Odp: Sigma 24-35mm f2 dg hsm art
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no nie, ale jak kolega napisał "Biorąc jednak pod uwagę rozwój matryc i ich coraz wyższe "używalne" ISO" to niedługo f/4,5 przestanie byc problemem:mrgreen:
Nie przesadzajmy, tu mowa o zoomie który od typowych stałek jest tylko o 1 EV ciemniejszy.
Do niedawna tzw. jasne zoomy były ciemniejsze o 2 EV i bardzo często były podstawowymi narzędziami ślubniaków.
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
cena 4290 pln
Że za ciężko przebolałbym ale też i za drogo jednak.
To kup osobno 24mm i 35mm z Sigmy gdzie wyjdzie na szybko licząc ok. 6500zł a po drodze na dobrą sprawę jest jeszcze 28mm ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no sorry Cie bardzo, ale idąc tym torem to takie 28-300 pokrywa cała torbę stałek
No sorki, ale w moim poście napisałem o zakresie do 35mm, bo powyżej jest już portret .....
Piszta co chceta ale po zobaczeniu sampli mocno zastanawiam się nad puszczeniem 35Art i kupnem tego zoom'a (a zazwyczaj sample nie robią na mnie wrażenia). Oby AF był przynajmniej taki jak w 35Art
No ale co to za zoom 1.45x ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No ale co to za zoom 1.45x ...
dla ślubniaków do tańca idealny...
gdyby nie był tak drogi i ciężki ;)
Dokładnie.
Ja na weselu robię głównie z 24L oraz Sigma 35/1.4, które to szkła co chwila przepinam, więc ta nowa Sigma to jak dla mnie mega fajna (wygodna) opcja :)
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
No sorki, ale w moim poście napisałem o zakresie do 35mm, bo powyżej jest już portret .....
A to na 35mm nie można portretować? :roll:
cos czuje ze wlasnie AF rozlozy to szklo na lopatki;/ tak jak bylo z 18-35
Jestem pod wrażeniem optyki tego zooma. To wygląda super. Poczekajmy na testy porównawcze (z liczbami) ale będzie dobrze.
Jestem absolutnie przekonany, że f=2 nie zadowoli ślubniaków.
35mm i f=2 nadaje się do streetu, domowych imprez i ogólnej amatorszczyzny. Piszę to jako użytkownik C35/2 IS od ponad 2 lat.
Ślubnego bokehu nie wyprodukuje choćby nie wiem co. Zostawia rozpoznawalne rozmyte tło a to się nie sprzeda.