Witam
Jaki czytnik kart na USB2 polecacie? W ogóle jest co polecać, czy kupić pierwszy lepszy? Obecnie mam na USB1 i trochę się zdjęcia zgrywają.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wersja do druku
Witam
Jaki czytnik kart na USB2 polecacie? W ogóle jest co polecać, czy kupić pierwszy lepszy? Obecnie mam na USB1 i trochę się zdjęcia zgrywają.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kup czytnik 1in1 i to nie najtańszy. Sandiski są sporo droższe więc kupiłem tańszy.
Z Allegro jaki możesz polecić?
pierwszy lepszy wydaje sie byc najbardziej odpowiedni, mam taki 8in1 i smiga az milo
Mam hamy z czytnikiem na 9 typow kart, jego nie polecam po kilku miechach uzytkowania mam ochote wy#$% go przez okno.
Polecam produkty SanDiska
Pozdro
http://cgi.ebay.pl/SanDisk-czytnik-k...QQcmdZViewItem 2 w 1 sandisk i chyba raczej niedrogi chyba, że to na usb 1 jest...:)
Mam taki i jest ok http://www.allegro.pl/item101788321_...ktura_vat.html
duzo tego na USB 2.0 i mysle, ze lepiej kupic tanioche niz pchac sie niepotrzebnie w drogi sprzet ... nawet jak jest lekko wolniejsza niz SanDisk czy inne markowe to co zmienia pare (mili)sekund ?!?
Tu nie chodzi o szybkość, ale o pewność, że nie zmieli zdjęć lub karty.
Zdeydowanie polecam tan czytnik (sprawdzony producent, kompaktowy rozmiar): http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/49
Czyli to:
http://www.allegro.pl/item103352335_...w_gratisy.html
może być kiszka?
hmm, no ja mojego uzywam juz ponad 1,5 roku i jakos bez fiksow sie obylo... nigdy nie mialem z nim zadnych problemowCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
niewiem sklad pochodza takie informacje o slabych czytnikach?Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
A ja Wam powiem o kruczku z czytnikami "kluczami"
Mój brat ma taki. Później zmienił laptopa. NIe zwrócił uwagi... że ma w nim usb montowane PIONOWO. I w ten sposób, że klucz był wypukłą częścią w dół.
Skończyło się na tym, że biedaczek musiał wyciągać laptopa na skraj stołu do przegrywania....
Po jakimś czasie kupiłem mu na kablu taki emteca za 55 złotych ( 8 in 1? 9 in 1?). I działa. szybciej, lepiej, czyta jedną z kart, której tamten czytnik nie potrafił.
:)
Ankieta! Ankieta! A nawet dwie!
Czy miałeś problem z czytnikami X in 1?
Czy miałeś problem z czytnikami 1 in 1?
:]
Rozeznaje rynek :) Uważasz, że ten który podałem w linku jest OK? Bo jak tak, bo biorę - nie mam niestety rozeznania, dlatego założyłem wątek.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Możesz podać, jakiego Ty używasz?
wieczorkiem wrzuce opis mojego czytnika, niezanalzelm takich teraz na allegro jest to _najtanszy_ jaki byl 1,5 roku temu w sklepie do kupienia.. made in taiwan (jak wszystkie pewnie albo CHRL ;-) ) dziala bez zarzutó, nie sadze zeby tam moglo cos nie zadzialac..Cytat:
Czyli jednym słowem mówisz, żeby nie tragizować i brać pierwszy lepszy na USB2?
Z czystym sumieniem polecam ten:Cytat:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17355
ps. w zestawie jest zapasowy jasny front.
Ja podobnie jak Jac od ponad roku używam czytnika (i-Tec) 8 in 1 i żadnych problemów. Nie ma co demonizować.
Cytat:
Nie jest to kiszka....Mam taki czytnik.Sprawuje się normalnie(bo nie bardzo wiem czego nienormalnego mozna oczekiwać od czytnika....) jest z przewodem 50cm...praktyczny...Wszystko OK.
Spokojnie mozna więc brać pierwszy z brzegu pod USB 2.0 ale warto wziąć pd uwagę słowa adamka o czytnikach "kluczach"...
czytnik-klucz to syf i tyle ... nawet jak USB porty nie sa pionowo rozmieszczone (swoja droga jakies dziwactwo, jaka firma/model) to nowsze sztuki sa plaskie i tez moze takowy klucz wyginac port.
