Odp: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ale jak zapinasz konkretne szkło, to chyba masz mniej więcej pojęcie jaki efekt/kadr/obrazek osiągniesz, wiec wg mnie tak samo wazne jest wiedzieć czym...
No przecież logiczne :-) tyle, że ja nie robie zdjęć od wczoraj ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
No przecież logiczne :-) tyle, że ja nie robie zdjęć od wczoraj ;-)
no z Twojej poprzedniej wypowiedzi
"ja na ślubie nie myślę czym tylko jak :-)"
nie do końca to wynikało, a zdjęcia też nie robie od wczoraj, i nawet nie od przedwczoraj:mrgreen:
Oj łapiesz za słówka :-P chodziło o skrót myślowy, że dzisiaj ludzie są leniwi i pytają o wszystko i wszędzie. Co kupić jak użyć jakie nastawy jaki obiektyw itp
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
dzisiaj ludzie są leniwi i pytają o wszystko i wszędzie. Co kupić jak użyć jakie nastawy jaki obiektyw itp
Najlepiej weź za nich aparat do ręki zrób fote, oddaj i pochwal jaki ma piękne zdjęcie ;]
Widziałem kiedyś repo ślubny na Nikoniarzach zrobiony cały na 28mm. Bardzo mi się podobał i nie rzucały się w oko braki ogniskowych.
Kiedyś zrobiłem całość na 50, bo innej stałki nie miałem. Dziś jak na to spoglądam to dalej jestem zadowolony z efektu :) Ale o gustach się nie dyskutuje :)
cały miniony sezon zrobiłem w konfiguracji (dwa body FF i crop)
przygotowania: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 80% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 20% to mieszanka szerokiego konta i c50mm f1.8 z przewagą na długi.
kośiół: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 90% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 10% to mieszanka szerokiego konta i c100mm f2
impreza: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 50% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 30% to szeroki kont (z lampą 14 mm na cropie) i 20% zdjeć c100mm f2 bez lampy
plener: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 50% zdjęć, światło kombinowane), pozostałe 20% to szeroki kont (14 mm na cropie) i 30% zdjeć c100mm f2 / c50m f/1.8
Wnioski na nadchodzący sezon:
drugie body FF i s20mm f1.4, na pasku do zmiany na bieżąco c100 f/2 (jako drugie body, dodatkowe).
Po przeczytaniu tematu wrzucę kilka uwag moich:
1. Robię bez lampy zewnętrznej, na sali trzeba ciut błysnąć ale w kościele uważam, że nie koniecznie.
2. 35mm to za wąsko, musi być szerzej. Uważam, że 20mm będzie idealne.
3. Przerabiałem 70-200mm - ciężki i nie procentowo za mało przydatne.
Sugestie i uwagi mile widziane :-)
Sugeruje 24mm zamiast 20mm - to juz mocno rozciąga obraz.
Miałem parę 20mm i 28mm i potem przeszedłem na 24mm, do tego na drugim 85mm, a na sali 100/2 szybkie, lekkie, wystarczająco jasne.
sugestia taka, że KONTO to masz na tym forum, albo w banku, a jeśli chodzi o obiektywy to szeroki KĄT.
Cytat:
Zamieszczone przez
michaelsz
cały miniony sezon zrobiłem w konfiguracji (dwa body FF i crop)
przygotowania: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 80% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 20% to mieszanka szerokiego konta i c50mm f1.8 z przewagą na długi.
kośiół: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 90% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 10% to mieszanka szerokiego konta i c100mm f2
impreza: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 50% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 30% to szeroki kont (z lampą 14 mm na cropie) i 20% zdjeć c100mm f2 bez lampy
plener: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 50% zdjęć, światło kombinowane), pozostałe 20% to szeroki kont (14 mm na cropie) i 30% zdjeć c100mm f2 / c50m f/1.8
"mieszanka z szerokiego konta" - to tygrysy lubią najbardziej, ja też najbardziej lubię, jak akurat mam szerokie konto :mrgreen: