia" oraz drukarką kolegi Epson Stylus Pro 4000 wiec jest na tej L800 naprawdę spoko :)
tutek dla papieru ILFORD Smooth Pearl, link: ustawienia
+ we właściwościach drukarki ustawiamy Epson Premium Semigloss
Można się bawić i spokojnie oczekiwać gotowych profili od ILFORD'a :)
PS proponuję jeszcze zmienić ustawienia:
- niebieskiego na -6
- zółty na +6
cieplej będzie w tych ala czerniach :)
Witam!
Koledzy, potrzebuję kupić drukarkę foto ze skanerem, taki kombajn A4 do biura domowego ( nie mam miejsca na dwa osobne urządzenia), ale taki z bardzo dobrą drukarką foto w jednym. Czy Epson Epson Stylus Photo PX660 będzie dobrym wyborem?
Koszty eksploatacji nie sa tutaj znaczącym kryterium, myślę o wydruku ok. 15 - 20 zdjęc do formatu A4 na miesiąc, w praktyce pewnie więcej 13 x 18 a A4 kilka sztuk. Liczy sie dla mnie jakość, łatwość ustawień i dostępność profili do danego typu tuszy i papieru (mam zamiar używać tego samego producenta abym nie musiał specjalnie kalibrować drukarki i monitora). Acha sprzęt to MacBook Pro i zestaw foto jak w stopce.
Pozdrawiam i z góry dzieki za jakieś porady, oczywiście może byc co innego niz ten Epson, ale Epson ma chyba najwięcej pozytywnych opinii w drukarkach foto.
Przytul MG6250
Jako, że to mój pierwszy post (choć forum odwiedzam od dłuższego czasu) chciałbym wszystkich przywitać.
Poszukuję urządzenia wielofunkcyjnego do domu z możliwościami dobrych wydruków foto do formatu A4.
Zależy mi, na dobrej jakości wydruków (tj. odzwierciedlenie kolorów oraz przejścia tonalne) w kolorze jak i B/W.
Na chwilę obecną rozważam zakup Epsona PX830FWD oraz wspomnianego wyżej przez czornyja Canona MG6250.
Która z nich byłaby wg. Was lepszym rozwiązaniem?
Na zakup mogę przeznaczyć +/- 1000 zł.
Pozdrawiam
Adam
mg6250 to bezwahacz. Lepiej drukuje b&w, tekst na zwykłym papierze, żre mniej tuszu, głowice się nie zatykają, a do tego jeszcze jest ładniejszy.
No i mam problem. Muszę zastąpić czymś Epsona R300. Najbardziej mi pasuje EPSON Stylus Photo PX730WD ale jej gabaryty - to wielkie pudło. Szukam wymiarów rzeczywistych urządzenia złożonego (duplex) ale bez wyciągniętych tacek. Czy może zakupić Canona MG6250 lub Epsona PX660? Co będzie lepsze. Epson PX660 nie ma WIFI a na tym mi zależy.
L800 jest malusia. Do tego są już dostępne tuszyki po ~56PLN, czyli +/- tyle samo co do PX/MG - oczywiście z tą subtelną różnicą, że mają one 6-7x większą pojemność :twisted:
Niedawno popełniłem trochę kolorowych wydruków na kombajnie epsona px660. Drukuje na oryginalnych tuszach i papierze, jakość wydruków mi pasuje(b&w nie próbuje nawet bo z założenia wyjść nie może)- jedyne co mnie boli to okrutna cena za tusze. W związku z tym wpadł mi do głowy szczwany i przeszpiegły plan: zakupić tusze we flaszkach dedykowane do L800, do swojego epsona zakupić kartridże samoresetujące, napełniać je tymi sokami od epsona i cieszyć się przyzwoitymi wydrukami w domowym zaciszu.
Teraz pytanie do was czy takie coś ma sens?
Na zdrowy rozum nic się nie zmienia, tusze teoretycznie te same, papier ten sam, profile te same - jednak może jest jakiś czynnik "x" o którym nie wiem, a który sprawi, że pani praktyka rozszarpie moją teorię:)