-
[2banan] moja galeria
witam wszystkich, od niedawna posiadam lustrzankę 1100d i jest to mój pierwszy nabytek tego rodzaju dlatego jest to galeria typowo amatorska jednak mam nadzieje że z waszą pomocą stopniowo będzie się miała coraz lepiej .
1.
2.
https://lh5.googleusercontent.com/-a...%2582-1795.jpg
3.
https://lh3.googleusercontent.com/-4...%2582-1796.jpg
4.
https://lh4.googleusercontent.com/-V...%2582-1218.jpg
-
Odp: [2banan] moja galeria
jeszcze z innej beczki
5.
-
[2banan] moja galeria
5 mi się podoba :) chociaz zbieg linii ustawiłbym w centrum
-
W 5 mogłeś też zrobić zdjęcie pomiędzy torami, żeby, tak jak powiedział poprzednik, mieć zbieg linii elektrycznych pośrodku. Kolory bardzo klimatyczne, idealnie pasują do motywu kolei :D
-
piąte postaram się wypośrodkować przy najbliższej okazji, jak już temat został poruszony to widać że powinno być lepiej pomiędzy torami dzięki
-
Nr 1 - należało uwolnić psa z całej tej galanterii (obroża i łańcuch) i wybrać się na spacer gdzieś w plener. Na tym klepisku wyszedł tak sobie.
Nr 4 - balans bieli, jakiś zimny.
-
dzieki za cenne uwagi postaram się wszystko skorygować
-
pies tak sobie
2,3,4 balans bieli leży jak plan pięcioletni
tory spoko, ale za przedmówcami, sznurki po środku wyglądał by chyba fajniej
-
zamieszczam poprawione tory, dzięki wszystkim za wypowiedzi i czas
-
[2banan] moja galeria
Delikatnie mozesz jeszcze wyprostowac, bo Ci ucieka (tak mi sie wydaje)
-
na pierwszym ujęciu tak wygląda bo tory po prawej są nieco wyżej (ale nie twierdze że nie jest krzywo)ale następne raczej jest gibnięte ;) dzięki hudy85
-
Fioletowy krab i tory ( 5 i 6) bardzo fajne, pieseł jest sympatyczny, ale zdjęcie pieseła moim zdaniem najsłabsze w tym zestawie
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
"Odwet" :DDD
Oj tam zaraz odwet. Stosuję następujący test atrakcyjności zdjęcia: zadaję sobie pytanie czy chciałabym mieć to zdjęcie na pulpicie w komputerze, no i wynik jest taki że "oscar goes to" fioletowy krab a pieseł nie ma nawet nominacji ;)
-
kraby z własnej hodowli, mam nadzieje że za niedługo dodam nowe fotki jak się uda polowanie, na bobra ehehehehe już robie podejścia ale zawsze ucieka z kadru nie łatwa sprawa dzieki za wypowiedzi i opinie
ps. hudy jeszcze twoja galeryjka do przeglądu :oops: pozdrawiam wszystkich
-
Moje już też rozstrzelane ;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2banan
na bobra ehehehehe już robie podejścia ale zawsze ucieka z kadru nie łatwa sprawa dzieki za wypowiedzi i opinie
Mam upatrzonego bobra w Warcie :) , a raczej rodzinkę - udało się zrobić foty z kilku metrów.
-
[2banan] moja galeria
RobertON
Może założysz też galerie, chętnie bym obejrzał Twoje strzały, na pewno są świetne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Mam upatrzonego bobra w Warcie :) , a raczej rodzinkę - udało się zrobić foty z kilku metrów.
będzie możliwość zobaczyć rodzinkę kurcze może podpowiesz jak tego dokonałeś rano czy wieczorem ?? wszelkie porady mile widziane ja przeważnie startuje z wieczorka jak zacznę podkręcać czas naświetlania to nić nie moge złapać a z ranka nie widzę bobera
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Może założysz też galerie, chętnie bym obejrzał Twoje strzały, na pewno są świetne
Jestem amatorem i z zawodowcami nie mam co się mierzyć. Ot takie pstryki, aby papa się cieszyła. Taka moja galeryjka ze wszystkiego.
http://www.canon-board.info/przyroda...-i-inne-95282/
Cytat:
Zamieszczone przez
2banan
będzie możliwość zobaczyć rodzinkę kurcze może podpowiesz jak tego dokonałeś rano czy wieczorem ?? wszelkie porady mile widziane ja przeważnie startuje z wieczorka jak zacznę podkręcać czas naświetlania to nić nie moge złapać a z ranka nie widzę bobera
Wieczorem, spokojnie poczekałem na głośne pluski i proszę. Widziałem jeszcze 2-3 szt. ale nie udało się ich sfocić.
