Modyfikacja lustrzanek Canon EOS 7D i 5D Mark II
Różnie można kasę trzepać. Są chętni??? ;-)
Pozdrówka!
Wersja do druku
Modyfikacja lustrzanek Canon EOS 7D i 5D Mark II
Różnie można kasę trzepać. Są chętni??? ;-)
Pozdrówka!
Jak masz dobrą puszkę, to lepiej nie dawać w łapy serwisowe.
Tak samo myślę. Zapłacić 100 USD, martwić się, czy oddadzą w całości i to dla czegoś, co wcale mi nie jest potrzebne.
Miałem przez tydzien 60d i ostatnią rzeczą, którą bym przesniósł z niej do 5dmkII to właśnie ta blokada koła.
"Już jest lepiej!" - zawołał z niezupełnym przekonaniem Trurl - "ostatnie nowości były do sensu, zauważyłeś?!"
"Jeśli to jest wszystko..."- rzekł Klapaucjusz, który był teraz uosobieniem wykwintnej uprzejmości...
Czasem kółko się przestawi przy wyciąganiu z plecaka, ale mając 100$ na zbycie wolałbym kupić choćby 50/1.8.
bałbym się - ruscy zrobią wirusa co przeprogramuje na ten przycisk direct printa :). mam taki przycisk w 10 (takim bez D) i tak historia zatoczyła koło - czekamy na następne okrążenie. myślę że jeszce mogą robić teraz dwie wersje tych samych korpusów z przyciskiem (standard) i bez przycisku (droższa) - widać już wszystkie problemy rozwiązali i biorą się za najbardziej finezyjny tuning - następnym pomysłem będą korpusy na życzenie np. obudowa z jedynki a bebechy z 1000D.
Juz wiemy jaki ficzer będzie w 5DIII :)
Ciekawe jak rozwiążą problem samoistnego przekręcenia pokrętła w 1D Mark IV ...
A ja chciałbym, żeby mi wbudowali konsolę w ten taki ekranik z tyłu :-D. Przecież jak nie robię zdjęć to mogę sobie pograć - po co tracić czas.
Chyba zaczekam na wersję do samodzielnego montażu.Z instrukcją na 500 - stronicowej książeczce oraz płycie DVD, kompletem śrubokrętów i...dużym młotkiem. Za 200 USD.
A dla mnie jest to największa głupota jaką można zrobić... Jak można takie fajne pokrętło zmieniać na taki syf :/
Mi to się marzy dotykowy ekran...Zamiast kręcić i wciskać guziory można by w szybki sposób ustawić co potrzeba... A dotego jeszcze Multi-Touch...
Ech... pewnie w następnych generacjach będ ;)
Za 150 $ będzie można założyć specjalistyczną polimerową przykrywkę. Coś na styl osłonki przełączników w myśliwcach na amerykańskich filmach sensacyjnych.
A tak na serio, nie ma co marudzić. Jeżeli komuś pokrętło przełączało się samoistnie to takie rozwiązanie może być bardzo przydatne. Cieszmy się, że Canon jakiekolwiek usprawnienie do już sprzedanych korpusów a nie każe kupować nowe aparaty dla małych usprawnień. Pewnie teraz będą coś takiego stosować we wszystkich nowych korpusach z pokrętłami i trzeba będzie się do tego przyzwyczaić.
auto iso dajcie za 100$ lepiej
A ja pójdę ze swoją opinią pod prąd. W moim 7d kółko niestety dosyć często się przekręca i po wyjęciu z torby nie zawsze pamiętam, żeby się upewnić, czy jest tam, gdzie było ostatnio. Uświadamiam sobie to dopiero po wciśnięciu spustu, czyli z reguły deczko za późno. Nie wiem czemu tak się dzieje, w 20D chyba nigdy mi się nie przestawiło.
Zobaczymy, ile ta przeróbka będzie kosztowała u nas ale z pewnością jej nie wykluczam.
a czy ta oferta przypadkiem nie jest powiązana z ofertą dla posiadaczy 60D: "za drobną opłatą 100$ wymieniamy kółko z blokadą na kólko bez blokady - takie, jak w wyższych, profi modelach 5Dmk2 i 7D naprawdę warto !!!". Taki bonus dla Canona sezonowa wymiana kółek
Na szczęście dla mnie nie mam czegoś takiego u siebie. "Bajer", który utrudnia korzystanie z aparatu. Do tej pory nie zauważyłem, żeby się coś samo przestawiło, chyba że ktoś ma tka rozklekotane pokrętło.
Może jakiś amerykański frustrat zażądał milina $ odszkodowania za przestawienie się trybu pracy.
Blokada nie jest sprawą nową, bo była już w analogowych EOS-ach. Teraz Canon do niej wraca. Może wróci też kiedyś do Eye Control...
