Tamron 17-50 f2,8 luz na pierścieniu
Witam
Proszę o opinie. Posiadam niedawno zakupionego Tamrona 17-50 f2,8 i posiada lekki, ok 2mm jałowy luz na pierścieniu ogniskowej, w tym luzie zoom się nie zmienia. Ale obawiam się, że może być to początek uszkodzenia zooma tych tamronów.
Ewentualnie poprzedni właściciel już naprawiał takie uszkodzenie, a wyrobione elementy które zostały powodują taki luz?
Z góry dziękuje za odpowiedz i Pozdrawiam
Odp: Tamron 17-50 f2,8 luz na pierścieniu
Który tamron, VC?
U mnie brak luzu, milimetrowy luz występuje za to na pierścieniu ostrości.
Tani zamiennik kita po latach uzywania nie będzie jak nowy.
Bez VC.
Zdaje sobie sprawę, żę to sobie obiektywy użytkowe, ale luz jest dość denerwujący, bo w żadnym obiektywie się z takim czymś nie spotkałem?
dokładnie to jest taka przypadłość :
https://www.youtube.com/watch?v=qdcFxTGYqb4
dodam,że ten luz widoczny jest na lcd, ponieważ rusza się również przednia soczewka.
Pierścień ostrości chodzi bez zarzutu.
Czy ktoś ma również takie luzy. Ponieważ nie wydaje mi się to normalne zachowanie obiektywu.?
Pozdrawiam
Mam to samo (wersja bez VC), ale szczerze mówiąc musiałem sprawdzić bo do tej pory tego nawet nie zauważyłem.
Dodatkowo u mnie pierścień ogniskowej dość ciężko chodzi przy wysuwaniu, przy zmniejszaniu ogniskowej wystarczy delikatnie przekręcić.
Pewnie to wszystko jest spowodowane "przebiegiem", jestem trzecim właścicielem, a metalowa L'ka to to nie jest :)
No to chyba nie,aż taki luz.
Mnie to od samego poczatku zdziwilo i irytuje;)
Cytat:
Zamieszczone przez
karolkarol
Witam
Proszę o opinie. Posiadam niedawno zakupionego Tamrona 17-50 f2,8 i posiada lekki, ok 2mm jałowy luz na pierścieniu ogniskowej, w tym luzie zoom się nie zmienia. Ale obawiam się, że może być to początek uszkodzenia zooma tych tamronów.
Ewentualnie poprzedni właściciel już naprawiał takie uszkodzenie, a wyrobione elementy które zostały powodują taki luz?
Z góry dziękuje za odpowiedz i Pozdrawiam
Na używanym 17-50 mialem lekki luz, nie zmieniał się przez 2 lata. Nowo kupiony 17-50 VC złapał luz bardzo szybko bo przy przebiegu w okolicach 2000 zdjęć.
Mam z 1mm luz na moim egzemplarzu chyba od zawsze. Bardziej uważaj na luzy przedniej soczewki i pierścienia gdzie się mocuje filtry aby je dokręcić w odpowiednim czasie ;)
Stara sprawa, trzeba dokręcić śrubki.