Odp: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
W komplecie z CS230 nie ma przewodu DisplayPort. Oryginał EIZO:
Wersja pełnowymiarowa: Kabel EIZO PP200 DisplayPort
Wersja mini: Kabel EIZO PM200 miniDP DP
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
ColorNavigator jest to oprogramowanie do kalibracji i zarządzania monitorem.
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
"Kalibratorem" za 400 zł formalnie rozkalibruje Pan ten monitor. Najtańszy który sobie poradzi to X-Rite I1 Display Pro. Ewentualnie można wypożyczać raz na rok czy dwa i wyjdzie znacznie taniej niż utrzymywanie własnego. Tudzież zlecić i mieć z głowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
3) Czy można kupić sam monitor bez tych licencji i kalibratorów? Doo czego one konkretnie służą?
ColorNavigator jest zawsze w komplecie i niemądrze byłoby z niego rezygnować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Piękne.
Podłącze się trochę pod temat.
Czy jest sens kupowania kalibratora (X-Rite i1Display Pro) pod monitory typu: 2x Samsung 215TW, Belinea 1980 S2, Samsung 971p, 2x laptop (jeden na IPS a drugi na badziewnym TN)? Wszystkie monitory to S-PVA, (P)MVA, pełne 8bit na kolor. Nie żyje z fotografii i żył nie będę a monitory są używane przez większość czasu do innej pracy.
Kalibrator zawsze ma sens. Niestety nie wszystkie monitory uda się dobrze skalibrować, ale poprawa w odwzorowaniu barw będzie zawsze.
Mam sposobność kupić EIZO EV2336W 2 letni z 5 letną gwarancja (czyli jeszcze 3 lata). Jest to w ogóle warte zachodu? Cena to 440zł.
Zastosowanie, czysto amatorskie, zdjęcia do netu i rodzinnego albumu, jako podstawowy monitor do użytku codziennego.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Czy jest sens kupowania kalibratora (X-Rite i1Display Pro) pod monitory typu: 2x Samsung 215TW, Belinea 1980 S2, Samsung 971p, 2x laptop (jeden na IPS a drugi na badziewnym TN)? Wszystkie monitory to S-PVA, (P)MVA, pełne 8bit na kolor. Nie żyje z fotografii i żył nie będę a monitory są używane przez większość czasu do innej pracy.
Ja bym sobie w takim wypadku darował, mam ten kalibrator do Eizo cx-271 i nie żałuje zakupu. Ale ja z fotografii żyję.
Cytat:
Zamieszczone przez
arkosol
Ja bym sobie w takim wypadku darował, mam ten kalibrator do Eizo cx-271 i nie żałuje zakupu. Ale ja z fotografii żyję.
Gdybym żył to wiadomo, że inna sprawa.
W takim razie ColorMunki Smile + displaycal/ArgyllCMS (nawet ze wsparciem dla autora) ?
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Gdybym żył to wiadomo, że inna sprawa.
W takim razie ColorMunki Smile + displaycal/ArgyllCMS (nawet ze wsparciem dla autora) ?
To już chyba lepiej wypożyczyć, nie miałem do czynienia z ColorMunki, ale niech się ktoś wypowie kto używał.
Cytat:
Zamieszczone przez
arkosol
To już chyba lepiej wypożyczyć, nie miałem do czynienia z ColorMunki, ale niech się ktoś wypowie kto używał.
Biorę wypożyczenie pod uwagę. Ewentualnie ColorMunki Display + displaycal/ArgyllCMS ?
ps. na szybko ustaliłem, że CM Display to jest to samo urządzenie co i1Display Pro, tylko-
1. ma ograniczenia zrobione przez firmware (jest wolniejszy)
2. ma gorszy soft
3. nie współpracuje z programami trzecimi i sprzętową kalibracją monitora
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Kompletnie bez sensu. ColorMunki Smile ani Display nie jest obsługiwany przez oprogramowanie monitora.