Szkiełka do tego systemu zapowiadają się interesująco.
Ponieważ nie wszyscy użytkownicy są fachowcami to wydzieliłem na optykę do Canon R osobne forum.
Proszę zakładać tematy i pisać tam: Obiektywy do systemu R
Wersja do druku
Szkiełka do tego systemu zapowiadają się interesująco.
Ponieważ nie wszyscy użytkownicy są fachowcami to wydzieliłem na optykę do Canon R osobne forum.
Proszę zakładać tematy i pisać tam: Obiektywy do systemu R
Nie żywy ten wątek ;)
Ciekaw jestem jak Canon rozwiąże sprawę extenderów do bagnetu R.
Czy to ma być kaskada adapterów czy może extender, który pozwoli na podłączenie tele EF do ER. Jakoś by to było elegancko.
W sumie ekstender łatwo sobie wyobrazić jako crop z matrycy. W bezlustrze przy odpowiedniej gęstości pikseli nie powinien to być problem....
Znam przynajmniej dwie osoby, które twierdzą, że 200-400 z wbudowanym extenderem to najlepsze/najbardziej uniwersalne szkło do fotografowania przyrody (dla mnie już za ciężkie). Myślę, że ten schemat sprawdził się też rynkowo, skoro skopiował go Nikon.
Czy rozwiązanie to zawita kiedyś do stałek supertele? Na razie nic nie wskazuje na takie obiektywy z bagnetem EF. Jeśli zaś linia szkieł z bagnetem RF ma rzeczywiście być "premium", to całkiem możliwe.
Co do samych extenderów, to uważam, że tutaj nie będzie żadnych kombinacji typu adapter/extender tylko zwyczajnie osobny zestaw extenderów z bagnetem RF.
To wyjdzie trochę ponad 60MPx. Na bezlusterkowego następcę 5ds jak znalazł. Ale jak się zacząć zastanawiać nad szczegółami (przede wszystkim Dual Pixel), to może być bolesne. Niech się Canon martwi ;)
Na statywie całkiem przyjemnie ;)
Domyślam się, że o superzooma chodzi ;) To tylko patent, a do tego ta kategoria ostatnio raczej nie przyciągała uwagi Canona (zarówno EF jak i EF-S). Kiedyś pewnie zrobią, ale sporo innych obiektywów też jest do zrobienia. Za to 28-70 ma tę niezaprzeczalną zaletę, że już jest i to jedyny w swoim rodzaju :)
As many as 7 new RF lenses coming in 2019
https://www.canonrumors.com/as-many-...y_553jz7bIcLmc
Canon podał (czyli znowu potwierdził), że w 2019 roku nie pojawią się nowe obiektywy EF. Cała para idzie szkła RF, czyli 15 nowych szkieł RF w ciągu najbliższych 30-36 miesięcy.
Niby w 2019 mają pojawić się:
RF 16-35mm f/2.8L
RF 24-70mm f/2.8L IS
RF 70-200mm f/2.8L IS
RF 105mm f/1.4L
RF 85mm f/1.8 IS STM
RF Macro lens
RF non-L kit lens
Ciekawy będzie ten RF 85mm f/1.8 IS STM...
W sumie to bagnet RF na upartego łączy w sobie cztery poprzednie mocowania Fl/Fd, EF-S i EF ;)
Czas pokaże co im z tego wyjdzie ;)
plotka dobra jak kazda inna.
ale pasujaca do obecnego obrazka systemu R. wyje* szkla na podniete, a poki co nakretka do nich... no nie urywa d*y :/
Candar obadaj linię EF i powiedz czego poza 50tką ostrą Ci brakuje?
Nic nie muszę "obadywać" bo znam od podszewki linię FL/FD oraz EF (to, że nie mam w stopce zyliona słoików nie znaczy, że ich nie przerobiłem) a do RF mnie w ogóle nie ciągnie. Zapomniałeś tylko dodać jak zawsze, że "pycha i zarozumiałość to moje cnoty" (wyręczyłem, będzie cukierek ? :mrgreen:
Zamiast cukierka mam pytanie do znawcy :)
Mam 50 1.4 , ale w 70D niestety za duża ogniskowa i nie mogę focić dzieci w domu. Myślałem o 28-70 F4 IS, ale przeczytałem gdzieś tutaj, że słabsza nawet od 50 1.8 Jeśli to prawda, że zoomy słabe w porównaniu ze stałkami to może byś mi poradził w miarę jasne stało ogniskowe szkło do 35, którego cena sklepowa nie przekroczy 2700 ?
Pozdrawiam
Odpisze nieznawca: Sigma 30/1.4 Art, Sigma 18-35/1.8 Art (ale cena chyba trochę wyższa).
Nie nie będę miał do czego podłączyć i taki stan potrwa jeszcze baaardzo długo. :)
dzięki za odp w sprawie obiektywu, sorry za post w złym dziale.
--- Kolejny post ---
Na Sigmę się nie zdecyduję bo nie ma stabilizacji, a u mnie ręce trzęsą się jak u 100 letniego dziadka , że zdjęcia z 50 1,4 gorzej wychodzą niż z kitowym EFS 18-55 IS
Bardzo długo dlatego, że nie wiem jak aparaty R będą się sprawować z moją 400 5.6L i póki nie zobaczę jakiegoś rozsądnego testu który mnie nakłoni to nie przesiadam się.
