001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
Wersja do druku
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
020
jakieś komentarze ? zapraszam.
Pozwól, że wybiorę tylko jedno, które już zostało w mojej pamięci . Nr 15 jest super
Michale, chyba musisz trafic na melomana aby docenil te zdjecia ;)
trochę za dużo tych fotek
Moim zdaniem kadry są strasznie chaotyczne, nieciekawe i za ciasne. Poza 4, 8 i 14 nic ciekawego nie widzę.
Hm,
8, 9, 14, 15 i prawe z 19'stki bym zostawil, a reszte "siiiit" i Ctrl+x ;)
Zdecydowanie za duzo zdjec.
Jako calosc faktycznie sprawia wrazenie lekkiego chaosu.
dzięki za komentarze - te pozytywne i negatywne.
Może przegiąłem z ilością fotek....
prosiłbym również o komentarze w stylu Miclesa (który jest tymczasowo zbanowany) - czyli komentarze konkretno-szczegółowe. ;-)
Te pierwsze zdjęcia nie są zbyt ostre. Nie wiem, czy sprawiło to padające z naprzeciwka światło czy obiektyw niezbyt dobrze ostrzył czy używałeś niskich wartości Av, jakie masz światło w obiektywie, czy obiekty się poruszały na tyle, że przy tym oświetleniu (choć nie najgorszym, a całkiem całkiem) nie mogłeś zrobić na zbyt krótkim czasie naświetlania? Na przykład to pierwsze zdjęcie- ja bym złapał ostrość na tabulaturę albo na głębi ostrości tabulaturę i skrzypaczkę. Pierwsze trzy zdjęcia mi się w ogóle nie podobają- ja bym takich nie zamieszczał, choć wcale nie uważam się za jakiegoś specjalistę w tej branży. Natomiast kolejne są coraz lepsze- chyba stopniowo się rozkręcałeś i zaczynałeś czuć bluesa? Nie podobają mi się zatem ujęcia 1,2,3 i 19R. Kolorystyka wyszła fajna, ale to głównie zasługa oświetlenia.
dzięki za komentarz.
akurat staram się nie być niewolnikiem ostrości... dla mnie ostrość na fotkach jest akceptowalna.
jeśli chodzi o głębię ostrości, to używałem takich czasów żeby nie poruszyć, głównie musiałem używać przysłony 1.8 - 2.2 z tego co pamiętam. Fotki robiłem 85 1.8, jedno fish eye 15 mm.
Nie podoba Ci się 19 R ? Dla mnie to dobra fota - fajny kadr, dobry moment... ale to rzecz gustu ;-)
Na przyszłość przemyślę ilość wrzucanych fotek - chociaż dla mnie sprawdzianem dla fotografa z koncertu jest materiał składający się z 20-30 fotek, a nie z 3 do 5 wybranych z 200.....
Dzięki za wyjaśnienie. Czy możesz mi podpowiedzieć- to, co ukazuje się pod kreską, to podpis? Chciałem wymienić osprzęt jakiego używam do robienia zdjęć- tak, jak np. Ty Podałeś "Attimo Studio". W jakiej opcji mam zapisać, aby się ukazywało "pod kreską"? Jestem tu zaledwie od godziny albo dwóch, więc nie chcę popełnić gafy. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
tak, to podpis. nie może mieć więcej niż 4 linijki
:-)
Trochę dużo, ale jak już na PW prosisz, to niech się stanie :
001. Nie widać źródła dźwięku (punktu styku smyczka ze strunami) co jest dość ważnym elementem zdjęcia (chyba :D). Dłonie przejarane?
002. Gdyby był sam koleś, to byłaby dobra fota.
003. Nie lubię, gdy ostrość jest na drugim planie bez większego uzasadnienia. Tym bardziej, że postać pierwszoplanowa zajmuje o wiele większy % kadru.
004. Nie widać gryfu.
005. "Gryf ci w oko!", i trochę świnkowy kolor skóry.
