Canon pozamiatał konkurentów:
https://www.youtube.com/watch?v=AAXuWXMHmJw
Wersja do druku
Canon pozamiatał konkurentów:
https://www.youtube.com/watch?v=AAXuWXMHmJw
do tej pory nie zamiotl konkurencji to i tym razem nie zamiecie.
S, N , O , P , S , L , P , R nadal beda robic swoje.
Jeśli jedno z "P" to Pentax to nie byłbym pewien czy nadal będą coś robić ;)....
Czym pozamiatał ? IBIS nie widzę i ani słowa o matrycy. Dla mnie dwie najważniejsze rzeczy w aparacie (używam szkieł manualnych).
--- Kolejny post ---
Ile razy to już słyszałem.
https://www.youtube.com/watch?v=-8uedG1fs2Q
Zgadzam się z Tobą. Pisałem już kiedyś wcześniej, że znajomemu "ustawiałem" zawsze jedynkę na zdjęcia bo... nie potrafił jej ogarnąć. Aparat dobiera się do potrzeb. Ale gdybym potrzebował takowy to jednak chciałbym (za kasę którą trzeba za niego zapłacić) aby miał wszystko co jest w innych aparatach nawet entry level a dodatkowo chciałbym jeszcze. aby prał oraz gotował i prasował ;)
A czy nie jest tak, że w targecie tego body to Canon już ma większą część tortu i tylko trzeba to utrzymać?
Co do IBIS to nie dziwię się, że nie ma, raz że w repo jednak IS nie wystarcza to tego, aby zdjęcie nie było poruszone, dwa że większość podpinanych do niego szkieł będzie miało IS. Gdyby (a nie wiem czy tak jest) wysokie ISO było super-hiper to IBIS można sobie darować.
No ale to jeszcze nie przesądza o całości. Nikon jeszcze nie pokazał następcy D5 więc zobaczymy jak to będzie z tym zaorywaniem ;)....
IBISa wątpię żeby akurat dali do tej puszki. Zgodnie z tym co kiedyś było powiedziane na jakichś targach - uważają że stabilizacja matrycy w dslr nie ma sensu skoro tego nie widać w wizjerze. Nie twierdzę że to jakaś prawda absolutna ale w tego typu puszce jak jedynka jest to dosyć racjonalne. A biorąc pod uwagę, że to dodatkowy element wpływający na niezawodność można przyjąć że to racjonalne podejście.
Ciekawe na czym ma polegać ten nowy guzik od AF-u (back button AF). Brak odchylanego ekranu w 2019r. niestety osłabia tą pozycję.
To nie jest aparat dla entuzjastów.
to jest aparat do konkretnych zadan - reporterki w trudnych warunkach, ot chocby na lini frontu Turcja - Syria , albo bedac zanurzonym po szyje w nilu fotografujac wnetrze paszczy krokodyla.
brak gimbusa raczej jest zaleta nie przeszkoda, gdyz taki ekran jest mniej podatny na uszkodzenia.
Oczywiscie aparat , ktory bardzo fajnie i latwo sie obsluguje , latwiej niz samochod - czyli kazdy moze , ale nie jest optymalizowany dla szerokiej rzeszy uzytkownikow- hobbystow, czyli cena nie Jest optymalizowana na kazda kieszen - nie jest taka , ze dla kazdego zakup bylby uzasadniony.
w sumie exot - rzadko spotykany na ulicy gdyz nie jest w tym celu nieodzowny i nie za bardzo jest sie czym podniecac.
Rewolucji w konstrukcji aparatow nie nalezy sie spodziewac - bedzie to raczej ewolucja postepujaca malymi kroczkami - ml , migawka elektroniczna nastepuja , jakos nie zapowiada sie diametralnie inna konstrukcja matryc.
Od dobrych 10-ciu lat Canon nie wypuscil wiodacego aparatu , nie oczekuje i w ciagu nastepnych 10-ciu.
Najważniejsze w tej informacji jest to, że na 2021 można szykować kasę na 5dV. Co zważywszy na fakt, że będzie to wypasiona, ale zapewne ostatnia lustrzanka, pozwoli wielu osobom (mi też) skończyć wyścig sprzętowy i będzie to ostatni aparat zakupiony w życiu :-)
Generalnie d850 już było konkurencja. W zasadzie 1dxII miał jedna wade: matryce, która miała trochę za mała rozdzielczość (fajnie jakby przy tych samych parametrach rozdzialka była bliżej 30mpix). 4k RAW z nowej jedynki docenia fotografowie przyrody - wyciąganie klatek 4k daje często spektakularne ujęcia...
Zawodowi fotoreporterzy nie fotografują ponad tłumem, albo z niskiej pozycji, z poziomu gruntu, czy murawy boiska? Odchylany ekran jest idealny do lepszego, dokładniejszego i łatwiejszego kadrowania m.in. w takich sytuacjach. Zresztą jeśli spojrzymy na parametry video okaże się, że 1dx jest dedykowany nie tylko do sportu i wymagającej reporterki, ale jest kamerą video wysokiej klasy. W filmach też odchylany ekran się nie przydaje? Nie zawsze jest czas i potrzeba żeby instalować zewnętrzny monitor. Zresztą jeśli to dla kogoś profanacja to może tego ekranu nigdy nie używać/nie odchylać ;)
Z mojego punktu widzenia jedyną fantastyczną cechą tego nowego body jest to, że będzie potrafiło zapisywać pliki w 10-bitowym HEIF.
