A ja mam pytanie.Tobie takie zdjęcia jak np.19 wychodzą prosto z puszki czy jednak siedzisz godzinami w PSie dopracowując wszystko?
Wersja do druku
A ja mam pytanie.Tobie takie zdjęcia jak np.19 wychodzą prosto z puszki czy jednak siedzisz godzinami w PSie dopracowując wszystko?
generalnie im mocniejsze(lepsze) światło tym mniej PS'a używam, natomiast zawsze wyostrzam zdjęcia po zmniejszeniu ...
w przypadku 19-stki stosowałem tylko obróbkę kosmetyczna, kontrast i GO to zasługa szkła 50mm 1.4, jak dobrze się przyjrzysz refleksom w oczach to zobaczysz że 90% portretów doświetlam blendą i to jest mój jedyny sekret:)
acha i jeszcze winieta prawie w każdym zdjęciu winietuje- bardzo dobrze separuje to tło od postaci fotografowanej:)
BTW lubię dzielić się wiedzą tak że jak macie jakieś inne pytania to śmiało:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wiem że dwa ostatnie 23, 24 najmniej się wam podobają (są najmniej naturalne) ale w moich stronach taki low-key to dosłownie hit! ... takich portretów sprzedaje najwięcej :)
...może dlatego że to w Kalifornii wymyślili plastik ;)
następne zdjęcie to przykład familijnego portretu najchętniej wieszanego nad kominkiem (w grubej, złotej rzeźbionej ramie...) ;)
25. Ja, Małżonka, Córa i Kotek:)
proszę się tylko nie nabijać:)
jeszcze jeden portrecik ze specjalną dedykacją dla Vitez'a:)
pozdrawiam
ciekawe czy odgadniesz płeć? ;)
...lewe oko prawie w mocnym p-cie;)
26. Kotek
Familijne bardzo dobre, ładne światło i piękne kontrasty B&W.
niestety... to kotka:) - Vanessa a ciemne jest bo to low-key (zależało mi na rozwarciu źrenic kota na maxa, tak jak u kota ze Shrek'a)
jeszcze jedno bardziej dynamiczne:)
27.
No widzisz i gdybys dorzucil to to strzelilbym ze kotka - lapki lepiej widac (dlugosc i sposob ulozenia).
to by było za łatwe:) - tu faktycznie widać że to kotka - Vanessa:)
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a teraz dwie starsze foty "lotnicze":)
28. Wniebowzięty :)
i moja ulubiona:
29. Cyrk Straceńców.
bardzo serdecznie zapraszam do komentowania :)
29 jest swietna!! super, pokaz wiecej ;)
29 jest niesamowite, i jeszcze ten samolot w tle:D