Pozwolę sobie zacytować siebie samego;)
Jedynie pomyliłem się wtedy, bo dotyczyło to matrycy 30, nie 32 MPx.
Wersja do druku
U mnie plik 60mpx z Sony - 17 sek. (RTX 4080 Super).
W nowej wersji LRC dodano kilka nowych usprawnień:
- usuwanie niechcianych ludzi z kadru
- usuwanie odbić
- usuwanie szumu nie ma już dedykowanego przycisku, jest checkbox w zakładce szczegóły, i program nie tworzy już pliku .dng
- dodano super resolution (nie działa gdy już wybrano odszumianie)
Załącznik 20461
czemu jest SI a nie SzI ? :mrgreen: (bo w sumie tak sie powinno poprawnie stworzyc skrot)
tak BTW: czemu niektorzy juz dostali upgrade LR do 14.4 a u mnie nadal podaje, ze najnowsza wersja to 14.3??? i strona Adobe tez milczy jak grob na ten temat? :o
ja wszystko robię z aplikacji Adobe Creative Cloud, wchodzę w zakładkę aplikacje i patrzę jakie są do uaktualnienia
ale Super Resolution już było
1.
Z sąsiadem który ma aparaty Sony próbowaliśmy porównać (także) czasy odszumiania plików w LR Win 11 oraz w Android.
Brak jednak obiektywnych kryteriów ustawień oraz kryteriów jakości.
W Android są suwaki do ustawień w kilku warstwach:
- szum -> redukcja, szczegóły, kontrast
- szum kolorowy -> redukcja, szczegóły, wygładzanie
Sąsiad twierdzi że przy ustawieniach "wszystkie na 50%" znacznie szybciej w Androidzie następuje zakończenie.
2.
Interfejs (filozofia) PS w Androidzie znacznie inny od tego w Win, jest bliski interfejsowi w LR i bardzo ukierunkowany na media społecznościowe.
Przykładem, gdy chcemy zmieniać rozmiar/kształt obrazu to oprócz klasycznych przycisków/możliwości otwiera się 6 przycisków do wyboru : X, TikTok, Istagram, ...
jp
Jak sąsiad tak twierdzi, to ja nie mam więcej pytań. Wyższym autorytetem jest już tylko szwagier.