Zobaczyłem, że jest w ofercie sklepu http://www.e-oko.pl/ za...4550 :lol:
Cena lolowa.
Wersja do druku
Zobaczyłem, że jest w ofercie sklepu http://www.e-oko.pl/ za...4550 :lol:
Cena lolowa.
ja kupiłem 300d dwa tygodnie temu za 3333złote w fotojokerze... czy widząc tego nowego canon'a powinienem walić głową w sciane? :?
Tak :)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Moj wujek zwykl w takich sytuacjach mawiac - "Kto ma oczy z korka, ten doklada z worka" ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Tzn wiecie co... jeśli taka będzie cena tego canon'a jak tutaj czyli ponad 4000 zeta to i tak bym sie nie skusił... bo ciężko mi było uzbierać te 3333 zeta - ale dałem rade. Poza tym nie irytuje mnie "niby wolniejsze włączenie sie 300D" bo dla mnie i tak jest krótkie :D, jedyne co moze mi sie przydac czasami to zdjęcia seryjne z większa prędkoscią i większa ich ilością w serii. No i prędkosc zapisywania zdjęc to tak jak przy prędkosci uruchamiania sie aparatu - ja sie z nikim nie ścigam :)Cytat:
Zamieszczone przez tpop
Więc po dokładniejszym przeanalizowaniu nie bede walić głową w sciane :D - przepraszam tych ktorych zawiodłem swoją decyzją ;) :mrgreen:
PS. tego postu prosze nie brać na poważnie :D
[ Dodano: 12-03-2005 ]
poza tym nowa matryca wsumei na nic mi sie nie przyda... nie bede robił odbitek większych niz A4 a 6mpx wystarczy do tego typu spraw :D
(dlaczego ja to wszystko pisze? :mrgreen: )
[ Dodano: 12-03-2005 ]
poza tym nowa matryca wsumei na nic mi sie nie przyda... nie bede robił odbitek większych niz A4 a 6mpx wystarczy do tego typu spraw :D
(dlaczego ja to wszystko pisze? :mrgreen: )
ja i tak bym walił głową w ścianę, bo właśnie lekko przepłaciłeś minimum 500PLN, a za miesiąc to pewnie będzie z 800 PLN :mrgreen:
tu troche tańszy:
body:
http://www.pixmania.com/pl/pl/88638/.../eos-350d.html
kit:
http://www.pixmania.com/pl/pl/88654/...-18-55-ii.html
a ja bym nie walił głową w ścianę, ani nie oglądał cen 300d przez najbliższe pół roku. A bo po co?
tia i tak tego nie cofne - ale tyle osob jest zadowolonych z 300D - robi dobre zdjęcia - wiec nie mam wsumie sie czym przejmowac - najważniejsze jest dla mnie ze mam lustrzanke na którą zbierałem bardzo długo - a przeciez zdjęc nie robi aparat tylko fotograf.
Pozdro
Hejka! Coś jakoś drogie sklepy wyszukujecie... Tutaj >>> i tutaj >>> można kupić kita (z obiektywem) za 3700! Jakby ktoś znalazł tańszy - będę wdzięczny :twisted: jestem moooocno zainteresowany!
A 350D w Szwajcarii kosztuje jakieś 1k CHF (czyli ok. 2600zł). Za body oczywiście. Tylko z dostępnością krucho - wszędzie czekają na dostawę z hurtowni.
Nie bardzo widzę problem w 300D kupionym 3tyg. temu a 350 dziś.
Jestem przekonany, że 300d w 99.99% wystarcza większości fotoamatorom.
Sprawa ceny? Moj mnie kosztował brutto (300d) 2970 kit. Właśnie wrociłem z nart w austrii i trochę fotek zrobiłem. Jak miałbym zrobić fotki 350D, skoro go jeszcze nie było? :).
Jasne, że gdyby miały taką samą cenę, zastanowiłbym się nad 350, ale trochę obawiam się tych 8 Mpixeli, czy aby nie będzie tak jak z kompaktami i przejsciem w aparatach z 5 na 8 Mpixeli. I na dobrą sprawę, 300d przerasta moje potrzeby :).
A może trzeba poczekac na 399D?
