Mam nadzieje że nie obudziłem się z ręką w nocniku :)
http://www.phaseone.com/4/
Pozdrawiam
[EDIT] Składnia.
Wersja do druku
Mam nadzieje że nie obudziłem się z ręką w nocniku :)
http://www.phaseone.com/4/
Pozdrawiam
[EDIT] Składnia.
no i co jest napisane zejesli sie maLe ot upgradejest za Free - zaczal mi bardzo przypominac mojeog lightrooma - podoba mi sie
Na pierwszy rzut rawa wygląda całkiem fajnie ;) ma np. hdr :)
Mi też się podoba, nie moge jak narazie znaleść ustawień przestrzeni barw. Może jeszcze nie ma w becie takich opcji. Zaliczyłem jednego crasha :-)
Właśnie ciągnę. Jako user 3.x nie mogłem się już doczekać 4 :-)
Ja sciągnąłem.. całkiem fajne..
Pozdr
Artur
A ja sie nawet zalogowac nie moge :(
Trzeba po parę razy próbować... mnie się udało za 4 czy 5 razem
A ja nie potrafię aktywować nawet one LE mimo że kupiłem niedawno extreme III
z kodem i coś nie wchodzi ten klucz.
Może coś robie źle albo tak jak pisze na kuponie było to mozliwe do 31marca2007.
jeśli da się coś zrobić dajcie znać.
dzięki
Wszystko jest jak nalezy. Ustawiasz w zakladce "output" oznaczonej czyms w rodzaju kwiatka-sloneczka. Na pasku tuz pod paskiem glownym. Nawigacja faktycznie inna niz poprzednio ale moim zdaniem znacznie bardziej funkcjonalny i szybszy niz poprzednicy:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A u mnie sie nawet nie chce uruchomic (wykrzacza sie zaraz po kliknieciu na ikonke programu. Moze nie wspolpracuje toto z vista 64bity?
A myslisz, ze nie probowalem?
Tak ale nie ma tak jak w poprzednich wersjach (przynajmniej nie doszedłem do tego jak to zrobić:? ), że można było ustawić trzy oddzielne ustawienia. Ja miałem zawsze [Image 1] ->TIFF 16 bit, [Image 2] -> jpg 25% sRGB.
Może dlatego że to Beta jest...:?
Ogólnie podoba mi sie 4 jak narazie :)
Nie... no soft jest debest. Śmiga aż miło. Ciekawe, jaka bedzie ostateczna wersja... Funkcjonalność bardzo dobra, sporo funkcji auto (moim zdaniem niezbyt dobrze działających). I rzeczywiście, jest szybszy od poprzenich wersji... o reszcie, tzn. o samym wyglądzie nie dyskutuję, bo jeden woli blondynki, drugi brunetki, itd.
Szybciej wczytuje podglady, suwaki jak to w C1 płynne, ciekawa opcja podnoszenia cieni i gaszenia świateł, taki HDR na etapie wywoływania RAW. Ciekawa cena 99$.
Akurat ten niby HDR nie jest nadzwyczajny - jak dla mnie. Krzywe + levelsy + dotychczasowe suwaki i w można osiągnąć dobry efekt wyglądający nawet bardziej naturalnie. Albo jeszcze nie umiem z nich korzystać :-)
Dla mnie po zabawie nie ma szału. Szybciej jednak chodzi poprzednia wersja. Przynajmiej u mnie. Zobaczymy co będzie w wersji komercyjnej LE. Jeśli będzie obracanie o dowolny kąt - to się przesiadam. Bo tego mi brakowało :-)
nie mam LE, mam C1, warto sciagnąć?
da się bez LE uruchomić?
Heniek:
Tak.Cytat:
nie mam LE, mam C1, warto sciagnąć?
da się bez LE uruchomić?
mnie na razie rozwalił interfejs tego programu, dla mnie beznadziejny.
Interfejs mi się podoba, niemniej jak dla mnie litery mogłyby byc większe. Poza tym za małe możliwości indywidualnego ustawienia preferencji, co mz było także bolączką poprzednich wersji. Ale ogólnie nieźle...
Mnie się wogóle nie odpala :-( mam cały czas ten komunikat. Może to kwestia procka, który jest dość leciwy: AMD Duron 1GHz.
u mnie chodzi bez problemu, moim zdaniem lepiej gdyby dołożyli klika suwaczków do tych co są w LE i interfejs ciekawiej by wyglądał, obsługa chyba również..
ale do wszystkiego można się przyzwyczaić.
