Przesiadka z Nikona na Canona
Witam wszystkich!
Przyszedł czas na zmianę z Nikona na Canona.
Obecnie posiadam D700 i D610, do tego 14-24/2.8, 24-70/2.8 oraz 70-200/2.8 + lampy i inne mniej ważne (w tym wątku) rzeczy.
Niestety sezon trwa i sprzęt potrzebny, a raczej ciężko będzie sprzedać wszystko na jednej aukcji, więc postanowiłem przechodzić stopniowo.
Czy jest tutaj ktoś po podobnych przejściach i byłbym mi w stanie doradzić od czego zacząć? (biorąc po uwagę, że chcę też kręcić mini teledyski, a fotografia to 80% śluby i sesje plenerowe).
Jako pierwszy strzał myślałem sprzedać D700 i.....i właśnie co tutaj zrobić :)
Myślałem o dwóch opcjach:
1. Sprzedać D700 i 70-200/2.8, a zakupić 5D Mark III + 85/1.2 (oczywiście troszkę będzie do dopłacenia i jestem tego świadom)
2. Sprzedać D700/D610 i 14-24/2.8, a zakupić 5D Mark III + 24/1.4 (dopłata jak wyżej)
Z N 24-70/2.8 wolałbym zostać do końca z wiadomych względów ;-)
Widziałem kiedyś na forum N reportaż ze ślubu w całości zrobiony 35mm, co było dowodem, że się da bo zdjęcia były super, ale ja raczej nie porwałbym się jeszcze na taki krok, dlatego generalnie chciałbym cały czas mieć przy sobie coś w miarę szerokiego (do zdjęć i do filmów, żebym mógł zapiąć całość na glidecama) i portretowego.
Może ktoś coś poradzi jako osoba doświadczona przenosinami lub samym użytkowaniem Canona?
Czego się wystrzegać? Czy są obiektywy, które mają np. jakieś bolączki? ...a może samego 5D Mark III coś boli czasami?
Z góry dzięki za podpowiedzi!
Pozdrawiam
Odp: Przesiadka z Nikona na Canona
Masz dobre szkla, kup 810'ke i po problemie.
Jesli twoje marzenie to 5D3 + 85 1.2 to idz do sklepu i zobacz czy to sprzet dla Ciebie. Przy 1.2 glebia ostrosci jest papierowa z wszystkimi tego zaletami i wadami.
Myślałem, że migracja to jest raczej w odwrotnym kierunku...
Jak będziesz kupować zestaw 5D3 + 85L II to sprawdź sobie w sklepie czy to działa na bocznych na f/1.2 bo bywały z tym problemy...
Ja bym poleciał po bandzie i zostawił D700 + zoomy które masz a dokupił w/w zestaw do plenerów.
Czego brakuję Ci w Nikonie? zmiana systemu to poważna decyzja.
A czy zamiast 5d mk III nie lepiej 6d, ktory kosztuje dużo mniej?
Z tego co się orientuję wielu "ślubniaków" ma 6d i bardzo chwalą.
Pytanie Yaru w pełni popieram.
no proszę a my tak narzekamy - trawa na polu sąsiada zawsze wydaje się bardziej zielona :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
no proszę a my tak narzekamy - trawa na polu sąsiada zawsze wydaje się bardziej zielona :)
a sasiadka atrakcyjniejsza od wlasnej zony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
a sasiadka atrakcyjniejsza od wlasnej zony.
:mrgreen:
A wracając to lepiej nie szukać "dziury w całym" bo w nowym może okazać się że ta "dziura" jest jeszcze większa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yaru
:mrgreen:
A wracając to lepiej nie szukać "dziury w całym" bo w nowym może okazać się że ta "dziura" jest jeszcze większa.
no u sąsiadki może się okazać, że dziura większa :D
Też nie rozumiem decyjzji tak "drastycznej" zmiany sprzętu i zgadzam się w pełni z liquidsound na temat dokupienia zestawu do plenerów i zostawieniem D700.