Odp: Re: Odp: EOS 1 Dx mk III
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tu nie chodzi o marudzenie ;) Mowa o tym, że przy maksymalnym mechanicznym czasie otwarcia migawki 16 kl./s w 1D-x Mark III osiągniesz teoretyczną maksymalną ilość wyzwoleń migawki (500.000) w ciągu zaledwie 8 godzin i 40 minut ciągłego fotografowania.
A wiesz, że Sony A9II też ma trwałość migawki przewidzianą na 500.000 cykli? Tyle, że tam musiałbyś palec trzymać z tydzień, bo nie dość, że ma tylko 10 kl/s to jeszcze ma mały bufor i długo byś musiał czekać na opróżnienie bufora.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No i ciekawe, czy te 20 fps z elektroniczną będzie w EOS 1D-x Mark III podobnie nieużywalne jak w Canonie 1DX Mark II ze względu na Rolling Shutter
Odpowiem ci za chwilę, bo mi się zdjęcia zgrywają, ale na ekranie wyglądają OK. To jest inny sensor i inny procesor niż w 1dx mkII. Pamiętaj też, że Sony przy swoim płytkim buforze i długim czasie zrzucania zdjęć nie wyrabia tych 20 kl, a raczej sporo mniej przy serii zdjęć trwającej kilka, czy kilkanaście sekund. A w dx mk III zawsze możesz użyć migawki mechanicznej 16 kl/s, a bufor mieści 1000+ RAW+Jpeg.
PS W realnych zdjęciach nie widzę RS. Jutro przetestuję dokładniej.
Re: Odp: Re: Odp: EOS 1 Dx mk III
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
A wiesz, że Sony A9II też ma trwałość migawki przewidzianą na 500.000 cykli? Tyle, że tam musiałbyś palec trzymać z tydzień, bo nie dość, że ma tylko 10 kl/s to jeszcze ma mały bufor i długo byś musiał czekać na opróżnienie bufora.
Biorąc pod uwagę, że 20 FPS w migawce elektronicznej w A9 i A9 II jest całkowicie używalne nie widzę problemu, gdzie go nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Odpowiem ci za chwilę, bo mi się zdjęcia zgrywają, ale na ekranie wyglądają OK. To jest inny sensor i inny procesor niż w 1dx mkII.
Oczywiście rozumiem, że, że również fotografowałeś fidget spinner umieszczony w wiertarce ? https://www.youtube.com/watch?v=mtN7...ture=emb_title Bo przy zdjęciach stojących budynków efekt Rolling Shutter raczej nie będzie widoczny ;)
Odp: Re: Odp: Re: Odp: EOS 1 Dx mk III
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Biorąc pod uwagę, że 20 FPS w migawce elektronicznej w A9 i A9 II jest całkowicie używalne nie widzę problemu, gdzie go nie ma.
No popatrz to tak jak w 1dx mk III.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Oczywiście rozumiem, że, że również fotografowałeś fidget spinner umieszczony w wiertarce ? Bo przy zdjęciach stojących budynków ten efekt raczej nie będzie widoczny ;)
Do głowy by mi nie przyszło fotografować coś tak głupiego. Fotografowałem gościa jadącego na rolkach w moim kierunku. Machał rękami i nogami i skoro nie widać RS, to sobie tym głowy nie zaprzątam
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: EOS 1 Dx mk III
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Do głowy by mi nie przyszło fotografować coś tak głupiego. Fotografowałem gościa jadącego na rolkach w moim kierunku. Machał rękami i nogami i skoro nie widać RS, to sobie tym głowy nie zaprzątam
No to mamy jasność, że nie bardzo wiesz o czym piszesz. Bardzo szanuje Twój test, ale obejrzyj filmik: https://www.youtube.com/watch?v=dNVtMmLlnoE Nie mam więcej pytań.
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: EOS 1 Dx mk III
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Candar zapewniam cię, że nawet gdyby Twoje modelki skakały, to RS w mk III nie przeszkadzałby ci robić zdjęć. Przerzucasz się na fotografowanie wiertarek?
PS wiem jak wygląda RS, nie muszę oglądać filmów :-)