Witajcie!
Możecie polecić jakiś obiektyw na M42 do makro w granicach do 150 zł?
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi...
Wersja do druku
Witajcie!
Możecie polecić jakiś obiektyw na M42 do makro w granicach do 150 zł?
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi...
Przejrzyj tą galerię.Pod niektórymi zdjęciami w opisach są użyte do ich wykonania szkła.
http://www.canon-board.info/przyroda...anualne-97208/
Tyle,jeżeli chodzi o nazwy.Na dobrą sztukę i tak będziesz musiał trafić;).
Dzięki wielkie, wpadłem już kiedyś na tą galerię. Chyba zdecyduję się na Industara 50-2, w miarę dobry i tani, na początek powinien wystarczyć. Później pomyśli się o czymś lepszym... :)
Nie kupisz obiektywu do macro za 150 zł nawet na M42 [emoji12]
Kupisz jakieś 50mm na M42 ale nie zapominaj, że aby z tego wyszło jakieś macro potrzebne będą przynajmniej pierścienie pośrednie[emoji6]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Wiem, wiem, mam pierścienie i pod gwint Canon'a, i pod gwint M42. Tylko że do tej pory zdjęcia robiłem KIT'em Canon'a albo Zenitarem 50/1.7 i myślę o czymś lepszym (Zenitar już ledwo dycha, ojciec trochę "nadużywał"), a że podoba mi się zabawa manualnymi obiektywami, celuję raczej w M42. Chyba, że na razie daruję sobie statyw i wyłożę więcej na obiektyw...
Poleciłbyś w takim razie jakieś szkło do ok. 300 zł?
300 to nadal na 1:1 deko mało, niestety stare szkiełka bywają już "kolekcjonowane" i taki np. Kiron 105 czy to w postaci Vivitara czy innego klona na ebayu kosztuje tyle co wczesne wersje Tamrona 90 AF, widziałem taniej nawet pierwszą wersję setki Canon 100mm 2.8 AF, w granicach 400 zł można wyrwać Vivitar 55 macro, Takumar 50 f4 macro z tym, że ten drugi tylko 1:2.
Makro bez statywu przy manualnym obiektywie to naprawdę wyzwanie [emoji6]
Jak już mowa o AF, to można poszukać Soligor/Cosina (czy jak go tam jeszcze nazywali) 100/3.5 AF, sam obiektyw ma 1:2, fabrycznie był sprzedawany z soczewką dającą w sumie 1:1, ceny chyba porównywalne z niektórymi manualnymi.
A co byś powiedział o Autorevuenon 55/1.4? Czy może lepszy wspomniany przez Ciebie wyżej Vivitar 55, bo też mnie zainteresował...
Właśnie! Ta Cosina to dobry pomysł na początek, osobiście ja preferuje obiektywy konstrukcyjnie już przygotowane pod makro niż zwykłe 50mm + pierścienie, tego autoR 55 mm 1.4 niestety nie znam [emoji6]
Faktycznie obiektyw 100/3,5 Macro - mój to Soligor z bagnetem EF, jest dobrym szkłem, choć mocno plastikowym obiektywem.
Nie mam wielkiego doświadczenia w macro, ale mogę Ci polecić takie rozwiązanie.
1) Zrób dyfuzor z grubego kartonu na "kukułkę" mocowany na stopce, aby wydłużał i kierował światło przed obiektyw.
2) Spróbuj wykorzystać jakikolwiek stary obiektyw typu "pompka" który ma "macro" w nazwie (są zwykle ostrzejsze).
Może być FD, M42 czy nikon.
Używam z jako takim skutkiem 75-150 Hanimex Macro i 75-150 Vivitar Macro. Do niego jakieś pierścienie pośrednie, dopasowana redukcja do EOS.
Taki jak pokazany w tym wątku:
http://www.canon-board.info/dla-pocz...3/index10.html