w końcu "robale" się pokazały i mogłem sobie pofocić w ogrodzie 8)
Wersja do druku
w końcu "robale" się pokazały i mogłem sobie pofocić w ogrodzie 8)
i jeszcze jedno ...
sigma 70-300 APO: 300mm
Ladne :-) Nie da sie ukryc, ze z taka minimalna odlegloscia ostrzenia wygodnie sie makrofoci ;-)
Ładne!
dzisiaj także makro, mała mrówcza farma 8)
rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!
niesle. dobra ekspozycja i staranne kadry. podoba sie
jak zwyle makro, Sigma 70-300mm APO + Raynox DCR-250, ogniskowa ok 170mm
i znowu te robale :)
i coś z cylku "portrety kochenne"
Eeech... jesli chodzi o robale, to wystarczy parafraza - "jacam... no, i wszystko jasne" ;-)
Uchyl rabka tajemnicy, pewnie muflon tez chetnie poczyta ;-) Domyslam sie, ze po dokreceniu Raynoxa do tej Sigmy skraca ci sie odleglosc ostrzenia, wiec warunki masz mniej wiecej zblizone do naszych setek macro. Jak wiec podchodzisz robale, zeby ci nie zwiewaly? Ja sobie wykoncypowalem, ze najlepiej byloby focic je o swicie, kiedy sa jeszcze wyziebione po nocy i nieruchawe... prawda li to? ;-)
Chcialem nawet sprobowac zrealizowac ten pomysl jutro, ale zrobilem dzis przed poludniem prawie 50km na rowerku i tak mi sie plecy spalily, ze noc moge miec dzisiaj ciezka i jutro pewnie nie dam rady wstac :lol:
Nie ma specjalnych technik podchodzenia robali, po prostu raz się udaje podejść a raz nie,
Z reguły, robię zdjęcia w ogrodzie późnym popołudniem, ale to raczej z lenistwa, bo nie chce mi się wcześnie wstawać.
Jeśli chodzi o większe robale, to robię bezpośrednio sigmą no i tam mam 90cm, więc
jest to spora odległość, problem to poruszone zdjęcia: sigma jest długa no i minimum to 200mm.
Duża przesłona wymaga długich czasów , więc robię na wysokich ISO i odszumiam, próbuje też doświetlać lampą.
Raynoxa zmienia minimalna odległość ostrzenia na ok. 15cm, ale to i tak lepiej niż w kompakcie gdzie było to dosłownie kilka centymetrów.
Makro to przede wszystkim dużo cierpliwości :-D
dzisiejsze polowanie:
zanim zapomnę: sigma 70-300APO + Raynox DCR-250, iso100, ogniskowa 108mm, tryb M, 1/60, f20, dopalenie lampą z założoną nakładką rozpraszającą.
SUPER FOTA :-)
Podpórka monopod czy statyw? Ostrzenie AF czy manual?
P.S.
A już wiem z innego topicu, że ostrzenie manualne.
a myślałem że wszystko napisałem :), oczywiście statyw, wężyk , ostrzenie manualne
Jak działa statyw + makro? Jakoś sobie nie wyobrażam...
Zastosuj Panthenol - sprawdzone w boju. Inaczej noc z bańki. Sorry za OT.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
nie bardzo rozumiem :confused:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
ja nie wyobrażam sobie makro bez statywu, mikroskopijna GO i manualne ostrzenie, tego nie da się zrobić bez statywu
i to takiego którego można w dowolny sposób rozkładać
Ale jak złapać robala żeby nie uciekł? Ja bez statywu ledwo nadążam. Jeszcze jakiegoś pająka to może tak, ale muchę, która pare sekund będzie siedziała spokojnie?
wiem że statyw do makro to powszechne, ale jakoś podobnie jak Tomasz G sobie tego nie do końca mogę wyobrazić...Mam ten sam problem.. na sfocenie delikwenta na ogół mam od 3 do 10 sek...
Jak już pokazujemy.. mam 350D od 3 tyg... oto co mi sie nawinęło...przyłożona lupa x5 .. z ręki...obiektyw KIT..
Flanel, to chyba wybiorę się do Ciebie na nauki. Twoje foty mnie powaliły a lubię makro i to bardzo. Mac
Chcesz nauki ? :D:D:D Miło mi - ale ja to amator w śród amatorów...Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Ale dam Ci lekcje... http://macroworld.prv.pl/ ......... poznaj mistrza i moje guru ;)
Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Za Tomaszem. Też nie bardzo widzę statyw przy fotografowaniu obiektów "bardzo ruchomych". Motyle, bzyki i inne takie łapałem nawet z ręki Sigmą 180. Teraz ćwiczę zastosowanie monopoda i na razie mogę się pochwalić tylko kopulującymi komarami.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jednak już np. z zeszłorocznych fotek ten pająk albo jeszcze lepiej bo moje ważki w locie zrobione zostały bez żadnej podpórki.
Masz talent! Podobają mi się te ujęcia. Są takie bardzo ... soczyste. :)Cytat:
Zamieszczone przez Flanel
Też chciałbym go poznać ale nie mogę bo, po kliknięciu na "WEJŚCIE", IE zwraca mi komunikat:Cytat:
"Coppermine critical error:
Unable to connect to database !
MySQL said: Access denied for user: 'photodig_fotoman@localhost' (Using password: YES)"
To nie Flanel ma taki talent, tylko Tomek Pietryszek :lol: :D Przeciez wyraznie napisal, ze daje linka do strony swojego guru ;-)Cytat:
Zamieszczone przez KMV10
A tak BTW to moze juz dosc smiecenia jacamowi w jego topicu :| O ile jeszcze pytania dot. jego warsztatu sa zrozumiale, to na zamieszczane swoich zdjec i dawanie linkow do innych galerii sa inne miejsca na tym forum...
To ja jeszcze podpytam - ta Sigma nie dalaby rady tego typu fotek bez tego konwertera robic?Cytat:
Zamieszczone przez jacam
I statyw... aparat zamocowany normalnie czy odwrotnie (mowie np o 055ProB ktory ma mocowanie odwrotne), czyli robisz lezac czy stojac 8) ?
Akurat w tym zdjęciu nie zmieściłbym się z sigmą bez konwertera. ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
no i statyw wysunięty był na maksymalna wysokość.
Skala 1:2 to nie jest tak sporo, do dużych „obiektów” starcza, wtedy robię sigmą w trybie makro, tylko jak wczesniej pisałem są problemy z poruszonymi zdjęciami, maksymalne powiększenie uzyskuje się przy 300mm a sigma jest długa na tych 300mm.
Makro w sigmie działa pomiędzy (200mm-300mm)
Po założeniu konwertera mogę robić na krótszych ogniskowych, minus to odległość ostrzenia ok. 15cm.
Ja w 190PROB mogę zamocować kolumnę poziomo, i tak najczęściej używam statywu.
Zrobiłem zdjęcie poglądowe bo trudno mi to opisać:statyw
Jeśli chodzi o moją pozycję to tylko przyklękam. Nie kładę się.
Wszystkie zdjęcia makro, które tutaj zamieściłem są robione ze statywu.
Pisałem, że makro wymaga cierpliwości, przynajmniej w moim wydaniu.
Zakładam aparat na statyw i wyruszam na „polowanie”, jeśli zauważę jakiegoś robala to ostrożnie stawiam statyw z aparatem, i robię zdjęcia oczywiście jeśli robal nie ucieknie.
Czasami czekam aż robal sam podejdzie.
Warunki, kiedy mogę pozwolić sobie na zdjęcia bez statywu zdarzają się bardzo rzadko.
Poniżej robal złapany dzisiaj rano, trochę brakuje ostrości na czułku, ale co tam: statyw, manualne ostrzenie, Iso100, 1/15s, f20, 190mm
Jacam, da się, wiem to z własnego doświadczenia, nieśmiało powiem ;), że do tej pory ani razu nie użyłem statywu w makrofotografii, zawsze z ręki.Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
Oczywiście że się da bez statywu, jednak z mojego doświadczenia wiem że zdjęcia ze statywu są lepsze, i jak tylko pozwalają na to warunki to go używam. :roll:
jako że to link z galerią więc nie będę tylko pisał :cool:
sigma, raynox, 70mm, s160, f10, tryb M, manualne ostrzenie
upierdliwie sie przyczepie, GO za mała...było by super :)
Jacam, czym zmiękczasz światło flasha?Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Stosuję nasadkę rozpraszającą OmniBounce + korekta siły błysku
Rozumiem, ja stosuję dyfuzor własnoręcznej roboty :) i jestem z niego bardzo zadowolony.Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Apropos powyższej fotki - trochę niedoświetlona, i GO chyba bardziej na główkę powinna ...
