Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki
Rolling shutter zależny od rodzaju obiektywu, że na jednym obiektywie się objawia a na innym nie? Ciekawe.
Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Rolling shutter zależny od rodzaju obiektywu, że na jednym obiektywie się objawia a na innym nie? Ciekawe.
Normalny Rolling shutter jest zjawiskiem, które spowszedniało i wygląda jak Rolling shutter.
W całym obrazie jest symetryczny, jest tylko przesunięcie, opóźnienie, nie ma dodatkowej deformacji.
Natomiast tutaj, kiedy występuje wygląda na brzegach jak gabinet luster w lunaparku, oczywiście przesadzam, ale mniej więcej wyjaśnia o co chodzi.
Edyta:
https://www.youtube.com/watch?v=VLSnrjXcfnY
Od 0.52 do 0.58 On ma ten obiektyw na R50. Na FF deformacja wertykalna w rogach jest większa.
Budżetowy badziew wypuścili a gdzie jest porządna 35-tka serii L? Znów mam czekać kilka lat jak kiedyś w systemie EF?
Coś jak LG w matrycach OLED. Każda firma sprzedaje telewizory OLED ale i tak matryce do nich dostaje od LG :) Wniosek: najlepsze TV OLED ma LG bo sobie krzywdy nie da zrobić. Canon jedzie na sentymencie i odcina kupony od dawnej sławy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Mam pytanie, nie znam niuansów tego systemu, może czegoś nie wiem i ktoś mnie uświadomi.
Pierwszy raz spotykam się z takim problemem. Dotyczy on filmowania tym obiektywem na R6.
Niezależnie od włączonej stabilizacji w aparacie czy obiektywie (wszystkie kombinacje), czy z ręki, czy na gimbalu
przy rejestracji w ruchu, brzegi trzęsą się jak galareta.
Problem polega na tym, że to nie cały obraz się trzęsie. Środek jest stabilny (tak do APS) a czym bliżej krawędzi tym gorzej.
Na EF 35/2 IS wszystko jest w porządku, czyli to nie wina aparatu.
Podejrzewam, że korekcja dystorsji może się nie wyrabiać, no ale R6 to nie jest antyk.
Problem znany nawet z R5. Im szerszy kąt tym gorzej. Od 35mm już powinno być ok.
Wychodzily aktualizacje ale niewiele pomagały. Do dziś na YT to widzę (szalejące rogi).
Niestety trzeba zdać sobie sprawę że do filmowania są dedykowane kamery a to co można robić za pomocą aparatów fotograficznych to tylko dodatek.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Problem znany nawet z R5. Im szerszy kąt tym gorzej. Od 35mm już powinno być ok.
Czy problem dotyczy szerokiego kąta, czy programowej korekty dystorsji?
Czy na obiektywach szerokokątnych manualnych, bez komunikacji z body, nie wymagających korekty dystorsji też to wystąpi?
Nagrywałem jakiś czas temu na matrycy 4/3 z Heliarem 10mm, bez gimbala i nie było takich dodatkowych atrakcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Czy problem dotyczy szerokiego kąta, czy programowej korekty dystorsji?
Czy na obiektywach szerokokątnych manualnych, bez komunikacji z body, nie wymagających korekty dystorsji też to wystąpi?
Nagrywałem jakiś czas temu na matrycy 4/3 z Heliarem 10mm, bez gimbala i nie było takich dodatkowych atrakcji.
Tu problemem jest 5cio osiowa stabilizacja ;) (w body)