[Samuel Wojtkowiak] MAKRO MANUALNYMI OBIEKTYWAMI
Witajcie Canon'ierzy!
Z racji tego, że już od jakiegoś czasu "pstrykam" zdjęcia, postanowiłem pochwalić się swoimi osiągnięciami. Fotografuję głównie kwiaty, ale od czasu do czasu uchwycę w kadrze coś bardziej ruchliwego... Zdjęcia robię z wykorzystaniem obiektywów manualnych - chyba sprawiają największą frajdę. Proszę o ocenę i krytykę zdjęć. Dzięki temu dowiem się (i nie tylko ja), co muszę jeszcze poprawić. Do każdego zdjęcia dopiszę podstawowe informacje...
Tym zdjęciem, i chyba jak na razie moim najlepszym, chciałbym rozpocząć moją galerię. Będę się starał w miarę regularnie dodawać zdjęcia...
ISO: 400
CZAS: 1/4000s
PRZYSŁONA: f/8
KORPUS: EOS 600D
OBIEKTYW: Zenitar 50/1.7
Odp: [Samuel Wojtkowiak] MAKRO MANUALNYMI OBIEKTYWAMI
ciekawe, ale nieotrość na przodzie psuje odbiór, czerń za głęboka moim zdaniem i te bliki po lewej...przyciąłbym też trochę lewej albo dodał prawej... wiem że sztucznie wywołane kropelki więc można to lepiej dopracować :D podbij gamme i powinno być lepiej, spójrz na histogram i wyciągnij wnioski...
Pozdro daj coś ruchliwego :)
Dzięki za wskazówki COBRA :) Z tymi kropelkami to tak naprawdę pierwszy raz wtedy próbowałem coś stworzyć i trochę takie eksperymentalne zdjęcie z tego wyszło... Postaram się jutro pstryknąć jakieś zdjęcia - dzisiaj pogoda nie dopisuje...
Popracuj też nad tłem i kontroluj światło w kadrze. Ciemno jakoś...dawaj dalej.
Właśnie że fajnie. A ta nieostrość na pierwszym planie właśnie fajnie podkreśla głębię tej fotki.
Czerń jak na moje też spoko chociaż szkoda mi uciętej prawej strony.
Do nauki ;)
ISO: 100
CZAS: 1/250s
PRZYSŁONA: f/5.6
OBIEKTYW: Industar 61 L/3 - MC 50/3.5
Zdecydowanie zbyt ostre światło,zły kąt podejścia nie dał pożądanej głębi..za ciepło także..Zostawiaj więcej miejsca przed modelem.. zawsze daje to lepszy odbiór...
Nie ma za bardzo nic ciekawego w tym foto może poza tym chwytakiem co chce ją złapać :D
Pozdro
ISO: 100
CZAS: 1/100s
PRZYSŁONA: f/5.6
OBIEKTYW: Industar 61 L/3 - MC 50/3.5
Jak na razie 3 najlepsze, na 2 kadr jest do poprawy. Ważek Ci póki co nie zabraknie:)
Dzięki SŁOWICZEK za dobre słowo :) Też mi się wydaje, że 3 najlepsza...