Tzn wiesz jak to jest... kazdy zawsze by chciał mieć nowszy model - z wszystkim tak jest - nawet czasami niezaleznie od funkcjonalnosci tego nowego modelu :) wsumie z tego 350D przydała by mi sie funkcja błysku na drugą kurtyne. Ale to można uzyskać dzieki dodatkowej lampie błyskowej.Cytat:
Zamieszczone przez BrainDamage
Pozdrawiam
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/d...39c3eaa105dce4
Body --> 3322,79zł
Body + 18-55 --> 3687,82zł
Body + 18-55 + 55-200 --> 4793,62
ale dostępne po 22 marca (zaczynali od 15 marca, potem był 18 marca a teraz...)
8) 8) stolo 8) 8)
Wydaje mi się, że realną datą wejścia do sprzedaży EOSa 350D będzie początek kwietnia :cry: .
Mailowałem z jednym z TIP-ów na allegro i podobno na początku kwietnia cena ma być (za kit) na poziomie ok. 3200-3300 zł (wersja europejska) :D .
Z resztą na www.mindfactory.de piszą, że aparat będzie dostępny ok. 1.04 za 820 Euro + 30 Euro przesyłka.
Hehe pewnie prima aprilis :DCytat:
Zamieszczone przez tomalxx
Na preclu Fotomania napisal, ze dzisiaj przyszla pierwsza partia 350-tek do Canon PL, wiec za chwile uderza na polki.
Juź chyba jest efekt na Allegro. 350D body za 3399. Zaczyna się ciekawie...Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Pozdr.
Zaczyna sie dominacja w kazdym segmencie rynku ;-) Szkoda ze na rynku obiektywow takiej rywalizacji cenowej nie ma... aparat juz kupilem :lol:Cytat:
Zamieszczone przez dolomity
Fotomania napisał, iż "cena detaliczna oscyluje w granicach 3250-3333 brutto". W Canon Polska. Czyli można liczyć na zjazd cen w dół. A to oznacza, że odłożone od dawna pieniążki najpierw opuszczą macierz i podryfują w stronę body, a po pewnym czasie reszta wzmocni osprzęt obiektywowy.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
W kwestii obiektywów to ja bym jednak liczył na niezależnych ;-)
dystrybutorzy Canona mają go miec jutro.
Ponieważ dość tanio kupiłem swojego, dla mnie i tak zaporą byłaby cena.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Kupowałem na fakturę i musiałem mieć 'pewnego' dystrybutora, by kontrola UKS faktur nie uwaliła mnie za fakturę bez pokrycia :).Odliczając vat i dochodowy nie było źle. I nie sądzę, by 350 było tylko o 100 czy 200 droższe.
jasne jest, że fajniej mieć nowszy model. Tylko co bedzie, gdy okaże się ze 8M jest 'szumliwe? :).
Nie będzie. Zaniepokoił mnie tylko jeden element - mniejsze body. Jakoś 300 lezy w rece. Podobnie zreszta było z KM A2 i A200. A200 jakieś mniejsze, i mniej poręczne :).
Nie będę nic zmieniał :). I tak 300D jest duuużo za dużo na moje potrzeby.
A 350 wydaje się byc fajne :).
tak, bedzie trza czekac na testy tego aparatu w "terenie" i jakie faktycznie robi zdjęcia... we'll see
Korpus jest już dostępny u pstryka
http://www.pstryk.com.pl/opis/3525
za 3499.00PLN.
Natomiast fotoshop podniósł cene z ~3,7kPLN na prawie 4kPLN za kit’a. :?
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/p...cts_id/1001049
Ceny u pstyka i na fotoshop za korpus sa identyczne.
Ciekaw jestem jak szybko ceny spadną. :)
mam 350 D -- pierwsze wrazenia (dotychczas 300 ) FATALNIE leży w dłoni !!
-to katastrofa w stosunku do innych EOSów. - nie wiem jak się przyzwyczaję :(
--normalnie wrażenie kompaktu,chyba jeszcze mniejszy od Pentaxa......
-- nie wiem czy nie wróce do 300-tki. - tym się chyba nie da robic fotek... :shock: :cry:
Ale przycisk zwalniający migawkę ma? Miejsce na obiektywy też?
Chętnie odkupię ten "kompakt" od Ciebie ... :)Cytat:
Zamieszczone przez catcherintherye
OK - wy sobie tu żartujecie.. :wink: - ale ja piszę poważnie... -
- to JEST problem.
tak myślę,że chyba TYLKO JEDEN PLuS posiada 350-tka..- że w przeciwieństwie do 10-tki i 20-tki ,WSZYSTKIE FOTKI 350-tki SĄ OSTRE...
