Ile za zdjęcia/ dokumentację z festiwalu ktory trwa 5 dni??
Witam serdecznie wszystkich użytkowników canon-board
Już nie raz dzięki wam uzyskałam wyczerpujące odpowiedzi na nurtujące mnie pytania czy wątpliwości.
Tym razem chciałabym abyście pomogli mi określić cenę jaką mogę sobie zażyczyć za wykonanie dokumentacji z festiwalu który trwa 5 dni.
Będą to zdjęcia performansów, wystaw, koncertów i innych imprez towarzyszących. Zdjęcia będą później wykorzystywane w materiałach prasowych reklamowych itp. Sądzę że wszystkich zdjęć będzie ok 350 max 400. Kiedyś robiłam coś podobnego ale za damo i spędziłam po 10 godzin każdego dnia na pstrykaniu fotek czyli przez 5 dni wyszło mi tego ok 50 godzin pracy.
Będę wam wdzięczna za wszelkie wskazówki i odpowiedzi
pozdrawiam natalia
Odp: Ile za zdjęcia/ dokumentację z festiwalu ktory trwa 5 dni??
Kolega chce sprzedać 5 letni samochód, jak sądzicie ile mogę mu ze niego dać ?
Widzę niektórzy myślą podobnie, też bym zaproponował 5000zł, ale znając realia i to że wcześniej było za darmo, pewnie skończy się na 500zł :)
Nawet nie chciałem tego pisać ale myślę podobnie :/ Pewnie zaproponują 500 zł i tyle....
Kurcze, wielu z was miało rację mówiąc że zaproponują o wiele mniej:) a dokładnie 1600zł
Szkoda że tak wiele osób, firm i instytucji nie docenia i nie uznaje fotografii jako artystycznego środka dokumentacji i promocji w którym także przecież trzeba wykazać się kreatywnością, wyobraźnią i pewnymi zdolnościami. Wydaje mi się że góruje dziś takie przekonanie że aby być fotografem wystarczy kupić sobie aparat a fotografia to nic trudnego i wymagającego.
Cytat:
Zamieszczone przez
black_natalia
Kurcze, wielu z was miało rację mówiąc że zaproponują o wiele mniej:) a dokładnie 1600zł
Szkoda że tak wiele osób, firm i instytucji nie docenia i nie uznaje fotografii jako artystycznego środka dokumentacji i promocji w którym także przecież trzeba wykazać się kreatywnością, wyobraźnią i pewnymi zdolnościami. Wydaje mi się że góruje dziś takie przekonanie że aby być fotografem wystarczy kupić sobie aparat a fotografia to nic trudnego i wymagającego.
50 godzin pracy to wyjdzie jakieś 32zł/h. Pomijam netto/brutto, obróbkę zdjęć itd. Pytanie czego oczekują za tą kwotę: artysty czy fotografa ?
Cytat:
Zamieszczone przez
black_natalia
tak jest , kazdy kij ma dwie strony.
z jednaj kazdy moze sobie kupic aparat i nim probowac zarabiac, rynek zadecyduje kto sie utrzyma . z drugiej strony obniza to jakosc uslugi ale i obnize jej cene.
1600 / tydzien , gdyby tak pracowac przez caly miesiac to zarobek ponad 7000 brutto . Jak na warunki polskie dla wielu marzenie.
Dla mnie osobiscie przerazajaca jest niska swiadomosc poczucie estetycznego w spolecznosci.
Z drugiej strony jesli widze, jak czesc tej spolecznosci zachowuje sie na zwyklym meczu pilkarskim czwartej ligi np w knurowie , to owy brak poczucia estetyki obrazu wydaje mi sie nie warty wzmianki.
cokolwiek zrobisz, ludzie beda zadowoleni, oby tylko "ladnie wyszli" na zdjeciu.
Inaczej mowiac: dostosowuje sie jakosc uslugi do mozliwosci finansowych zamawiajacego.