Obserwowałem wodę i widać, w którą stronę płynie. Nie udało się podejść na brzegu, strasznie płochliwe, a ja nie mam tyle cierpliwości (może czasu) :)
Dwie fotki w galerii jak wyżej.
-
witam kolejnych parę fotek z niedzielnego spacerku po pracy :shock:
7.
8.
9.
10. moja pjerwsza modelka
11.
--- Kolejny post ---
jeszcze jedno dla RobertON, taka fotka w kwestii tych boberków heheh tyle złapałem ( dobrze że drzewa nie uciekają)
12.
-
7- totalny chaos w kadrze
8- bardziej przemyślane - zwraca uwagę kolorystyka i układ kadru - dół kadru na minus
9 - nie moja bajka
10- portret koszmarny pod względem technicznym jak i pomysłu na przedstawienie dziewczynki - tło koszmarne
11 - ? w zasadzie nie mogę wyczaić co autor chciał ująć i przekazać widzowi w tym zdjęciu - dla mnie pstryk
12 - o drzewo - mało ciekawe i o niczym
-
12 bardziej informacyjnie dla wyżej podjętego tematu uchwycenia bobra
11 właśnie takie dość nietypowe
10 jak córa wyzdrowieje to zabiorę ją w plener i poprawimy
7 właśnie ten chaos mnie zaciekawił
oxim wielkie dzięki staram się poprawić i przetestować wszystkie uwagi, ale musze powiedzieć że naprawde trzeba kombinować dla dobrego zdjęcia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2banan
musze powiedzieć że naprawde trzeba kombinować dla dobrego zdjęcia
To źle ??? mi się wydaje to ekscytujące :)
-
w tym jest cały urok tego przedstawienia i w bardzo pozytywnym układzie słów chciałem to przedstawić ale wyszło jak zawsze
hehehehe
-
tym raze prośił bym o ocene mojego nocnego wypadu :) to jest miast Nisko nocą
13,
14
15
16
17
18
19
20
21
czekam na opinie i wszelkie poprawki, dzięki i miłego oglądania, pozdrawiam
-
zdjęcia nudne i nijakie, dod kiepsko skomponowane... nic inego nie przychodzi mi do głowy....
-
8 ma potencjal. Reszta zdjec jest zle skomponowana, nie wiadomo co autor chcial przez nie powiedziec i o co mu chodzilo.
Typowe bledy poczatkujacego ktory chce a nie moze:)
Poczytaj sobie wiecej o kadrowaniu. Zastanow sie tez co chcesz sfotografowac.
Obrob troche zdjecia, doswietl, popraw balans bieli, dodaj kontrasty. Nie wrzucal fotek prosto z puszki.
Czest zdjec jest tez bardzo krzywa.
-
no i żekł banan do banana Hehe
dzięki popracuje na kadrowaniem i obróbką może jeszcze da sie coś z tego uzyskać jak, i wtedy poprawimy sesje
-
Ja tam bym pokombinowal troche z ta wrosnieta panna na lawce i np probowal popstrykac blizej i pod roznym katem, na pewno jakas ciekawa pozycja by sie znalazla :P
-
pokombinuje trochę jak najbardziej jak po II zmianie wracam to zatrzymuje się i pstrykam ale nie za długo bo gaszą część świateł, albo auta jakieś stoj a nie chce go złapać to juz dwa podejścia były do tego placu pierwsze sam wykasowałem drugie wystawiłem na krytyke
a teraz poczytam o kadrowaniu i zaczniemy jeszcze raz choć pewnie nie ostatni :d dzięki wszystkim
-
A co czytasz ? Masz jakies ksiazki, czy tak po necie?
-
Faktycznie 14) i 15) - to na podstawę do kilku fotek w podobnym klimacie.
Może być ciekawie.
Co do bobrów, niedaleko drzewa 12) pewnie są siedliska, trzeba poszukać.
Pozdrawiam Świątecznie.
-
roberto hihi wiem bo widziałem je ale nie dałem rady złapać ale się nie poddam, cześć hudy ( wow przechodzimy na ty ) ta kobieta wrośnięta w ławkę to hrabina ostoja spokoju można z nią pogadać przytulić i nigdy nie powie nie, zawsze wysłucha, niżański skarb
mam jedną książkę :foto polska : nawet przydatna ale raczej net ale jak możesz coś polecić to ja chętnie poczytam
pozdrawiam
dzięki panowie.