-- czyli MOŻE jednak się przyzwyczaję :wink:
Witam wszystkich - mam na imię Tomek i jestem z Białegostoku - długo noszę się z zamiarem kupna jakiejś lustrzanki - do tej pory bardzo (pogrubione, kursywa i podkreślone) amatorsko używałem najpierw HP720, później A80, obecnie A95 + filtry i szkło macro no i oczywiście statyw :). Teraz zastanawiam się nad 350d i chyba go kupię jeszcze w tym miesiącu - prośba do catcherintherye: opisz jak najwięcej o tym aparaciku - może jakieś sample - jak się sprawuje AF chociaż przy lustrze nie będę go mocno potrzebował (mam nadzieję) - ogólnie przekonaj mnie do 350d :) proszę :)
Oj będziesz, będziesz, wierz mi :lol:Cytat:
Zamieszczone przez ToMo
Mial kolega stycznosc wylacznie z uszkodzonymi egzemplarzami?Cytat:
W www.pstryk.pl jest juz do nabycia, dzwoniłem, lezy i czeka, cena body 3499zł
http://www.pstryk.com.pl/opis/3525
Mam jeszcze jedno pytanie - czy do amatorskich zastosowań kupić KIT czy lepiej BODY + jakiś konkretnie polecany przez Was obiektyw. Docelowo będę chciał kiedyś dokupić do niego jakiś duży obiekcior macro do zabawy w lesie np. Więc co wziąć na początku? Catcherintherye czy ten wizjer w 350d jest faktycznie taki malutki?
Ależ broń Boże - ja nie żartuję. Kiedyś chciałem kupić 20D, ale trochę za dużo kosztował. A teraz chciałem dać się zwieść marketingowcom od Canona i kupić 350D, wierząc, iż spełnia moje potrzeby w 99,9%.Cytat:
Tymczasem Twój głos przywrócił mnie do pionu - obawiam się, że inni będą mnie wytykać palcami i mówić - "o to jest ten mały Canon, on tylko udaje lustrzankę, a tak naprawdę jest kompaktem".
Ale są chociaż tak ostre jak te z kompaktów?Cytat:
Daj znać. Wtedy znowu uwierzę w markiengowców Canona...Cytat:
Dolomity - nie przymierzając B.Hill czy inny 'Jaś Fasola' :mrgreen:
--ale mimo że 'Boże Broń' jadowity byś chciał być :D - to trochę Ci nie wychodzi.....
-z tymi kompaktami to trochę pudło,bo byś sie zdziwił gdybyś tak zrobił test 'na ostrzenie',tysiąca zdjęć 20-tki,10-tki i zupełnego 'głuptaka'...Canona G2 na przykład. oj byś się facet zdziwił-więc pudło moim zdaniem.
--a dlaczego tak piszę ? - bo używałem kiedyś(tylko służbowo) -10-tkę ,i przez kilka miesięcy 20-tkę - a moja czarna dwójka jako zapasowy aparat.- i powiem ci że prawie nigdy 2-jka mnie nie zawiodła,10-tk,a i bardzo rzadko,ale jednak,20-tka,- niestety TAK.
--więc nie nabijaj się z kompaktów.( żeby Cię nie dobijać nie będę pisał jakim aparatem zostało zrobione zdjęcie uznane za najlepsze zdjęcie roku w Kanadzie w 2004.
--NIE APARAT DECYDUJE O DOBRYCH ZDJĘCIACH.- ale przede wszystkim ZDOLNOŚCI i serce do fotografowania.
- takie nastroje NEURASTENICZNO-FOBICZNE jakie panują na Forum jeśli chodzi o nowe aparaty,ukazujące się na rynku,są doprawdy przygnębiające...
-i widocznie za mało wyrażnie dałem do zrozumienia że te moje komentarze to 'troszku' taka prowokacja z przymrużeniem oka :wink: - ale widzę że wystarczy jedno słowo by wywołać lawinę :shock:
--co do 350-tki
--tak. jest dużo mniejszy.- mniej ergonomiczny z pewnością.- to jest WADA i koniec kropka.
- ale z drugiej strony ,ta 'wada' pozwala mi przemieszczać sie trzymając go w moim nie dużym i poręcznym pasie fotograficznym (300-tka była zbyt duża o 10-tce nie mówię nawet) - koniec z torbami i innymi tego typu 'przeszkadzaczami' (podczas różnego przemieszczania się).