Buu nie ma winiety w programie - bede musiał odpalać photoshopa specjalnie do tego :/
Czemu nie ma kopiowania ustawień miedzy zdjęciami w jakiś sensowny sposób (czyt. menu kontekstowe po kliknieciu na zdjęcie)
Ależ jest. W zakładce "Adjustments" robisz "Copy" na wysmażonym już zdjęciu, pokazuje się lista zmian z opcją ich selekcji. Potem zaznaczasz zdjęcia do których chcesz wkleić ustawienia i "Apply". Prosto i skutecznie.
Mnie się bardzo podoba - tylko literki i suwaczki cholernie malutkie. Dobrze, że po najechaniu kursorem na suwak działa kółko w myszce - tego nie było w 3.7.7 LE.
No tak ale to jest w zakładce. A powinno byc IMO pod prawym klawiszem. Policz ile km wiecej myszką zrobisz przy takim rozmieszczeniu.
Mnie nie podoba się to że cache z preview jest trzymane w folderach ze zdjęciami a z kolei wynikowe pliki do kupy wrzucane do jednego folderu - i nie widzę gdzie to można zmienić..
Po paru przerobionych folderach dysk zapełni się od cache'u z C1
Witam w klubie. Na ich forum pelno watkow o tym problemie.
mój błąd - w nowej wersji BETA nie ustawia się tych folderów. pomyłka zaszła, bo mam zarówno wersje 3 jak i 4 zainstalowane na raz. i mi się pomyliło. po małych próbach - już bez pomyłek: wersja 4 zapisuje cache miniaturek i ustawienia zmian w folderze gdzie znajdują się obrabiane RAWy. nigdzie indziej. tylko tu. mi się to podoba, bo nagrywam RAWy z plikami zmian i cachem i nie muszę nagrywać osobno wywoływanych JPG :) przepraszam za pomyłkę
Coś tam już znalazłem..
W zakładce LIBRARY po prawej stronie nazwy zakładki jest mały plusik - tam można zmienić folder output na jpg'i
foldera cache'u nie znalazłem, opcji czyszczenia cache'u też nie
Pozdr
ale cache możesz sobie wyczyścić "ręcznie". wchodzisz do folderu gdzie masz zdjęcia - tam masz folder [Capture One], w nim dwa: [Cache] i [Settings]. Wywalasz [Cache] i gotowe. to dużo ułatwia według mnie niż wspólny Cache dla programu. Tu masz osobno dla każdego folderu.
Wczoraj pobrałem wersję beta i działa dość dobrze. Jestem właśnie w trakcie przesiadki na 40D i szukam nowego softu do wywoływania RAW. Do tej pory pracowałem na Rawshooterze, wczoraj testowałem Lightrooma i C1 4Beta.
LR i C1 maja więcej możliwości edycji niż RS, nie mogę jedynie w C1 znaleść wsadowej korekty (pewnie słabo szukałem) oraz nie wiem jak na stałe zmienić ustawienia wartości wyostrzenia i redukcji szumów, bo wolę jednak ostrzyć w PS.
Ale obydwa programy wyglądają bardzo zachęcająco.
Czy C1 wersja beta ma jakieś ograniczenia czasowe jeśli chodzi o działanie na komputerze?
Pozdrawiam
Piszczał
Niestety mi ani wersja Capture One LE 3.7.7 oraz wersja Beta Captore One 4 nie widzi rawów z 40D.
Czy ktoś z forumowiczów znalazł już rozwiązanie tego problemu?
No i jak po dłuższych zabawach? Powoli zaczynam się przekonywać do v4. Choć na "dzień dobry" obrazek jest przyjemniejszy z v3.7. Nowa wersja daje większy kontrast i ciemniej jest w cieniach. Ale dobrze gmerając suwakami HDR i levelami można otrzymać to, co się chce :-)
Nie bawiłem się jeszcze odszumianiem. Mam nadzieję, że je poprawili. Sprawdzał ktoś?
Witam!
Mi jakoś Capture One Pro 4 beta nie chce ugraźć moich RAW z 40D. Obraz jakiś porastrowany!:oops: Dlaczego, nie wiem zupełnie!
Najnowsza beta jest już na tyle miła, że mi się uruchamia.
Niestety, funkcjonalność nadal zerowa - nie dość, zę nie wyświetla zdjęć poprawnie, to przy próbie zmiany parametrów się wykłada.
Długa droga jeszcze przed panami z Phase One.
Kurcze - u mnie wszystko śmiga pięknie. Może tylko nieco zbyt wolno ;-)
u mnie jedyne co sie wyklada to generowanie galerii. reszta smiga az milo.
tyle ze to na core2 duo +2GB ram...
bo na mini maczku z G4 i 1GB ram generowanie jpga z rawa trwa wiecznosc :( ok 40s gdy na c2d okolo 3-4s