Czy ktoś może ma jakieś info n/t przewidywanych obiektywów do serii R ? Tzn konkretnie interesuje mnie, czy będą tylko "L-ki", czy również te tańsze? Bo na razie...cena powala. I m.in.jest to główny powód, dla którego nie myślę o systemie R - po prostu kosztuje za dużo...
Rf 24-240
Zna ktoś odpowiedź na pytanie, czy na EOS R będą działały lampy YN 565 i YN 568 oraz wyzwalacze YN622C?
Jest tania 35/1,8 i jakieś 140 milionów szkieł EF przez przejściówkę, które działają z R lepiej niż z lustrzankami. Używam R z obiektywami EF i nie planuję w najbliższym czasie zakupu szkieł natywnych.
Zapewne RF 35 mm f/1.8 IS STM Macro
2500, faktycznie bardzo tania.
Biorąc pod uwagę, że to nowość to cena wydaje się normalna. Sony SEL E 35mm f1.8 OSS jest na rynku od ponad 6 lat i kosztuje ok.1750. Choćby ze względu na "różnicę wieku" zakładam, że optycznie jest słabszy :)
no jesli chcesz umiarkowana gabarytowa natywna stalke RF, no to ze wszystkich mozliwosci (cala jedna opcja do wyboru) to wlasnie RF 35/1.8 jest najbardziej wart kupienia :)
jak mowia: na bezrybiu i rak ryba. a 35/1.8 okazuje sie i tani i sensowny, no bo wygrywa wszelka konkurencje na "obiektyw RF roku w cenie do 1000 EUR"
chcesz maly i lekki? wez sobie 50 STM przez adapter. nie bedzie wiele wiekszy od 35/1.8 a cenowo jest przepasc :) a jak bardzo chcesz 35mm to szukaj starego 35/2. go* AF i paskudny bokeh, ale ostrosc zupelnie obleci. i jeszcze do 1Dx wejdzie jak sie zachce
albo nowszy 35mm/2 IS przez adapter. Jeden z mniej docenianych obiektywów choć bardzo ostry i mieści się w kieszeni. Ja go kupiłem za mniej niż połowę ceny RF 35/1.8.
1. nie jest wcale maly. nawet RF 35/1.8 jest od niego mniejszy (a to wbrew pozorom wcale nie takie male szkielko)
2. 35/2 IS ma *owy bokeh. chyba nawet jeszcze bardziej niz stary 35/2, chociaz tego nie mialem okazji nigdy osobiscie pouzywac, moge sie mylic :)
35/2 IS mialem i uzywalem przez prawie rok. ale w cropie. znakomity zestaw, nawet jesli ciut duzy (szczegolnie z Rebelem a nie klasyczna dwucyfrowka). ale w pelnej klatce nie moglem sie przemoc. dla mnie stalka albo ma byc mala i w miare jasna, albo jak jest duza to juz naprawde jasna i ma ladny bokeh. w przeciwnym wypadku juz sobie wezme zooma :/
tu jest bokeh 35/2 IS - jak dla mnie totalna dyskwalifikacja, to juz 24-70/4 ladniej rysuje na pelnej dziurze :evil:
a tu przyklad po co mi osobiscie stalka (tutaj EFM 32/1.4, ktora de facto zastapila w moim przypadku 35/2 IS):
35IS faktycznie w wielu sytuacjach ma słaby bokeh. Identycznie 50STM. Natomiast to 32/1.4 pod M naprawdę fajnie zaskakuje.
Ja obecnie jestem zachwycony S35 i S50. Niestety ciągle nie mogę pogodzić się z ich wagą/gabarytami. Obawiam się, że na R będą wyglądać jeszcze bardziej nieporęcznie.
[QUOTE=Obawiam się, że na R będą wyglądać jeszcze bardziej nieporęcznie.[/QUOTE]
Slusznie sie obawiasz. Widzialem w gablocie RF 85mm stojacy obok pozostalych zapowiadanych na ten rok szkiel RF i jest gigantyczny. Szerokokatny zoom dlugas. Niestety bedzie co targac.
Taki bokeh ma RF 35 na 1.8
Załącznik 1989
tu powinno byc duzo przykladow:
https://www.flickr.com/groups/canon_rf_35mm_macro/pool/
PS. jak to ogladam, to wychodzi mi ze niekoniecznie :( szklo z nawalonym mikrokontrastem, zeby robilo dobre wyniki w tabelkach pomiarowych. ale nie pod katem ladnego bokehu...
Przyszły czasy, że na EF50/1.2L i EF85/1.2L możemy mówić, że to małe stałeczki :D pocieszające jest to, że jakość zdjęć z tych nowych szkieł jest bardzo wysoka. Nawet inaczej się to obrabia.
Wracając do tematu wątku na razie mamy RF50/1.2, niedługo RF85/1.2 a potem pewnie ogłoszą RF35/1.2. Bardzo popularny zestaw do fotografii ślubno, rodzinno portretowej. Waga całości jedyne 4kg :D Kupię sobie ML-a plecy będą miały lżej mówili... ;)
Jednak jasne szkła muszą ważyć. Ja liczę na lekkie ciemne szkła do Rki i coś pokroju 35 1.8, fajnie jakby wypuścili dość szybko 85 1.8.
a próbował ktoś przykręcać Voigtalndera Nokton 35/1.4 do Canona? jak to performuje? bo jest fajny mały i ma fajny bokeh oraz obrazek