Problem z 24-105 /4 L wyskakuje błąd
Witam!
Od trzech dni, jestem posiadaczem obiektywu L 24 105, dzisiaj robiłem nim zdjęcia, i zaczął mi wyskakiwać dziwny błąd. W sumie canon 5d mark II kupiłem niedawno bo wcześniej używałem sony z obiektywami Minolty i tam błędów nie było. Obiektyw kupiłem używany za całkiem dobrą cenę 1800 zł, ale do rzeczy:
Wyskakuje błąd styków error 01 wyczyść styki łączące obiektyw z aparatem. I sprawa wygląda dziwnie, bo styki wyczyściłem alkoholem i nadal jest ten sam problem. Sprawa wygląda o tyle dziwnie że na przysłonie 4.0 czyli maksymalny otwór obiektywu jest ok, problem pojawia się gdy skręcę przysłonę do minimum 4,5 a także zmienię ogniskową z 24 na wyższą czyli 50, 75 i dalej (na ogniskowej 24 wszystko działa sprawnie nawet na wyższych przysłonach).
Jeśli jest tutaj jakiś specjalista który mi powie jak z tym faktem sobie poradzić będę wdzięczny, jako nowy użytkownik na tym forum :) W razie czego jestem z Wielkopolski ;) Szkoda mi sprzedawać tą L-kę bo ostrość jest rewelacyjna, drugiego takiego egzoplazma nie dostanę :)
Odp: Problem z 24-105 /4 L wyskakuje błąd
kupiłeś sobie kolego Lke ze zdychającym albo już padniętym flexem od przysłony.
Zmiany przysłony powodują błąd, bo ona zapewne nie chce się przymykać. Sprawdź sobie ustawiając większą przysłonę i wciskająć przycisk PODGLĄDU GŁĘBI
Dokładnie. Bardzo częsta usterka tego obiektywu niestety. Chociaż są i tacy na tym forum, którzy zaklinają rzeczywistość i twierdzą odmiennie.
Super... A ile taka wymiana będzie mnie kosztowała w serwisie?
jeśli dobrze kojarzę to około 300zł
3dni minęły, pisz do sprzedawcy, imo wiedział o problemie i dlatego poszła na sprzedaż.
salas faktycznie, na 4.0 po nacisku przycisku pod obiektywem jest cisza, jak skręcę do 4,5 po naciśnięciu warkocze.
Mnie na Żytniej dwa lata temu naprawa kosztowała 700zł. z przesyłką.
Cytat:
Zamieszczone przez
arkosol
arkosol używasz go nadal?
Cytat:
Zamieszczone przez
arkosol
No jasne? Nie strasz...
Ok, a trzeba w autoryzowanym serwisie? Bo to chyba różnicy nie ma skoro wada jest jedna i ta sama. Zrobią to tu i tu tylko poza autoryzowanym serwisem taniej, no nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Chociaż są i tacy na tym forum, którzy zaklinają rzeczywistość i twierdzą odmiennie
Skoro działa im bez zarzutu to dlaczego mają mieć inne zdanie.