-
Pewnie ze moge cos polecic :)
Moze na poczatek "fotografia cyfrowa - kompendium" i "sekrety mistrza fotografii", to pierwsze ksiazki ktore kupilem i sa naprawde bardzo fajne. Probowalem uczyc sie z neta, ale ksiazka to jednak ksiazka i zawsze dostaniesz wiecej niz szukasz ;)
-
pierwszy majowy poranek
22. san i pierwsze promienie
23. muszka
24. samotne dzrewko
25. i eksponat dnia
--- Kolejny post ---
mam nadzieje że kadrowanie się poprawiło, jak i cała reszta, jednak poczekam na wasze opinie
pozdrawiam wszystkich
-
Potencjal warunkow, ale troszke zmarnowany. Glownie przez nie najlepiej dobrane kadry. Prawdopodobnie masz tez monitor zle ustawiony bo wszystkie zdjecia sa jakby niedoswietlone.
-
dzieki banan, a możesz podpowiedzieć coś z monitorem mam samsunga 21.5 cala ale jak go odpowiednio ustawić pod fotografie nie bardzo wiem
a z kadrem wszystkie leżą heh będę dalej kombinował
-
Na 25 trochę sarna zginęła w trawie. Chyba jednak jestem zwolennikiem ciaśniejszych ujęć. Przydałoby się większe tele.
-
narazie mam dostępne tylko kita canon 18-55, i odkładam dalej ale nie marudzę tylko staram się wydusić ile można
-
No to teraz ja :P
22. Bardzo fajne dla mnie, probowalbym jeszcze wydobyc odrobine szczegolow w ciemnych miejscach i zobaczyl jakby sie prezentowalo, z odrobina przejrzystosci przy chmurach ;)
23,25 brakuhe Ci tego, czego mi - makro i tele :)
24. Super! Tylko mogloby byc nieco jasniej :)
-
Takim monitorem samsunga nie nawojujesz. Albo go sproboj po prostu pojasnic albo zamien na jakis Eizo:)
Nawet S1921 wystarczy (chociaz to nie panorama). Bedzie mial o niebo lepsze odwzorowanie kolorow i z jasnoscia nie mialbys problemu.
Twoje zdjecia to klasyczny przypadek kiedy to monitor "potrafi spiepszyc zdjecia"
-
Moze na poczatek wystarczy zmienic kat patrzenia ;)
Ja na laptoku troche klape podnosze i jest nieco lepiej :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Albo go sproboj po prostu pojasnic "
Chyba pociemnic ;) jak pojasni to fotki beda jeszcze ciemniejsze hehe :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zowa
Chyba pociemnic ;) jak pojasni to fotki beda jeszcze ciemniejsze hehe :)
Racja racja. Myslalem o poprawianiu ekspozycji zdjecie a pisalem o monitorze:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Moze na poczatek wystarczy zmienic kat patrzenia ;)
Ja na laptoku troche klape podnosze i jest nieco lepiej :p
Na laptoku jeszcze gorzej. No chyba ze cie kompletnie nie obchodzi to jak wygladaja kolory zdjecia po wydruku czy tez po wyswietleniu ich na innym monitorze niz "laptokowym" :)
-
oki z ciemnie monitor i coś dodam zobaczymy wtedy , dzięki za pomoc może to okaże się jakimś krokiem ku doskonałości hehheheh
zostaje jeszcze sprawa prawego kadru hmmmm to jeszcze musze szlifować
jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
-
[2banan] moja galeria
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Na laptoku jeszcze gorzej. No chyba ze cie kompletnie nie obchodzi to jak wygladaja kolory zdjecia po wydruku czy tez po wyswietleniu ich na innym monitorze niz "laptokowym" :)
Sorry, ale zupelnie sie z Toba nie zgodze :)
Czytajac powyzsza porade, osmielilbym sie nawet powiedziec, ze chcesz sie raczej pochwalic monitorem marki EIZO i jakims kalibratorem ;)
Oczywiscie nie twierdze, ze to bez znaczenia, ale Ty chyba troche poleciales :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Sorry, ale zupelnie sie z Toba nie zgodze :)
Czytajac powyzsza porade, osmielilbym sie nawet powiedziec, ze chcesz sie raczej pochwalic monitorem marki EIZO i jakims kalibratorem ;)
:)
Ja się ośmielę powiedzieć, że przeszedłem wszystkie etapy, począwszy od laptopów z beznadziejnym ekranem, kończąc na dobrym ekranie zewnętrznym:) Stąd wiem o czym piszę:)
-
[2banan] moja galeria
No ale przeciez nie kazdy laptokowy monitor ma takie same parametry :)
A Ty (jak powiedziales) akurat musiales trafic na jakis gorszy typ wyswietlacza :)
-
Macbook retina ma świetnie odwzorujący barwy ekran. Tak samo parę modeli HP z wyższej półki. W standardowych laptopach cycków nie urywa.