006. Ciutkę szerzej w lewo (więcej instrumentu tego pana) i byłoby wypas.
007. Mogłeś trafić moment, w którym kobieta będzie miała rękę smyczkową bliżej skrzypców, ale nie na tyle blisko, żeby smyczek wszedł "na pana". (chodzi o to, żeby ręka kobiety nie była za stojakiem...)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
008. Szuum, a zdjęcie go nie warte.
009. Wporzo.
010. Za mała GO (tak, wiem, już i tak były problemy z oświetleniem :D)
011. Za mała GO (nie widać nutek ani trochę.) Szersze szkło w celu zwiększenia GO?
012. Lepiej.
013. Coś mi nie gra z kadrem. Na pewno ten łeb co wchodzi z lewej. Po drugie chyba za dużo pustego z prawej.
014. Jakość lekko słaba, ale tutaj już wybaczam, bo moment wzorowo uchwycony.
015. Genialne!
016. Genialne 2! (gdyby nie ten drugi smyczek... Ale to do PSa i już go nie ma za 2min)
017. Poprawne (ale białka nie są zielone zazwyczaj :D)
We wszystkich dyptykach oba piony lecą w tą samą stronę - nietrafione zestawienia :D
dzięki Micles za komentarz - nie ma to jak "czujne oko Miclesa" ;-)
dla lubiących black and white:
021
022
023
024
025
026
027
028
029
030
031
032
Powidło! :D Mi się podoba.
36.
Wygrzebałem to. Koło roku 2005 robione. Niestety nie mogę znaleźć większego obrazka....
Dobranoc.
36 Ekstra kompo!
Tak, pytał. A za pierwszą część posta przepraszam, ale Mem był silniejszy ode mnie.
i dobrze, i może się nie podobać, ale napisałeś "mydło" a to akurat nietrafiona uwaga. No, chyba, że nie wiesz co to "mydło".
Bardziej podobają mi się te "uchwycone" w biegu niż te koncertowe, ale wiadomo, ja się nie znam i mam swój gust:)... w ogóle nieźle...a nawet fajnie
Fajne koncertowe, oddające atmosferę. 36 świetna.
Na razie 3 zdjęcia detali ze ślubu Eweliny i Macieja.
Za 2-3 dni wrzucę więcej. (oraz "całościowy reportaż" na bloga).
37.
38.
39.
ostatnie ok , pierwsze nuuuuuuda , troche inwencji ;]
poza tym lekka przeginka jednak z texturowaniem , jak dla mnie niech sobie beda , ale za mocno
nuda w sensie ze wlasnie bylo pomyslec nad czyms innym nie polozeniem na bialym tle obraczek ;]
bo to jest jeden z tych fotografów, który brak lampy błyskowej i powstałe w ten sposób ziarno i nieostrości maskuje artystyczną teksturą :P
Ja również przychylam się do tego, że obróbka pasuje tylko do ostatniego.
no i dowcip się nie udał :P
37-39 niejednemu klientowi się to spodoba
mnie jednak zdecydowanie nie,
wykonane ok, kwestia gustu
na obciętym palcu może?:mrgreen:
co do dodawania tekstur to sie nie wypowiadam, bo sam teksturuję ile się da, ale jedno mnie w tych teksturach mierzi... lenistwo, panie Michale, w internecie jest 800 milionów róznych darmowych tekstur z czego przynajmniej milion nadaje się do tego zeby je ściagnąc i wykorzystać...a pan, panie Michale poobracałeś sobie jedną teksturę i git?
Poniżej zdjęcia Eweliny i Macieja. To są te, które bardzo lubię.
Cały reportaż u mnie na blogu.
Zapraszam.
40.
41.
42.
.
43.
44.
45
46
48.
.
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
Słabo wyostrzone?
No tez jak dla mnie sporo nie ostrych , zwlaszcza jak na 800. Generalnie mi sie nie podoba tak duzy rozstrzal obrobkowy , nie kumam foty 61 , spoooro krzywych kadrow , czasem zupelnie nie potrzebnie jakbys nie mogl utrzymac prosto aparatu heh ( kosciol ) i chyba tyle.