Przy stacjonarnych tez sie niezbyt fajnie nurkuje za kompa ... pewnie, pewnie mozna dokupic USB przedluzacz, ale czy o to chodzi ?!?
Uzywalem kilku czytnikow kupionych w DE (ale jakies kasztany, bez znanej nazwy) i wszystko bylo jak najbardziej w porzadku. Trzeba byc Kubusiem Fatalista zeby trafic na jakis trefny model i tyle.
T. Golinski: 1:1 OK ... jak sie poza CF swiata nie widzi, ale jak ktos ma telefon z MP3, urzadzenie GPS, palm'a, pocket PC lub inne w zestawie to co mu proponujesz zakup breloczka na wszystkie USB-klucze ?!? :D:D:D
jakas paranoja ... kazdy czytnik powinien chodzic ... jest przeciez 1-2 gwarancji, jak cos nie tak to ZWROT i tyle!
też mam ten czytnik - i jest ok, używam narazie (:-) ) 2 rodzajów kart, więc jest dla mnie ok. Nawet na linuxie jest elegancko rozpoznawany :shock: :wink:Cytat:
Napisał Tomasz Urbanowicz
Czyli to:
http://www.allegro.pl/item103352335_...w_gratisy.html
może być kiszka?
a na jakim "uniwersytecie " uczył sie kolega matematyki?Cytat:
Zamieszczone przez AGO
A możesz sprawdzić w jakim czasie zgrywa Ci 1G danych z karty?Cytat:
Zamieszczone przez _invictus
ago: fujitsu bodajże. Ale nei na 100%..
nie pamiętam.
Dawno brata nie widziałem. :)
Na dobrym i nierozumiem o co ci biega ?!?Cytat:
Zamieszczone przez darekp
Jak masz karte 256MB albo 4GB i USB 1 lub 2, dodatkowo kazdy czytnik ma swoja predkosc odczytu i zapisu, to rozbieznosci sa od kilku milisekund do kilku sekund, chyba latwe nieprawdaz ?
Używam I-teca all-in-one usb2 wewnętrznago od pół roku , a zewnętrznego od 3 lat i śmigają bez zarzutu . Przy czytniku usb2 i taki porcie w kompie ( wcześniej miałem czytnik PQI usb1 ) prędkość zgrywania szybkich kart jest naprawdę widoczna .
http://www.sklepfotograficzny.pl/akc...2-w-1-USB-2.0/ Jak chcesz dobry czytnik - polecam właśnie ten. Potrafi odczytać prędkość z kart które zapisują/odczytują dane ok. 20M np Extreme III.
Ladne cudenko ... tylko troche drogie :|Cytat:
Zamieszczone przez oszołom
Miałem mały problem z i-tec'iem na USB - nie chciał czytać kart CF II (przynajmniej ja tak sobie to tłumaczyłem, bo stare karty łykał bez problemu, a z nowymi miał problem).
Zdecydowanie nie polecam czytnika który poleca Pszczoła (#10): CF Card Reader USB 2.0 firmy I-tec w formie Pen Drive`a. To prawda, że przez swą „małość” jest bardzo wygodny w użyciu, ale mój egzemplarz widzi poprawnie jedynie karty o pojemności do 1 GB. Z kartą CF Kingston ULTIMATE 2 GB (100x) wykłada się całkowicie, tak jakby karta nie istniała. Z innymi, dostępnymi mi czytnikami np. TYPHOON 8 in 1 oraz dwoma wewnętrznymi, wbudowanymi w CoolPanel f-my AEROCOOL i w monitor Philips 23”, karta tą współpracuje bezbłędnie.
