teraz będzie proste zadanie (dla nocnych marków). 8-)
na zdjęciu jest panel kontrolny pewnej maszyny/urządzenia.
pytanie:
co to za urządzenie? proszę podać pełną nazwę.
(chodzi o <słowo>+<numer>, prawidłowa pisownia, bez skrótów czy opisów)
Wersja do druku
teraz będzie proste zadanie (dla nocnych marków). 8-)
na zdjęciu jest panel kontrolny pewnej maszyny/urządzenia.
pytanie:
co to za urządzenie? proszę podać pełną nazwę.
(chodzi o <słowo>+<numer>, prawidłowa pisownia, bez skrótów czy opisów)
Na zdjęciu widać dużo ale też mało. Mam kilka teorii co to może być, ale żadna nie jest zbyt mocna
Mój pół-trop, pół-strzał:
Leichter Schützenpanzerwagen Sd.Kfz.250
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W sumie to specjalnie włączyłem kompa żeby naprostować totalną bzdurę którą wypisałem wcześniej :D Przestrzeliłem o dobre pół wieku pewnie :p Ale to przez taką późną godzinę :D
Nie drzyj ze mnie łacha za długo, dobrze? Teraz idę spać czerwony ze wstydu :p
Biegi jak w mojej Skodzie :)
Stawiam na czołg T-72M1Z Twardy
ależ nic złego nie będę pisać - powiem tylko, że to nie jest dobra odpowiedź.
ale masz u mnie plusa za godzinę posta. ;-)
dinderi: to też nie jest dobra odpowiedź.
Wysłano z telefonu Sony coś-tam coś-tam
Skot?
podejdę metodycznie. czy to jest pojazd wojskowy?
Silnik na jachcie. ? :-)
Stary niemiecki pojazd modernizowany w Polsce?
Podpowiedz chociaż czy ma koła czy gąsienice:)
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Ewidentnie to pojazd kierowany "wajchami" czyli raczej wojskowy, wygląd panelu raczej wiekowy czyli nic z aktualnego sprzętu, ostro pochylony "dach" przypomina T-34 ale skalowanie licznika do 100 mi nie pasuje. To może transporter?
Silnik na jachcie z 6-cio biegową skrzynią? Czasy mnie wyprzedziły już okrutnie... Obstawiałbym jednakowoż jakiś pojazd, być może gąsienicowy.
Brdm2?
jak na razie nie padła prawidłowa odpowiedź, ale kombinujecie całkiem nieźle.
nic więcej nie podpowiem, podpowiedzią będzie kolejne foto, tylko muszę dotrzeć do swojego kompa, bo na razie... wysłano w biegu z kibla od klienta itd. itp. ;-)
Walec drogowy? Lub inna maszyna budowlana?
Amfibia PTS?
Pojazd jest ewidentnie wojskowy.
Wasser - to temp cieczy chłodzącej, jest nawet niżej jednostka, że w stopniach celcjusza.
Skalowanie licznika do 100km/h u mnie wykluczyło czołg.
Najwięcej zamętu wprowadzają te liczniki Pafal. Jest na nich Made in Poland więc sądziłem, że mogą być jakoś tak przedwojenne (ale wtedy fabtyka się nie nazywała chyba Pafal jednak). Po wojnie a do 89 to by pewnie pisało "made in USSR" jak już :p Więc może lata 90?
Tylko jeszcze pytanie czy te liczniki to tam były oryginalnie czy to jakaś późniejsza modyfikacja?
Dużo wskazówek ale brak mi odpowiedniej wiedzy żeby wszystko złożyć w całość :p
Czy to sprzęt z demobilu armii polskiej?
Bo to wyglada jak wymieniony panel z typowego, tzw "maslostroju" czyli wozu opancerzonego lub czołgu (w radzieckich był wskaźnik poziomu oleju opisany "масло", stąd skrót "masłostroj" od "масло строение")/
Licznik do 100 km/h nie jest niczym dziwnym. W moim samochodzie jest do 260, a nie rozbujał się jeszcze ponad 211.
Czekam na podpowiedź.
no już jestem. eee, tak dobrze kombinujecie, że żadnej podpowiedzi nie muszę dawać - ba, jeszcze sam się czegoś dowiem. 8-)
więc tylko foto będzie.
to jest chyba odpowiedź na pytanie, czy to jest pojazd gąsienicowy czy kołowy.
a może nie? ;-)
PS.
sorry za kolorki - to nie tylko chęć pobawienia się suwaczkami acdsee, ale także - jak zauważyłem - dość prosta metoda oszukania wyszukiwarki obrazków google.