- co do wizjera.- hmm., nic nie zmieniło się w zasadzie na lepsze(zewnętrznie)..ale... mam wrażenie że jego budowa wewnętrzna chyba jest inna bo jednak jest 'bardziej komunikatywny'- obraz bardziej dostępny.
--już raz o tym pisałem,i ktoś się z tego naśmiewał (swoją drogą czy w Polska to taki szczególny kraj że nie prowadzi się polemiki tylko ,gdy ktoś chce udowodnic wyższosć swoich poglądów,to zaraz wyśmiewa się i ironizuje..?? - pewnie tak... :? )
-a wiec pisałem : 'n i e ze 'szybko strzela fotki' - ale że ,w stosunku do 300-tki,dramatycznie wzrosła szybkość operacji jakie można przeprowadzić,już po zrobieniu zdjęcia.. - that's all.
myślę że warto kupić ten aparat,bo za psie ,w zasadzie, pieniądze,może nieraz zagonić w kąt 20-tkę - o 10-tce nie wspominając.- a kto wywalił grubą forsę na 20-tkę - niech teraz żałuje
-to wszystko
i polecam dystans
-do wszystkiego.... :mrgreen:
Wiesz... ja wlasnie kupilem 20tke... mimo ze doskonale wiedzialem ze 350D jest na horyzoncie i ze bedzie sporo tanszy a z podobnymi mozliwosciami - to nie zaluje.Cytat:
A dlaczego nie zaluje?
1) http://canon-board.info/viewtopic.ph...39&start=0 - mnie to porownanie przekonuje 8)
2) 20D zdala test na linijke - szklem 70-200 2.8 L IS przy 200mm f 2.8 iso400 czas ok 1/200 - trafia idealnie w punkt tam gdzie celuje. Tyle testowania mi wystarczy i wiem ze nie bede mial problemow z ostroscia w nim 8)
problem w tym, że ten wizjer jest gorszy niż w 300D :? Przynajmniej wg specyfikacji.Cytat:
A w 300D jest gorszy niż w 20D, a tamże gorszy niż w 10D :cry: Nigdzie nie dostrzegam postępu :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Jurek, ale to prawda! To smutne, bo przy pogoni za megapikselami i FPS producenci dają nam do ręki narzędzia, przez które przestajemy patrzeć w kadr :o . Założę się, że następnym krokiem w dSLR będzie EVF, czyli katastrofa :evil: . Wtedy powrócę na łono fotografii analogowej :wink:
Kubaman - bzdury to co piszesz.
- nie widzę wielkiej różnicy. - spróbuję się przyjrzeć budowie obydwu ( cieżko znależć opisy) - ale jest zupełnie OK. - jednak cos zrobiono , że czuję się bardziej (choc tylko trochę) komfortowo. - przyznaję ,że jest prawie katastrofa cały czas...- ale nie jest tak żle.
--jeszcze coś widać... :mrgreen:
to znaczy jakie bzdury? o wizjerze, czy o tym, co się dzieje ogólnie z wizjerami w dSLR dla masowych użytkowników?Cytat:
co do wizjera, to poczytaj specyfikacje, ewentualnie tutaj
co do moich poglądów to się na razie powstrzymam :|
catcherintherye, spójrz przez wizjer np eosa 650, to na pewno zobaczysz różnice. Były tu ostatnio linki do fotografa niedzielnego o wizjerach. Bardzo pouczające.
Bez urazy catcherintherye, ale ja się w żadnym momencie nie nabijałem z kompaktów. Zerknij na info o moim sprzęcie, to z produktów nieceluloidowożernych jest tam właśnie kompakt. I żadne dobre zdjęcie zrobione kompaktem mnie nie dobije - za stary na to jestem.
Ale dobrze, że dajesz się prowokować do bardziej konkretnych obserwacji. Nawet jeśli walisz we mnie fasolą i wyjaśnianiem, kto decyduje o jakości zdjęcia (ale starożytni już mawiali, że powtarzanie jest matką nauk).
