[HurricanE] Makro na początek
Zapraszam do oglądania. Kiedyś gdy seryjnie klepałem śluby chciałem bardzo mieć czas na zabawę z makro ale nie było czasu.Potem już był czas ale nie było chęci. A teraz już mam czas i chęci :)
Nie tylko makro, choć to ostatnimi czasy sprawa mi najwiecej frajdy. Sprzet taki jak w stopce. Canon 5D + Tokina 100 macro. Chętnie poczytam uwagi. Wydaje mi się że nie umiem dobrze wyostrzyć takich zdjęć. Lub osiągnąłem maksimum mozliwości 5D (iso do 800 + mocne cropowanie). Tylko pierwsze zdjęcia wykonane jest innym zestawem (Canon 5D mk2 i Sigma 105).
Starałem się poprawnie oznaczyć modeli - gdymym się pomylił - prosze pisać :)
1. Komarnica
2. Mrówka rudnica
3. Żaba wodna
4. Szeliniak sosnowy
5. Latolistek cytrynek
6. Oprzędzik szary
7. Srogoń baldaszkowiec
8. Kwietnik
9. Kleszcz pospolity
10. Bokochód pospolity
pozdrawiam
Łukasz
Odp: [HurricanE] Makro na początek
Przede wszystkim gratuluję znajomości tematu zdjęć, dobrze jest wiedzieć, co się fotografuje i podzielić się tą wiedzą z innymi:)Co do samych zdjęć, kadry są bardzo dobre, przemyślane i ciekawe. Trochę szumu widać, tak miało być?
Tak na szybko bo już trzeba iść spać :) najlepsza żaba, rudnica,kwietnik.
Jutro napiszę więcej a jest co pisać.
pozdrawiam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Przede wszystkim gratuluję znajomości tematu zdjęć, dobrze jest wiedzieć, co się fotografuje i podzielić się tą wiedzą z innymi:)Co do samych zdjęć, kadry są bardzo dobre, przemyślane i ciekawe. Trochę szumu widać, tak miało być?
Dziękuję :)
Cała frajda jest w identyfikacji. Fantastyczna kopalnia wiedzy to forum na entomo.pl . No niestety z szumem walcze. Wiadomo w makro ciężko o światło a staruszek 5D nieststy ani nie ma z czego wycropować ani wyższe iso nie zachwyca. Włąśnie testuje NeatImage ale nie podoba mi się ile detali zjada. Kupiłem lampę Triopo ale niestety jest problem - nie odpala za każdym razem więc odesłałem na reklamację - zobaczymy jak wymienią czy nadal będzie problem.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Tak na szybko bo już trzeba iść spać najlepsza żaba, rudnica,kwietnik. Jutro napiszę więcej a jest co pisać. pozdrawiam?
Dzięki. Żaba chyba przysnęła bo jeszcze nigdy nie udało mi się podejść tak blisko.
Ah i jeszcze jedno - syf na matrycy - jakieś sprawdzone metody - grucha niewiele pomogła - te patyczki z allegro dają rade?
Pozdrawiam
Łukasz
Trochę bawiłem się w makro i przeszkadza mi na niektórych zdjęciach zbyt ostre światło. Najbardziej nr 4 i 7.
Nie wiem, czy używasz lampy, ale warto o niej pomyśleć (z dyfuzorkiem oczywiście).
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Trochę bawiłem się w makro i przeszkadza mi na niektórych zdjęciach zbyt ostre światło. Najbardziej nr 4 i 7.
Nie wiem, czy używasz lampy, ale warto o niej pomyśleć (z dyfuzorkiem oczywiście).
Te są wykonane bez lampu.
4 w kontrze pod słońce, a 7 była robiona w południe.
Co do lampy - właśnie mam mały kłopot - triopo którą kupiłem pojechała na reklamację - nie wyzwala za każdym razem.
Kolejna paczka zdjęć. Tym razem część z lampą. Muszę tylko lepiej zacząć modyfikować światło - nie lubię odblasków.
11. Podrzut szary
12.Omomiłek szary
13. Mucha domowa
14. Leń marcowy
15. Lednica zbożowa
16. Łowczaki
17. Nerkosz
18. Rynnica osikowa
19. Borczyniec południowy
20. Borczyniec południowy w nieco innym ubarwieniu
Pozdrawiam
Łukasz
Ej no dobra.
Nie wypowiem się o zdjęciach bo i co tu komentować? ;)
A podzielisz się jak uzyskać takie ładne powiększenie i ostre zdjęcia?
Hej. Wszystkie zdjęcia wykonane zestawem canon 5d + tokina 100 Macro. Przyslona od 9 do 18. Ostatnie zdjęcia z lampa błyskową. Chciałbym bardziej przymknac przy słone ale w plenerze światła brak. Nawet z lampa ciemno.
Pozdrawiam
Łukasz
Ładne robale.
IMHO jeszcze w tym makro ,za mało makro.