Może to w końcu zacznie jakąś zmianę w archaicznym świecie JPG, który odstaje od formatów Video już dobrych kilka lat.
p,paw
To na pewno, ale też nie ma obowiązku odchylania go, a nieodchylony urywa się tylko trochę łatwiej niż nieodchylany.
--- Kolejny post ---
Zawiasy mogą być na zewnątrz. Już nie mam tego aparaty więc nie sprawdzę, ale chyba ta właśnie jest w fuji x-m1.
--- Kolejny post ---
Ale zgadzam się, że na pewno to przemyślany ruch, że ten ekran jest stały. Natomiast takie proste tłumaczenia jakoś mnie nie przekonują.
Zadziwiająco mało obchodzi ludzi flagowe body. Na forach (nie tylko tu) mizerna dyskusja. Widać, że ci co na nich pracują nie mają czasu na pisanie na forach. A mi się nasunęło jedno spostrzeżenie. Na tej półce jeszcze jakiś czas (albo zawsze) będą królowały Canon z Nikonem. Ze względu na optykę supertele, ale nie tylko. Sony A9 miało 20 fps - Canon tez teraz ma mieć. Sony z mechaniczną migawką miało tylko 5 fps, teraz 10, to i tak mniej niż Canon i Nikon mieli w swoich modelach już wieki temu. Canon zrobił zdaje się porządny AF w trybie LV, czyli bezlusterkowym. Zasilanie - po stronie lustrzanek. Gdzie są argumenty za bezlustrem? Wizjer? Bez przesady. A wadą jest wiele większa prądożerność no i długie wybudzanie się ML.
Trochę dziwi brak stabilizacji matrycy u Canona (Nikon D6 podobno będzie miał), ale z drugiej strony to wszystkie ważniejsze szkła i tak mają stabilizację. Przecież w reporterce 85L nie króluje. No i stabilizacja nie zamraża ruchu obiektu, więc schodzenie do długich czasów nie jest koniecznością. Oczywiście tubylcy będą analizowali te body jako mające służyć do wszystkiego czyli np do krajobrazu itp, ale ... dlaczego nie maja tego body w wersji MK2 czy MK1 i ich do tego nie używają?
ten koleś od odchylanego monitorka jest boski:D weź jeszcze rzuć jakieś argumenty na poparcie swojej tezy, to się uśmieję chociaż:D
btw. najwięcej do powiedzenia nt. tego body mają Ci, którzy nawet go w życiu nie dotkną...
Myślę że Sony "stanie na uszach" by mieć body klasy 1 Dx3 (lub lepszy) i by w konsekwencji dużo zawodowców go używało.
To ostatni bastion lustrzanek, to sprawa prestiżu firmy Sony który przekłada się na ogólną sprzedaż we wszystkich segmentach.
I dopnie swego
jp
I ten zdobywca bastionu ma migawkÄ™ mechanicznÄ… 10 fps - to co C i N mieli z 10 lat temu.
Spoko, konkurencja pokonana, 1X Olka nawet nie zipnie przy soniaku ;).
@Jacek_Z
Było jakieś biadolenie na nikoniarzach, że niedobry Nikon osłabił konstrukcje D500 i D850 wstawiając ruchomy tylny wyświetlacz?
Podczas walk ulicznych lepiej wychylić zza węgła: głowę z aparatem, rękę i fotografować trochę na oślep, czy rękę i korzystać z ruchomego wyświetlacza?
-Pytanie czysto teoretyczne.
Niemniej Pulitzera i World Press Photo pośmiertnie chyba nie przyznają.
Ale ja nie miałem na myśli Marszów Równości.
í ¾í´£
--- Kolejny post ---
Ale ja nie miałem na myśli Marszów Równości.
?
Do walk ulicznych 1D się całkiem dobrze nadaje 8-)...
Nie, wszyscy byli zadowoleni. I nikt nie pisze o awariach. Mysle, że potencjalny zysk (dla 100% użytkowników) z ruchomego LCD jest większy niż strata i niezadowolenie 0,01% użytkowników przez te awaryjność.
Jestem ciekawy czy D6 nie będzie miał ruchomego LCD.
Czyli to rozwiązanie się sprawdziło, zostało przetestowane w wyższych modelach ...i zdziwię się jak go zabraknie w D6.
Canon konserwatywnie nie zastosował ruchomego LCD w 7D II i 5D IV, więc w nowym 1D x pewnie go nie będzie.
Taaa... Nad ceną to ja jeszcze mogę pomyśleć, ale nad wagą wcale. Na co mi pancerna amfibia? Pewnie wielu ludzi ma do tego takie podejście, a i wielu uważa, że te wszystkie bajery i osiągi, które są pakowane we flagowce, z palcem w nosie dało by się zapakować w plastikowe body pokroju C 550D, i jeszcze by zostało trochę miejsca, i fura pieniędzy.
Analogowe flagowce (Canon F1, Nikon F3 i podobne) miały wymienne pryzmaty i nie narzekano, tylko się cieszono. A potem firmy to zabrały bo .. no body mniej pancerne? Czy dlatego, że mało ludzi kupowało inny wizjer niż pryzmatyczny? Raczej to drugie.
Z odchylanego wizjera fotoreporterzy by korzystali, dosyć masowo. Jak jedna firma to wprowadzi to druga za nią też to zrobi.
Kiedyś, w latach '70-tych, z nudów na lekcjach w technikum, zaprojektowałem sobie taki przestawialny celownik pryzmatyczny, a po mniej-więcej paru tygodniach Foto Kurier doniósł, że Canon wypuścił taki sam do F-1N. I od tamtej pory nie mogę się nadziwić, że to nie stało się standardem w lustrzankach.