Dziwisz się tym objawom? Ja przyglądam się temu forum od prawie roku, z rzadka się odzywam, bo wiele do powiedzenia nie mam, ale dzięki takim nastrojom wiem, co sprawdzać podczas kupna.Cytat:
I mam pytanie (tylko tym razem potraktuj je poważnie - jak 350D ostrzy w trudnych warunkach oświetleniowych? Czy zauważasz istotną różnicę w stosunku do 20D? Po przeczytaniu wszystkich opinii i testów porównawczych dochodzę do wniosku, że ta kwestia zdecyduje o wyborze modelu. Jeśli to będzie 20D, to będę musiał przełknąć dwie gorzkie pigułki - 1. cena, 2. świadomość, że nie kupiłem najnowszego modelu dostępnego na rynku ;-)
I jeszcze jedno pytanie. Napisałeś: "myślę że warto kupić ten aparat,bo za psie ,w zasadzie, pieniądze,może nieraz zagonić w kąt 20-tkę - o 10-tce nie wspominając." Co do pieniędzy zgoda i chętnie zgodziłbym się też z tezą o zagonieniu w kąt 20D. Tylko proszę o wskazanie jakichś argumentów (z wyjątkiem ceny i wielkości)
Dolomity - jest OK . - cos dziś po prostu zbytnio najeżony byłem.. :mrgreen: sorki.
--- dwie kwestie.
--BŁAGAM nie kupuj 20-tki. -teraz już nie warto.
--85% procent wszystkiego otrzymasz w 350-tce. - a jeśli jeszcze będzie firmware nowy to juz 'miodzio'.
-- co do ciemnosci. - nadal ŻLE. - ale.... odrobinę lepiej.- on przynajmniej próbuje ,jak 300-tka stała zupełnie w miejscu - jednak 20-tka lepsza pod tym względem - ale NIE DRAMATYCZNIE.- i to już potężny argument by nie wywalać forsy.
- dlaczego : 'moze zagonić w kąt'? - no ,przesadziłem trochę :wink: ale zauważyłem taką dziwną sytuację - tam gdzie 20-tka jak by się 'wahała' - 350-tka ryzykuje..- i to w 98% z dobrym skutkiem...-to takie dziwne odczucie zupełnego laika - opiszę ci to wkrótce dokładnie ,jak namówię kumpla by zostawił mi 20-tkę na kilka godzin,a nie dawał do ręki na kilka minut(on z nią śpi :shock: )..... - coś się dzieje czego nie potrafię opisać - trochę cierpliwości. aha! jedno już zauważyłem,spora poprawa w 'balansie bieli' jeśli chodzi o oświetlenie żarowe,nawet SPORO lepiej niż w 300-tce - jeszcze nie wiem jaka przyczyna.
- wiesz,najbardziej w 300-tce przeszkadzało mi powolne przejście do zmiany nastaw,operacji w menu etc etc..- teraz jest naprawdę spora poprawa.- nie jest może idealnie ale jest lepiej.
n i e k u p u j 20-tki ! - z a u f a j m i 8) n i e w a r t o .
Jes;i nie widzisz roznicy - to po co przeplacac? Jesli widzisz roznice (a porownanie bardzo dokladne jes ttu obok na forum) - to zdecyduj sam.Cytat:
A opisz, chociazby ogolnie - skad wziales te 85% ?Cytat:
--85% procent wszystkiego otrzymasz w 350-tce.
Juz ci czegos brakuje w 350 ze chcesz dorzucac 'nowy firmware' ? A co takiego chcialbys miec w nowym firmware? Synchronizacje na druga lamelke, wieksze wymiary, baterie BP-511 czy moze kolko z tylu? ;)Cytat:
- a jeśli jeszcze będzie firmware nowy to juz 'miodzio'.
Chcesz poznac naprawde POTĘŻNY argument za 20D? Podepnij jakis teleobiektyw do 350D... ot zacznij od jakiej 200 2.8 L, przejdz przez lustrzany 500 albo Sigme 175-500 a skoncz na jakims lustrzanym 1000mm ;) - oczywiscie wszystko rzecz potrzeb i gustu... tak samo twoje argumenty - sa zbyt emocjonalne, zbyt nachalne, zbyt natarczywe... jak u przekupek na targu lub (bez urazy) rumunskich zebrakow/'wrozek' :? . Spokojnie - nie musisz az tak na sile ludziom wlasnego zdania wciskac :?Cytat:
-- co do ciemnosci. - nadal ŻLE. - ale.... odrobinę lepiej.- on przynajmniej próbuje ,jak 300-tka stała zupełnie w miejscu - jednak 20-tka lepsza pod tym względem - ale NIE DRAMATYCZNIE.- i to już potężny argument by nie wywalać forsy.