Dyfuzory ręcznie robione są fajne, można nimi uzyskać lepsze efekty, ale IMHO mało trwałe i kłopotliwe w eksploatacji, wybrałem OmniBounce, bo jest to kawałek plastiku, który można szybko zdjąć, nie zajmuje wiele miejsca w torbie i jest trwały. 8)Cytat:
Co do niedoświetlenia to u mnie na monitorze jest ok, i miało być takie troszkę ciemne, robiłem w RAW-ie, więc bez problemu mogłem podciągnąć ekspozycję ;)
witam po małej przerwie, od razu przepraszam wszystkich za brak odzewu z mojej strony na zadane pytania, ( Vitez – próbowałem policzyć skalę odwzorowania dla tego raynoxa ale nic mi z tego nie wyszło :confused: )
tym razem trochę wiekszy zwierzak
Jakos tak troche ciasno jak dla mnie kadrowane. to po lewej jasne to krata?
tak, zwierzak niestety był w klatceCytat:
Zamieszczone przez santiblue
Macro całkiem przeciętne wg mnie. Za małe obiekty i nieostre :(
Jacam -- moze wiesz gdzie sie przeniosl Twoj guru ?? Od jakiegos czasu stronka nie dzialala a teraz to juz tylko 404 ;()Cytat:
to nie jest mój Guru, i nie wiem gdzie sie przeniósł
darpla: w moim wątku niestety pojawiły się nie moje zdjęcia, więc nie wiem
czy oceniłeś moje zdjęcia. Na moje oko wiekszośc jest ostrych. :roll:
to nie jest ostre, ale sobie je zostawiłem bo mi sie podoba
ouuu faktycznie pytanie powinno byc skierowane do Flanela -- skutki siedzenia do poznych godzin wieczornych ;]Cytat:
Zamieszczone przez jacam
P.s zdjecia jak dla mnie sa ostre i bardzo mi sie podobaja -- przymierzam sie do tego raynoxa coby go z 100-300 Canona uzyc wiec chetnie obejrze co tam udalo Ci sie z Sigma i Raynoxem ustrzelic w dziedzinie macro.
witam po wakacjach i krótkim odpoczynku od usenetu :)
poniżej kilka pamiątkowych pstryków z wakacji:
ostatnimi czasy zaniedbywałem trochę makro więc w sobotę wybrałem się do ogrodu.
Niestety nie udało mi się nic ciekawego „upolować”.
Na koniec siedziałem sobie na ławce przed domem i zajadałem gruszki, okazało się, że jest więcej amatorów na te owoce, wyciągnąłem aparat z torby i zrobiłem zdjęcie.
Obiekty kit + dcr250, f 9, 1/200s, doświetlenie lampą + omnibounce
Wakacyjne zdjęcia bardzo mi się podobają. Szcególnie to pierwsze z chmurami.
to dzisiejsze "polowanko", i na razie dam Wam odpocząć od moich zdjeć :)
ostatnio niestety nie mam czasu ani na przeglądanie ani na focenie, dzisiaj nie wytrzymałem i wybrałem się na następne "polowanko"
a tu jeszcze jedno z wakacji
To z wakacji jest ładne.Przypomina pracę prof. Florkowskiego.
mi najbardziej spodobalo sie drugie z postu #42 (kadr, koory, TRESC). gratuluje!
choć posty stare, to skoro dyskusja jako tako trwa, dorzuce swoje, a właściwie zdanie innych bardziej zaawansowanych w sztuce focenia robali, wszyscy jak jeden mąż twierdzą, makro bez statywu jest baaardzo trudne i oni go nie uprawiają,Cytat:
ja jestem jednak ciągle na poziomie, że ze statywem się nie da ;)
Podejmę dyskusje dalej :)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Nie wszystkie statywy nadają się do makro, przede wszystkim statyw musi umożliwiać mocowanie aparatu pod różnymi dziwnymi kątami, blisko nad ziemią. Bardzo wygodna do tego celu jest głowica kulowa, dodatkowo statyw powinien umożliwiać niezależne rozkładanie nóg w różnych pozycjach, przydatne też jest jeśli kolumnę można zamocować poziomo.
Bardzo dobrym statywem do makro jest Benbo Trekker MK2, ja posiadam to co jest napisane w stopce.
Tu mały przykład możliwości ustawienia statywu:
A tu dzisiejsze polowanko:
1/60s, f/14, -1/3EV, 190mm, statyw,