Ewidentnie pojazd gąsienicowy i do tego prymitywny.
T-34?
nie, to nie jest dobra odpowiedź.
a jeżeli prymitywny = wojskowy, to poniższa fotografia powinna rozwiać wątpliwości. a może nie? ;)
Działo samobieżne?
Su?....
..85?
nic więcej nie podpowiem.
nie tylko dlatego, żeby nie było za łatwo, ale generalnie nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. obiecuję, że - jeżeli jeszcze coś tu wygram - to zadam pytanie z branży dużo bliższej memu sercu, np. jak ma na imię ta modelka? albo ile ma lat? albo czy ten biust jest naturalny? :mrgreen:
Popieram zabawę pod tytułem "Czy ten biust jest naturalny" ;]
Su 76?
Su-76 ma miejsce na amunicję po prawej stronie działa http://szeroka5.pl/galeria-h/albums/...3234c-su76.jpg
Cos mnie tknelo i faktycznie fabryka do 92 roku nazywala sie Mera-Pafal a od 92 nazwa zostala zmieniona na Pafal co wskazywaloby na powstanie, a ja obstawiam modernizacje sprzetu w Polsce w latach 90tych...
Czy nie będzie stanowisko kierowcy - wnętrze StuG IV w Muzeum Broni Pancernej Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu :?: http://www.wirtualne.muzeumbronipancernej.pl/
Nie wiem co to jest, ale za to wiem już czym się różni czołg od samobieżnego działa/haubicy!
A może IS 122
chmm, nie, na razie prawidłowa odpowiedź nie padła.
przypominam, że więcej nie podpowiadam.
a wytyczne dotyczące prawidłowej odpowiedzi zostały określone w poście #1.
i poza tym - jestem aptekarzem. ;)
ale za chwilę dorzucę jeszcze jakieś foto.
hehe, też jestem za, wręcz myślę, że moderatorzy powinni na c-b - na wzór ctj/gtj - utworzyć cały dział z takim tytułem. (!) 8-)
a czym się różni działo od haubicy? :roll:
Teraz już mi się ta scena będzie kojarzyć z moździerzem: http://www.youtube.com/watch?feature...-f59FCIac#t=8s
To moze Panzerselbstfahrlafette V ?
Asu 76 ?
Skoro blisko to moze Jagdpanzer IV?
Elefant (wcześniej nazywany Ferdinand) Panzerjäger Tiger(P) (Sd.Kfz. 184)
To może PT 76?
nie, prawidłowa odpowiedź jeszcze nie padła. choć prawie. :wink:
stromo ale nie aż tak? czyżby granice się zacierały tak, jak między szerokim kątem a standardem na FF?
a armata? to jest działo czy haubica? bo chyba nie moździerz?
jeszcze a'propos tych tematów, czyli stromotorowości - gdzieś kiedyś widziałem demo jakiejś nowoczesnej armaty - chyba szwedzkiej - automatycznej na ciężarówce - wyglądała jak kontener z wielką chowaną lufą - i to coś potrafiło wystrzelić (oczywiście sterowane komputerem) do jednego celu cztery pociski w odstępie kilkunastu sekund każdy z innym kątem podniesienia tak, że wszystkie cztery trafiały w cel w tym samym momencie. wszystko po to, żeby wróg po pierwszym wybuchu nie zdążył się pochować. normalnie szok, czego to ludzie nie wymyślą... :shock:
poniżej jeszcze dwie fotki, a ponieważ już mi się kończą, to bardzo proszę o prawidłowe podanie prawidłowej odpowiedzi. :roll:
nie znam dokładnie wartości kątowych pod jakimi strzelają moździerze i haubice ale takie wrażenie odnoszę oglądając nieraz te sprzęty. Co do armaty to myślę że określenia tego używa się w przypadku i działa i haubicy i czołgów jako ogólnego określenia urządzenia do strzelania.
To prosimy o jakas podpowiedz;]
Jagdpanther ?
Ale polskorosyjska deska rozdźielcza? Może ASU 85 ?
no qr..cze, blisko, wszystko blisko!
już prawie było.
no ale prawidłowa odpowiedź jeszcze nie padła. :?
ok, na razie podpowiem tylko jedno: nie jest to konstrukcja radziecka.