Mi również przydarza się przestawić przypadkowo kółko na inny tryb i wolałbym mieć fabrycznie montowane kółko z blokadą. Wcześniej w żadnym korpusie to się nie przydarzało tylko w 7d. hm.. Ale z tego co pamiętam w analogowym Eos5 to właśnie blokowane kółko było najczęstszą przyczyna wizyt tych aparatów w serwisie.
Koledzy :)
chyba szukacie dziury w moście, przecież rasowy Canonier raz ustawia sobie na pozycję M i potem robi piękne zdjęcia, wiec po co przestawiuać to kółeczko ??
;)
Pozdrowienia
J.
Jak beda wymieniac za 100$ AF w 5D2 na ten z 7D to sie zapisze.
Pozwole sie zgodzic, w sumie to dla mnie najlepsza rzecz w 1d(s). Zazwyczaj pracuje na AV, praktycznie za kazdym razem jak wyjmuje z plecaka aparat to mi sie samo przestawia na jakies C1 czy co gorsza zielony kwadracik. Powinni w ogole te pokretla wywalic w cholere, to rozwiazanie sprawdza sie w idioten-kamerach a nie puchach ktorymi sie zarabia pieniazki. Pozdrawiam.
Ps. Nie rozumiem oburzenia, zawsze lepiej jest miec, niz nie miec mozliwosci wyboru. Pozdrawiam,
_igi.
Nie tylko jeszcze EOS 100 czasami chrwal na to przypadlosc
Ale ta wymiana nie jest obowiązkowa - czy coś mnie ominęło ;)8)?
Do tych co już macali (np. 60d): Jaki jest skok i opór tego dodatkowego przycisku blokującego? Zastanawiam się jak to może utrudniać obsługę w grubych rękawicach... Wprawdzie taki 60d w naszej strefie klimatyczniej dopiero zaczyna się sprawdzać w zimie, ale dedukcja już wskazuje na znaczną niewygodę owego patentu. Już nie wspominając o wytrzymałości samej blokady na nieczytanie instrukcji obsługi... ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze co do wymiany - jak ktoś już się odważy otworzyć puszkę dla samego pokrętła zmiany trybów, to pewnie taniej niż za 100$ znajdzie mocniejszą sprężynkę dociskającą kulkę blokującą tryby w tradycyjny sposób...
Od dwóch dni mam 60D i chociaż sam krytykowałem to rozwiązanie w wątku o 60D, to teraz wycofuję się ze całkowitej krytyki tego rozwiązania bo nie jest ono zbyt uciążliwe. Sprawdzę jak się to obsługuje w rękawiczkach. Inna sprawa to to że w takim 550D przez pół roku noszenia aparatu w torbie i plecaku nigdy mi się pokrętło nie przestawiło.
W 60D dopłaciłbym natomiast za nowy, wygodniejszy włączniki (pod pokrętłem) - ten który mam wygląda jak ułamany - totalnie niewygodny. Już kilka razy ześlizgnął mi się palec w czasie włączania aparatu.
Jak widać, Canon jednak nie zrobił tego bez sensu. Są osoby, które z tego rozwiązania skorzystają. A na początku byłem pewien, że nie :P
Generalnie krok w dobrym kierunku. Teraz proponuję odpłatne wgrywanie normalnego AutoISO i microadjustmentu. Lista dodatków może być większa - np auto SRAW po przekroczeniu wybranego progu ISO lub tryby działania światłomierza matrycowego. Mogli by też dorzucić w pakiecie ustawiania ekspozycji na 1 promil przepałów w LV.
Z kółkiem dam sobie spokój, ale na inne rzeczy zapisuję się w kolejce - jest już komitet kolejkowy? ;)
Po drodze mam jeszcze serwis w Berlinie i w Holandii. Więc się wybierze miejsce gdzie wyjdzie najtaniej i najpewniej. Bo te dwie rzeczy nie idą zbyt często w parze.
Jednak sądzę, że 100$ będzie na "wejściu". Po pierwszym szale może się obniży o kilka $. Zobaczymy. Tak sobie tylko sam wmawiam, że będzie taniej :D :D
Przestańcie używać trybu Auto to będziecie od razu wiedzieć ze jesteście na M czy nie :P
Zupełny bezsens w 7d pokrętło trybów chodzi ciężej niż w 40d więc mocno sie trzeba postarać żeby samo sie przekręciło ....
mi się nie zdarzyło, 7D mam od czerwca.
W 7D mi się przekręciło tylko raz po włożeniu do plecaka, podczas focenia nigdy jak dotąd.
Mi się już chyba z 3 razy przekręciło, a mam 7D tylko miesiąc.
Kółko chodzi dobrze, więc nie wiem jak to się dzieję. Może chochliki... :wink:
W każdym razie mimo to nie skusiłbym się na przeróbkę.
Trochę drogo, ale dobrze, że Canon daje taką opcję.