Odp: Zaawansowany kompakt
A co Ci nie odpowiada w rx100 oraz lx7?
właśnie te 2 mi odpowiadają...ale nie wiem który jest lepszy...LX7 jest troche tańszy, ma jaśniejszy obiektyw oraz filtr ND...Sony za to ma większą matrycę bo 1 calową dzięki czemu są niższe szumy na wyzszych ISO i podobno lepszy obrazek z niej wychodzi, bogatszy w szczegóły i ostrzejszy
ktoś coś wie na ten temat ? :P może jakieś inne propozycje ?
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
właśnie te 2 mi odpowiadają...ale nie wiem który jest lepszy...LX7 jest troche tańszy, ma jaśniejszy obiektyw oraz filtr ND...Sony za to ma większą matrycę bo 1 calową dzięki czemu są niższe szumy na wyzszych ISO i podobno lepszy obrazek z niej wychodzi, bogatszy w szczegóły i ostrzejszy
ktoś coś wie na ten temat ? :P może jakieś inne propozycje ?
Z tych co wymieniłeś wybrałbym rx100, ze względy na większą matrycę, osobiście mi ten aparat podchodzi gdyż ma za małe przyciski do moich dłoni ;), bawiłem się nim, niestety jego ergonomia nie przypadła mi o gustu. Fajny i tani był olek xz-2, ale już go nie robią. Mój faworyt jako zaawansowany kompakt to obecnie lx100, ale to inny przedział cenowy :p.
tez wlasnie szukałem tego Olympusa ale nigdzie go nie ma..jedynie jakiś jeden, ale podobno z filmami u niego kiepsko
Lx100 chętnie bym kupił gdyby nie ta cena :D
małe przyciski raczej nie będą mi przeszkadzac bo nie mam dużych dłoni :P...musze go poszukać po sklepach
Możesz uzasadnić czemu lepszy g16? Z tego co czytałem w testach to ma słabą optykę a matryca szumi bardziej niż u poprzednika. Cena podobna jak rx100.
nie czytam testów ,robię zdjęcia
moim zdaniem zdjęcia z aparatów z serii g jest na wysokim poziomie
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
Witajcie, szukam niedużego kompakta, który byłby uzupełnieniem mojej lustrzanki. Nie zawsze chce mi się nosić cała torbę i nie wszędzie można wnosić lustrzanki.
Bardzo dużo zależy od psychiki.
Miałem, robiłem zdjęcia tam gdzie nie mogłem/nie chciałem chodzić z lustrzanką.
No ale zdarzało się że zrobiłem kilka TYCH zdjęć i zacząłem je poważnie obrabiać/powiększać.
I wyrzuty do siebie, ......czemu nie lustrzanką.
Potem nosiłem w plecaku oba (bez sensu) i w końcu sprzedałem.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
Możesz uzasadnić czemu lepszy g16? Z tego co czytałem w testach to ma słabą optykę a matryca szumi bardziej niż u poprzednika. Cena podobna jak rx100.
Skoro czytałeś wszystkie testy to czego konkretnie jeszcze nie wiesz? :) Skoro dwa modele stanowią problem w wyborze to kolejne typy wprowadzą jeszcze wiekszy zamęt.
PS. Mnie by cieszył dowolny z nich..