witam,
zaczynam dopiero w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość :)
jakiego sprzętu użyć do skanowania (pociętych) slajdów?
Pozdrawiam
p.s. czy zwykłe skanery z przystawką skanują tylko negatywy czy i pozytywy?
Wersja do druku
witam,
zaczynam dopiero w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość :)
jakiego sprzętu użyć do skanowania (pociętych) slajdów?
Pozdrawiam
p.s. czy zwykłe skanery z przystawką skanują tylko negatywy czy i pozytywy?
Nikona Coolscana na przyklad.
Zwykle skanery skanuja i negatywy i slajdy ale robia to marnie...
Używany około 1500 zł.
Współczesne płaskie skanery do amatorskich celów jakoś dają radę. Najtańszym sensow rozwiązaniem jest Epson V100. Ja używam Canona CanoScan 8600F. Jakość ewidentnie lepsza od tego co oferują laby.Cytat:
a może ktoś poleci coś takiego w miarę dobrego, powiedzmy średniego :)
Zdarzają się płaskie w średnich cenach, które robią to w sposób do zaakceptowania. Ale opcją bez większych wątpliwości są coolscany. I odpowiedni sterownik, a tu wiodącym jest VueScan. Wszystko zależy od jakości, której oczekujesz. Jeśli mają to być małe fotki do netu, to byle płaszczak z przystawką wystarczy.
Mówicie o płaskich i średnich. Z płaskich do średniego polecam epsona V700.
podziękował, widzę że jest niezła rozpiętość cenowa
myślę że uda mi się dobrać coś dla siebie
Podziękował
Jest tylko jedno małe ograniczenie: te tańsze nie są obsługiwane przez porządny soft do skanowania, typu VueScan lub SilverFast
W Albionie można kupić Epson Perfection 4490 Photo za przyzwoitą cenę. Mam taki i nie narzekam i polecam co więcej.
ja skanuję skanerem płaskim (canon 4200F) w zasadzie do celów archiwizacyjnych. Jeżeli chce mieć odbitkę z wybranej klatki ideędo labu skanuję itd. "Nie trzeba kupować browaru zeby napić sie piwa "(tym bardziej, że ceny skanów i odbitek nie zmuszają już do tego
to prawda
Tez uzywam Epsona 4490 i nie narzekam. Cena dosc przystepna (na pewno jak na ta jakosc). Jedyne co, to takt ze ramki sa bezszybkowe - plastikowe, i o ile przy 35mm jeszcze jakos daje rade, to przy srednim formacie wyginajaca sie klisza moze sprawic problem.
Prawdziwy bol to to, ze nie dodaja do niego silverfasta :(((
Czy któryś z kolegów którzy mają i używają epsona 4490 mógł by pokazać fragment skanu w maksymalnej rozdzielczości? Ze slajdu, jakiś kawałek, o którym wiadomo, że ostry jest. Nie ostrzony.
Mam V700 i wydaje mi się, że na małym obrazku, z minoltą SDIV przegrywa (jeśli chodzi o ostrość prosto ze skanera). Nie da się w nim nic ustawić pod tym względem.
Zaicev: A ów silverfast to taki hiper duper wypas? Nie potrafi tego samego co vuescan + fotoszop? Bo mi dodali jakiegoś AI, ale nie instalowałem nawet bo używam od ,,zawsze'' vuescana...
Minek - SilverFast to tak jak PS wśród programów graficznych (raster)... lepszego nic nie wymyślono :)
Mam Epsona V100 i mogę go szczerze polecić. Jeśli nauczysz się go obsługiwać będzie bardzo dobry!
Minek – mam V700 i MInolte DiMAGE Scan Elite 5400 II.
Z tych dwóch modeli Epson zdecydowanie przegrywa.
Witam!