Dobrze ze piszesz laika. Kto wie czego chce - ten dokladnie sie wczyta w roznice miedzy 20D a 350D i sam wybierze. Kto chce najtaniej a dobra funkcjonalnosc (czyli zazwyczaj wlasnie laik) - ten wezmie 350D , ale tak agresywnych chwytow jak "blagam" czy z sufitu wzietych procentow - nie powinienes pisac :?Cytat:
tam gdzie 20-tka jak by się 'wahała' - 350-tka ryzykuje..- i to w 98% z dobrym skutkiem...-to takie dziwne odczucie zupełnego laika
Jesli wiesz czego chcesz to kupisz to, co chcesz. Musisz sie tylko dokladnie przyjrzec roznicom miedzy nimi. I sam zdecydowac, zamiast sluchac rozpaczliwych, emocjonalnych krzykow nie popartych niczym namacalnym - poza odczuciami laika :roll: .Cytat:
n i e k u p u j 20-tki ! - z a u f a j m i 8) n i e w a r t o .
Tzn. co będzie dziwnego w takim tandemie? (poza śmiesznym wyglądem :) i lepszym balansem niż po podięciu np. 20D).Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Gdyby tak bylo jak piszesz, to wlasciciele 20D wyzbywali bys sie tego aparatu poki jeszcze "trzyma cene", kupowali 350D, reszte gotowki przeznaczajac na toast za pomyslna transakcje :mrgreen: .Cytat:
W przewage optyczna 350D nad 20D jakos nie wierze (Canon nie strzelalby gola do wlasnej bramki), mimo wszystko jednak nie zamienilbym 20D na 350 z uwagi roznice tych twoich 15%, jesli sklada sie na nia chociazby latwosc manipulowania, solidnosc budowy i poczucie "slusznego ciezaru w rece", co daje 20 D i czego zapewne brak jest "nowce" skoro jest jeszcze mniejsza niz 300d i rownie plastikowa.
Cos wydaje mi sie ze kolega ma po prostu uprzedzenie do 20d i tyle.
Vitez - myśle że każdy ma prawo przedstawiać swoje poglądy - a forma- to rzecz gustu.(i wzajemnej tolerancji w nowoczesnym społeczeństwie)
-tak jestem laikiem,i co z tego ? - nie wszyscy muszą być takimi profesjonalistami jak Ty- by pisać tu na Forum-( chyba że są jakieś inne reguły 'towarzystwa wzajemnej adoracji' o których nie wiem..- to przepraszam,- ale o ile wiem funkcją moderatora jest 'zachęcanie do uczestnictwa' a nie przedstawianie swoich własnych upodobań , i w pewnym sensie,ubliżanie innym. - to tyle ad persona m
nie widzę powodu by z racji twojego moderatorstwa przejawiać jakieś szczególne uwielbienie dla twojej osoby - choć szacunek,tak uważam,należy się każdemu.
po prostu uważam,że jeśli ktoś chce zaawansowany sprzet - to nie warto wywalac grubej forsy na 20-tkę który lada chwila zejdzie do przedziału konstrukcji przestarzałych - jeśli można kupić tani,nowoczesny aparat który jeszcze sporo czasu utrzyma sie na topie (w swoim przedziale) --trudno porównywać 20-tkę i 350-tkę - dla tych którzy potrafią wykorzystać dobrze wszystkie możliwosci 20-tki - 350-tka będzie zawsze pewnego rodzaju ersatzem - ALE....- mnie akurat interesuje ostateczny wynik : dobre zdjęcie.
i tu ,ta różnica między 20-tką i 350-tką nie jest duza - A RÓŻNICA W CENIE - O G R O M N A . that's all
Nie mam żadnego z powyżej dyskutowanych sprzętów, jednak zdarzało mi się robić tym i owym (10D, 300D, 20D w sklepie potestowałem trochę). Na codzień używam 33v (analog).
Gdybym miał kupować teraz cyfrowe body (i miał odpowiedni budżet) - wybrał bym 20D. Gdyby bylo mnie stać na 350D, a na 20D nie - to bym nie kupił 350D, z prostego powodu - po co kupować coś, na co potem będę się denerwował, że tu i ówdzie mi nie pasuje. 300D byl dla mnie średnio wygodny, po mniejszym 350D nie spodziewam się poprawy.
Jako argumenty za 20D wystarczy mi:
- solidniejsze body (rozmiary i wykonanie)
- KÓŁKO POD KCIUK (o ile nie używamy obiektywu z przysłoną mechaniczną, co jest jeszcze wygodniejsze w kręceniu, choć mniej wygodne we współczesnych lustrzankach)
- szybkość
http://www.foto-raj.pl
3699 za Kit-a - ktoś znajdzie tańszy?