Moment :) karty CF I i II to nie są karty wyprodukowane w różnym czasie , tylko różnią się grubością .Cytat:
Zamieszczone przez Michal-Czuba
nieprawdaz, to ze czytnik jest zgodny z usb2 nie oznacza ze osiaga 480 MB/s, słabe czytniki osiągają 3MB/s bardzo dobre czytniki osiągają 16-20 MB/s ( szybkie karty mają odczyt do 20 MB/s) tak wiec kolego róznice mogą wynieśc np 15 min :razz:Cytat:
Zamieszczone przez AGO
popieram wbudowane - za bardzo przeszkadzają mi dodatkowe kable i pudełeczka na stole i kompie. ;)Cytat:
Zamieszczone przez KrzychK
dlatego jeżeli ktoś ma laptopa, to większość nowszych laptoków ma już wbudowane czytniki na małe karty (mój ma 4-in-1: MMC, SD, MS, MS Pro) a problem CF I i II rozwiązuje wkładka do PCMCIA za 20 zł. 8-)
natomiast w desktopach to tylko czytniki wewnętrzne + kilka portów w wygodnym miejscu zamiast niepotrzebnej już stacji dyskietek. :roll:
w tej materii podobno przyzwoita jest firma Welland:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9853
Malolotny jestes i drobiazgowy, a zapomniales dodac jeszcze godziny bo takowa tez sa mozliws przy super specyficznych warunkach pewnie i z duzymi kartami (pewnie tez posiadasz 16GB w jednym kawalku).Cytat:
Zamieszczone przez darekp
Prawda jest jednak taka, ze z tego co jest na rynku roznice sa niewielkie ... a nawet te kilku minut przy duzych kartach - akceptowalne. Chyba chodzi bardziej o komfort i fakt, ze czyta karty bez problemu.
panowie zapraszam do tego watku, niech cos zostanie z tych rad w jednym miejscu
W takim razie nie umiem tego wytłumaczyć, ale mój i-tec czytał kartę Apacera 512 Mb, a Kingstona Elite PRO 512 Mb juz nie chcial...Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Tego też Ci nie wytłumaczę ;)Cytat:
Zamieszczone przez Michal-Czuba
A to ciekawe... Ja uzywam tego czytnika z kartami 1GB wlasnie i planuje zakup jakiejs wiekszej. Jak nie zadziala to sie zmartwie.Cytat:
Zamieszczone przez ZarJac
Mam identyczny od roku. Używam z Kingstonem Elite Pro 1GB i śmiga aż miło. Do kompletu dołączony jest przedłużacz USB więc nie ma powodu do histerii że coś tam porty powygina albo że trzeba czołgać się pod biurko i wtykać bezpośrednio w komputer.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
polecam ten czytnik - nie "zmieliło" żadnego zdjęcia ani karty :smile: ....
to jak? brak argumentów to trzeba obrażać?Cytat:
Zamieszczone przez AGO
najpierw placiesz o milisekundanch a teraz to i minuty ci niestraszne? :lol:
Poniewaz najlepiej mowia liczby to przytocze kilka.
Zgrywalem takie same ilosci danych (968 MB) za pomoca czytnikow:
I-tec 8 w 1
Kingston ElitePro 1GB - 3,00 min
Sandisk Extreme III 4GB - 3,04 min
Sandisk Imagemate CF Reader
Kingston ElitePro 1GB - 2,39 min
Sandisk Extreme III 4GB - 1,47 min
Jak widac roznice sa zasadnicze.
roznice sa namacalne (90 sec przy 4GB) ale czy ta chwila czasu cos zmienia ?!?
Uwazam, ze warto zaplacic jak sie ma ochote i fundusze, ale nawet gorszy czytnik jest akceptowalny ... dla amatora oczywiscie.
Ja kocham USB w swojej 350-ce i soft canona co automatycznie przenosi foty i sortuje - zadnego wysilku: podlaczasz, wlaczasz i sie kopiuje tam gdzie trzeba :D
he, he, znowu ktoś przespał fotoloader'a :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez AGO
a co powiecie na cos takiego do portu PCIMCIA.. ktos uzywa czegos podobnego? w sumie to szkoda nosic ze soba cokolwiek dodatkowo, jak moze ladnie wejsc w ta prostokatna dziurke:wink:
PS. Znalazlem bardzo fajne udzadzenie na Allegro - ilość kart jest olbrzymia, a umiejętnośći marketingowe sprzedawcy tym bardziej... :wink:
jeszcze LINK
Jasne, i jestem bardzo zadowolony że zawsze mam pod ręką czytnik bez podpinania dodatkowych urządzeń :)Cytat:
Zamieszczone przez bartolomic
1 minuta i 47 sekund czy 1 minuta i 47 miliminut?Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Jak już, to centyminut :twisted: