1 załącznik(ów)
Odp: Szukam portretówki do Canona R
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
A co do samego 85mm 1.4 IS również o nim myślałem ale jednak będę szukał 85mm 1.2 II.
Pozdrawiam
A miałeś kiedykolwiek EF 85mm 1.2 II L USM w ręku? W większości tych szkieł gumopodobna okładzina zaczyna się utleniać i kleić do rąk. Druga sprawa - luzy eksploatacyjne na pierścieniu ostrości „focus by wire” . Trzecia sprawa - wystająca poza obrys bagnetu tylna soczewka, którą łatwo zarysować nawet nieumiejętnym zakładaniem dekielka. Czwarta sprawa - przedni wysuwający się człon obiektywu przed wyłączeniem aparatu trzeba zawsze "zaparkować" , bo sam nie wraca i należy wcześniej przeostrzyć na nieskończoność (luzy mogą świadczyć o tym, że poprzednik nie przywiązywał do tego wagi i dodatkowo stawiał obiektyw własnie na wysuniętym przednim członie), skutkuje to również uszkodzeniem silnika USM (silnik zużywa się z powodu złego materiału / złej konstrukcji, ale również z powodu bardzo ciężkiej przedniej grupy soczewek, która zużyje helikoidę). O dużej wadze i żółwim przestawianiu ogromnych soczewek pisano już wcześniej.
Załącznik 6844
Tu filmik na temat złej konstrukcji - zużycia części, które muszą poruszać ciężkie soczewki.
https://www.youtube.com/watch?v=5f_b...annel=mikeno62
Osobiście radzę przed kupnem porównać podczas własnoręcznego testowania 85mm 1.4 IS vs 85mm 1.2 II bo to całkiem inne szkła pod względem budowy oraz sprawności działania.
ps.
napisałem o wadach tego szkła po wielu latach używania. Każdy zrobi co uważa. W większości przypadków obecnie można kupić ten obiektyw bez możliwości naprawy i ryzykiem braku części zamiennych. Mój obiektyw był akurat w idealnym stanie, ale też wiedziałem jak o niego dbać.
O tej gumie czytałem, i o wolnym AF również tak samo o soczewce. Nie wiedziałem o parkowaniu. Dlatego chcę w miarę mozliwości obejrzeć egzemplarz przed kupnem. Jeśli będzie w dobrym stanie to taki pozostanie gdyż ja osobiście bardzo szanuję sprzęt jaki by nie był.
Tak czy inaczej dziekuję za uwagi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
O tej gumie czytałem, i o wolnym AF również tak samo o soczewce. Nie wiedziałem o parkowaniu. Dlatego chcę w miarę mozliwości obejrzeć egzemplarz przed kupnem. Jeśli będzie w dobrym stanie to taki pozostanie gdyż ja osobiście bardzo szanuję sprzęt jaki by nie był.
Tak czy inaczej dziekuję za uwagi.
Nie ma za co. EF 50 f/1.4 ma dokładnie podobne problemy - wyrabiają się w nim również prowadnice AF-a i również nie pomaga stawianie obiektywu na przednim członie. Generalnie użytkownicy szkieł dzielą się na takich, co dbają o nie i takich co rzucają gdzie popadnie w różny sposób i od tych drugich kupować szkieł nie polecam. Generalnie dostać teraz EF 85mm 1.2 II w idealnym stanie będzie chyba trudno , bo dużo już ich zeszło. No i bez testów na aparacie bym nie brał.
Mam taką 50-tke kupioną używaną i wygląda i działa bardzo dobrze. Taką 85-tkę będę szukał w miarę możliwości blisko aby sprawdzić. W ciemno to chyba tylko z japonii można kupować. mamy czasem w firmie takie szkolenia i było kilka o kulturze jaońskiej a to z tego powodu, że japonia to nasz główny klient. Podchodzą do wszelkich przesyłek bardzo ostrożnie i przy sprzedawaniu czegokolwiek opisują bardzo dokładnie i ponoć nie kłamią. Jak na razie kupiłem dwie rzeczy z japonii poprzez ebay i bez żadnych problemów i nawet bez dodatkowych opłat :)
Jak pisałem wcześniej, dbam o każdy sprzęt i jeśli ktoś coś ode mnie kupił to jesli sam nie zepsuł to jest na pewno zadowolony.
Problem parkowania znika na ML po ustawieniu odpowiedniej opcji - szkło "parkuje się" samo bez ręcznego przeostrzania.
o, i to jest dobra informacja.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
o, i to jest dobra informacja.
Dla obecnego użytkownika owszem tak. Ale wszyscy poprzedni użytkownicy tego szkła od marca 2006 roku w analogach i DSLRach przez 12 lat do roku 2018 raczej nie mieli takiej możliwości. Można oczywiście im wierzyć na słowo ;) podobnie jak w przebiegi 5D Classic.
Tak, bo w sklepach można było kupić ten obiektyw nowy jedynie w 2006 r i to zdaje się do lipca tylko, bo później zabrakło... Jak zwykle candrolenie bez sensu.
To szkło dalej można kupić nowe! Czyli i używkę niekoniecznie 12-letnią (piszę, jakbyś nie zakumał pierwszej części tego wpisu)
Tak wiem, że nadal są dostepne nowe. I to w bardzo fajnej cenie mozna spotkać. w okolicach 1200 euro i równiez owy 85mm 1.4 IS w bardzo podobnej cenie nowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dla obecnego użytkownika owszem tak. Ale wszyscy poprzedni użytkownicy tego szkła od marca 2006 roku w analogach i DSLRach przez 12 lat do roku 2018 raczej nie mieli takiej możliwości. Można oczywiście im wierzyć na słowo ;) podobnie jak w przebiegi 5D Classic.
Nie ma się co łamać, za wschodnią granicą mają sprytny serwis (film jeszcze pewnie sprzed Covida, bo technik bez rękawiczek): https://www.youtube.com/watch?v=WAwMFOISrlg :)