Wszystkie zdjęcia wykonywałem na filmach/slajdach, jakiś czas temu naszło mnie na "pokazanie kilku fotek" i zarchiwizowanie tego co do tej pory zrobiłem ;)
Mam znajomych w labie, wybrałem się tam i zeskanowali mi na próbę slajd...
no i jakość jaką zobaczyłem można nazwać galopującą żenadą... to po pierwsze a drugie za film chcą ok 30pln, a tych filmow jest... no jest sporo:)
Nie znam się kompletnie na skanowaniu -znalazłem kilka zdjęć w sieci które są ze sjaldów:
http://plfoto.com/798513/zdjecie.html#
http://plfoto.com/1129607/zdjecie.html
http://plfoto.com/794358/zdjecie.html
I chciałem prosić forumowiczow o informacje, jakim skanerem uzyskam taką jakość -mam monitor ustawiony na 1024x768 i chcialbym, żeby skany wyświetlone na pełnym ekranie miały taką jakość jak te z linków...
z góry dziękuję wszystkim za rady :)
Wiem, że na tych zdjęciach są miniaturki ;) to raz, a dwa że nie chcę żeby moimi filmami zajmowały się laboludki (nie szanują kilsz, albo po prostu nie wiedzą jak z nimi postępować... -fakt nie wszyscy, ale nie chcę ryzykować porysowania/poplamienia kliszy)Cytat:
-mam monitor ustawiony na 1024x768 i chcialbym, żeby skany wyświetlone na pełnym ekranie miały taką jakość jak te z linków...
Chcę kupić skaner, a co do tych wielkości to chodziło mi o to żeby po zeskanowaniu i na pełnym ekranie zdjęcie było tak ostre i bez pikselozy jak te na miniaturkach -ale nie bylo miniaturką ;)
Nie wiem czy dobrze wyraziłem o co mi chodzi, ale taką mam nadzieję -pozdrawiam :)
Dobry skaner do slajdów i negatywów to wydatek rzędu 2 kzł. Przyzwoity, dla amatora (powiedzmy, zaawansowanego amatora) to już znacznie mniej.
Ja używałem tych dwóch:
- Canon CanoScan 8600F
- Epson V100
Oba są warte swojej ceny i z pewnością pozwolą na wygenerowanie porządnych obrazków, w rozdzielczości ekranowej.
Wielkie dzięki minek i MacGyver :)
A tak na marginesie to cieszę się, że TU do Was trafiłem... to forum to świetna sprawa i są tu ludzie z naprawdę ogromną wiedzą i chwała im za to, że chcą się nią podzielić z innymi :)
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów :D
Ja miesiąc temu kupiłem Epsona V200 za 330 zł i nie narzekam. Jestem z niego zadowolony, w porównaniu do skanów, które wykonali mi w labie to muszę powiedzieć, że moje są lepszej jakości. Zależy co chcesz skanować i co chcesz później z tymi skanami robić, jeśli będziesz potrzebował naprawdę dużych powiększeń to wybierz jakiś profesjonalny skaner. Ja potrzebowałem skanera aby zarchiwizować moje negatywy i slajdy, niektóre mają prawie dwadzieścia lat. Do odbitek 15x21 cm Epson w zupełności Ci wystarczy. Jeżeli będziesz chciał to wyślę Ci kilka skanów na priva. Pozdrawiam.
Ja skanuję Minoltą 5400 II - kupiłem ją tuż przed zakończeniem działalności firmy w tym sektorze - skaner ten już nie jest produkowany ale można czasem gdzieś go trafić na aukcjach internetowych.
Wyniki skanowania tym sprzętem można obejrzeć tutaj.
Sprzęt jest naprawdę dobry pomimo kilku mniej ważnych i nie wpływających na jakość skanowanego obrazu wad - jest zbudowany w ten sposób, że sprawia wrażenie sprzętu "delikatnego" i trzeba się z nim obchodzić ostrożnie.
Skaner ten posiada dobre oprogramowanie fabryczne + obsługiwany jest przez SilverFast i Vuescan.
Jeśli miałbym go umiejscowić wśród skanerów dedykowanych do filmów małoobrazkowych to pod względem parametrów znajduje się blisko Nikona 5000ED z tym że był od niego sporo tańszy.
Osobiście zdecydowałem się na zakup tej Minolty po przeczytaniu dziesiątek testów i porównań z Nikonem V ED i 5000 ED - pod uwagę wziąłem jakość skanów i cenę sprzętu.
Plustek OpticPro ST64+ a taki skaner ma moze ktos?Podobno posiada mozliwosc skanowania negatywow ze sredniego formatu,z tego wzgledu przyciagnal moja uwage.Myslalem nad skanowaniem tychze negatywow do wstawiania ich na strony www.Ale nie jestem pewien czy sprzet da rade.
A czy ktoś z Was miał do czynienia z bębnowym Howtek'iem ScanMaster D4500 ?
