Pytanie do użytkowników Tamron sp 150-600mm f 5-6.3 di vc usd g2: czy obiektyw współpracuje z extenderami canona, np. canon ef 1,4x II?
Wersja do druku
Pytanie do użytkowników Tamron sp 150-600mm f 5-6.3 di vc usd g2: czy obiektyw współpracuje z extenderami canona, np. canon ef 1,4x II?
a dlaczego nie? gwint pasuje to i kazdy TC podepniesz.
To, że bagnet ten sam nie oznacza, że działa. Np do wersji 1-szej nie podepniesz TC.
dlaczego? tylna soczewka w obiektywie jest zbyt płytko w obudowie i styka się z tą z telekonwertera?
Raczej nie, tak samo, jak extender Tamrona będzie źle współpracował ze szkłami Canona. Poza tym Extender Tamrona musi oszukiwać body, żeby AF jakoś działał.
Normalne to, że w nim (G2) tak ciężko chodzi pierścień "zoom`a"?
Tak ciężko - mam na myśli, że kilkukrotnie ciężej niż np; 70-200 f2.8 IS, tym dłużej mam ten obiektyw, tym bardziej
zaczyna mnie to denerwować, trzymając obiektyw w ręce ciężko się zmienia zakres..., na dobrą sprawę blokada przydaje się tylko gdzieś tak do ~200mm,
do tej granicy od 150 się potrafi wysunąć, później już praktycznie blokada jest tylko "dla pewności", a już tej w przycisku zupełnie nie rozumiem, skoro można blokować pierścieniem
przy 150mm. Dając aż dwie różne blokady mogli, zadbać o lżejszą pracę.
To i opóźnienie AF, który "czeka" aż załączy się stabilizacja - do poprawki.
Krótko mówiąc - jest lepiej niż myślałem. Cena spada choć ciągle najdroższy jest dla Canona - i ciągle droższy, niż ja go kupiłem przez dostawcę chińskiego. Brać i robić zdjęcia.
Tutaj 80% zdjęć zrobionych tym obiektywem:
https://www.slawomirstarzynski.com/O...orum/n-TW7p3k/
Ptaki Kostaryki i Nikaragui - Fotofelietony - Fotoprzyroda.pl
Tutaj pisałem trochę o użytkowaniu:
Nowy Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD G2 - testy terenowe - strona 4 - Technika - Fotoprzyroda.pl
Również posiadam ten obiektyw, choć pierwszy test bojowy dopiero przed nim, w sierpniu lecę na Abbotsford Airshow, największy airshow w Kanadzie. Póki co robiłem nim zwykłe zdjęcia, ot takie strzały z okna itp widoczki. Ostrość na f/8 już jest naprawdę super, na f/10 jest idealna, powiedziałbym jak f/5.6 w EF 500/4L IS (akurat f/8-f/10 to idealna przysłona na airshows).