5D Mark III - zielone zdjęcia
Witam, po przesiadce z 5D Mark II na Mark III zauważyłem, że zdjęcia z III mają lekko zieloną kolorystykę którą muszę korygować na każdym zdjęciu. Czy to jest normalne ?
Odp: 5D Mark III - zielone zdjęcia
Nie jest to normalne, zresztą wrzuć jakieś zdjęcie to się zobaczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
Jest to normalne.
Zaintrygowałeś mnie, chyba mam walniętą sztukę. Poproszę o zdjęcie, chciałbym porównać z moimi.
Nie mam 5D3 więc się wypowiem :mrgreen:
Jako użytkownik 5D2, kiedyś sprawdzałem co nowego w 5D3. Porównując te same kadry, na 5D3 jest nieco zielono.
jest normalne,nie jest
a kogo to...
zdjęcia brak, autora wątku tez
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Zaintrygowałeś mnie, chyba mam walniętą sztukę. Poproszę o zdjęcie, chciałbym porównać z moimi.
a co da zdjęcie wykonane w innych warunkach ? używam równolegle tych dwóch aparatów i zdjęcia wykonane 5d mk3 są bardziej "zielonkawe" w porównaniu do tych wykonanych 5d mk2.
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
a co da zdjęcie wykonane w innych warunkach ? używam równolegle tych dwóch aparatów i zdjęcia wykonane 5d mk3 są bardziej "zielonkawe" w porównaniu do tych wykonanych 5d mk2.
Czy możesz gdzieś wystawić sample? Wystarczą dwa rawy po jednym z każdego aparatu. Oczywiście scena ta sama.
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
Chciałbym zobaczyć jak wygląda ta "zielonkowatość", może też mam i jej nie widzę. Nie spotkałem się dotąd z opinią, że zdjęcia z 5d mk3 zachodzą zielenią. Inną sprawą jest stwierdzenie czegoś i nie poparcie tego dowodem, w ten sposób rodzą się "urban legend".
W EOS 5dmk2 zdarzały się zielone cienie podczas mocnego rozjaśniania w postprocesie w trybach SRAW
W zwykłych RAW było dobrze