Witam, szukam dobrego skanera do ceny 400 zł.
Myślałem nad Canonem 4400F czy to dobry wybor do skanowania negatywów i slajdów? Nie jestem profesjonalistą, nie potrzebuje jakis zawodowych rozwiązan (chyba ze do 400 zł jest jakis zawodowy skaner, to bardzo chętnie :D )
Jaki skaner jest najlepszy w tym przedziale cenowym?
Wiem, przeczytałem cały ten wątek ten epson kosztuje cos kolo 300, a ja mam budzet wiekszy o stówkę, wiec moze jest jakaś lepsza opcja?
Plustek OpticPro ST64+ rozdzielczość 3200x6400 w cenie od 375 zł
podobno też jest ok, można ponoć skanować średni format 6x6
Jak juz wspomnialem zastanawiam sie nad tym plustekiem.Nigdzie nie ma podanego jego "dynamic range" D
bo pewnie dynamic range w nim jest uzaleznione od danego egzemplarza lub jest tak niskie, ze go nie podaja (mialem Plusteka) - w ogole jesli ktos chce skanowac filmy na plaskim w tym przedziale cenowym to wedle mnie robi krzywde sobie, swej pracy i nie szanuje jej (to z doswiadczenia raczej) - poprostu mozna sie latwo zrazic do analoga...
btw uzywam do skanowania Coolscan 8000ed i dosc dobrze daje rade (niestety ze slajdami nie radzi sobie tak jak bym sobie tego zyczyl, jednak skanuje w Nikon Scan i stad moze te "wyniki")
Epson V200, tylko że wyczytałem że on(jak rowniez canon 4400f) nie wspołpracuje z programem silverfast, czy ten program jest na tyle dobry/potrzebny/niezbedny zeby kupowac skaner ktory z nim wspolpracuje?
Moim zdaniem zdecydowanie warto do skanowania kolorowych negatywów.
MacGyver, czy w tym Epsoniku V100 lub V200 /do którego mnie przekonałeś :)/ istnieje możliwość zeskanowania klisz 120 /6x6/?
wiem że ramka jest tylko do 35mm, ale może bez ramki?
Pozdrawiam
i
Wesołych Świąt
Tutaj skany z negatywu 6x6 w warunkach domowych.Skaner Plustek OpticPRO ST64+
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=42
Ja do srednich uzywam Epsona 3170 photo.
Staroc - ale do 6x6 moze byc, do 35mm tylko do zdjec na monitor raczej.
Tutaj 2 zdjecia z Delty 100, na Yashice 124MAT (troche chyba za rzadko mieszalem w koreksie, dlatego brzegi jasniejsze)
czy na epsonie V100 mozna skanowac sredni format? chodzi mi nie tylko o 6x6, ale np. 6x9 i 6x12....
Czy w cenie 3,5-4 tys. zl można kupić dobry skaner bębnowy? (dla fornmatu 6x9).
Nie orientuje się w ich cenach, ale w wtorek-środę wrzucę jeden skan z bębna.
Taki skromny teścik : skaner microtek scanmaker 4800 VS Canon 350d
Skaner : 2400X1200dpi, skanowanie ustawione na 2400dpi,
Obróbka : gama korekcji (Invert, Convert to Greyscale, AutoLevels,Brightness & Contrast, NeatImage(nie, nie przesadzałem z odszumianiem), USM)
Aparat : Kit przymknięty do 11.0 mocowany na pierścieniu pośrenim zrobionym z dekli (zaślepka od body przyklejona do zaślepki od obiektywu), na kicie przyklejona bezpośrednio rura pcv fi ~ 5cm, do rury szkło (bylejakie, grubość approx 0,5cm), do szkła 2 paseczki negatywu jako prowadnice do właściwej kliszy, do paseczków płytka plexi. Za płytką plexi w odległ. 5cm halogenowa lampka biurkowa.
Obróbka : gama korekcji (Invert, Convert to Greyscale, AutoLevels, Brightness & Contrast, USM, BEZ NEATIMAGE(bo i po co, nie ma dużo szumu))
Cropy 100% :
SKANER :
KONIEC SKANERA.
APARAT :
KONIEC APARATU.
Dla tych którzy słabo widzą różnice (^^) proszę np. spojrzeć na płot z tyłu. 1 fota - mydło, 2 fota - w miarę ostro.